Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5029
De la 07 Ianuarie 2003
77879651

Caltaboşii

  • 28 November 2006, 23:00
Fără îndoială că sărbătorile Crăciunului şi ale Anului Nou n-au nici un farmec dacă nu vom pune pe masă şi renumiţii caltaboşi. Pentru caltaboşi avem nevoie de carne grasă de la guşa porcului. Mai adăugăm o bucată de ficat, o bucată din plămâni (bojogii) şi splina. Punem totul să fiarbă în foarte puţină apă clocotită. Să nu cumva să puneţi sarea acum, că veţi întări ficatul. După vreo oră de fiert, adăugăm 4-6 cepe mari, tăiate mărunt, lăsându-le să fiarbă împreună cu măruntaiele. Când toate acestea au fiert, le scoatem din zeamă şi le punem pe un fund, să se zvânte. Zeama o păstrăm. După ce s-au răcit, dăm totul prin maşina de tocat carne. Tocătura rezultată o pune m într-un lighean şi adăugăm sare, piper pisat, inibahar pisat (câteva boabe, nu multe), dacă avem magheran uscat sau chiar verde. Amestecăm totul, turnând din zeama în care au fiert, astfel ca tocătura să fie moale, aproape să curgă. Dacă tocătura nu este bine lucrată şi suficient de grasă, vom avea nişte caltaboşi seci, nisipoşi. Luăm maţele groase, pe care le-am curăţat în ziua când am tăiat porcul, le umplem cu tocătură şi le legăm strâns cu sfoară la ambele capete.
Într-un alt vas, suficient de mare, punem apă la fiert. Când a dat în clocot, punem caltaboşii, lăsându-i să fiarbă foarte încet timp de o oră. Din când în când îi vom înţepa cu acul, să nu crape. După ce a trecut ora hărăzită, îi scoatem cu grijă şi-i punem într-un lighean cu apă rece. Îi vom lăsa cam 10-20 de minute, după care îi scoatem şi-i punem să se scurgă pe o scândură curată. Se servesc reci, dar se pot şi rumeni la cuptor. Mai există caltaboşii de sânge, sau sângeretele. Prepararea sângeretelui se face numai din carne grasă de la guşă, care se fierbe în apă clocotită. Când este fiartă, o scoatem, o tăiem în bucăţi mărunte şi o punem în cratiţa cu sânge. Este sângele colectat la tăiatul porcului, care a fost bine bătut cu sare, ca să nu se închege. Se mai adaugă cimbru cernut, puţin piper iute pisat şi 250 g orez. Orezul a fost mai întâi fiert pe jumătate, altfel va rămâne crud. Umplem cu această compoziţie maţele groase, legate cu sfoară la ambele capete. În zeama în care a fiert carnea, mai adăugăm apă şi, când va da în fiert, vom pune sângeretele. Vor fierbe cam o oră, înţepându-i pentru a preveni spargerea. După fierbere, îi scoatem şi-i punem în apă rece 10-20 minute, iar apoi la zvântat. Sângeretele se poate servi rece, dar şi fript. (Lucullus)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


ASP va scoate la concurs posturi pentru medici
Combaterea violenţei asupra femeii
Bătaie pe posturile de directori de şcoli
Şcoala Nr.12 câştigătoare a premiului European Label
Biciclist căzut pe carosabil, luat în primire de un autoturism
Bătrână accidentată de un vehicul hipo
IŞJ aşteaptă echilibrarea bugetară
Citate şi cugetări din Argentina
Strategie juridică
Horoscop
Mai aveţi puţin timp!
Botoşanii îi pot oferi lui Băsescu soluţia independenţei energetice
(Cârcotaşul)
Comunicat de presă
Terapie de grup
Românul şi A DEPINDE
Sancţiuni drastice pentru operatorii de transport
Organizaţi pentru intervenţia de deszăpezire
Intervenţii pe centre la deszăpeziri
PSD-iştii au dorinţe năstruşnice. Vor helioport la Botoşani
S-au predat amplasamentele la cartierul Bucovina II
Microbuz şi motoscuter pentru agenţii comunitari
Niţură este chemat din nou la bară
Directorii deconcentratelor împinşi de la spate de Instituţia Prefectului
Maraton de concerte a Rapsozilor
Festivalul „Colinda”, un eveniment interjudeţean de amploare
Conservatorii pledează pentru familie, credinţă şi moralitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă