Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4161
De la 07 Ianuarie 2003
122889810

Cam ce modificări se preconizează la Legea învăţământului

  • 14 August 2009, 23:00
Legea nouă a învăţământului le pregăteşte multe surprize nu doar cadrelor didactice ci mai ales elevilor. Astfel potrivit proiectului acestui act normativ, toţi absolvenţii de clasa a XII-a vor susţine o testare a cunoştinţelor de folosire a calculatorului. Lucru considerat deosebit de util de către cadrele didactice. „În actualul context profesional, practic nu mai poate fi concepută vreo activitate fără cunoaşterea calculatorului. Asta este, ştiinţa evoluează foarte repede, categoriile de solicitanţi de pe piaţa muncii trebuie să se adapteze. Dar nu cred că va fi o testare care să fie primită cu reţinere de către elevi. O astfel de testare ar fi bine primită şi prin clasa a patra, pentru că elevii ştiu acum să folosească bine calculatorul încă din ciclul primar”, a spus un cadru didactic din Botoşani.
Ministrul Ecaterina Andronescu a mai spus cu câteva zile în urmă că în aceeaşi nouă lege este prevăzută şi o evaluare a cunoştinţelor elevilor care termină clasa a IV-a, pentru ca profesorii din ciclul gimnazial să cunoască nivelul copiilor. S-a convenit şi asupra modalităţilor în care se va face trecerea de la gimnaziu la liceu, şi anume, pe baza unei evaluării continue în anii de gimnaziu. În proiect se precizează şi ca după clasa a IV-a să urmeze evaluarea competenţelor de bază, astfel încât atunci când elevul va fi preluat în clasa a V-a, profesorul să ştie nivelul de acumulare. Cât despre modalităţile de trecere de la gimnaziu la liceu, acestea se vor face continuu în anii de gimnaziu, va fi o evaluare de tip internaţional, după cum a anunţat ministrul Andronescu.
Şi în ceea ce îi priveşte pe absolvenţii de liceu nu lipsesc surprizele. Legat de testarea absolvenţilor clasei a XII-a, ministrul Andronescu declara recent că "s-a convenit asupra competenţelor care se evaluează la sfârşitul ciclului liceal, printre care competenţele informatice care vor fi evaluate pentru toţi absolvenţii de liceu, indiferent de profil"
. Viitorul Cod al Educaţiei face referire şi la examenul de bacalaureat. Examenul de Bacalaureat va fi structurat pe două etape. Prima etapă se desfăşoară pe parcursul clasei a XII-a şi presupune evaluarea unor competenţe, cum sunt cele de comunicare în limba română sau în limba maternă, competenţe digitale şi evaluarea competenţelor lingvistice. Această din urmă evaluare se va finaliza cu obţinerea unui Europass, a unui certificat european care atestă diferitele niveluri de cunoaştere a limbii străine.
A doua etapă este examenul propriu-zis de Bacalaureat, care constă în trei probe scrise, patru pentru cei care studiază şi limba maternă. Limba şi Literatura Română, comună pentru toată lumea, Matematica obligatorie pentru cei care fac secţiile ştiinţifice, respectiv Istoria, obligatorie pentru cei din zona socio-umană. Cea de-a treia probă va fi la alegere din ariile curriculare specifice.
Ministrul Educaţiei a declarat la întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ că îşi doreşte ca aceste modificări să intre în vigoare încă de anul acesta. În opinia cadrelor didactice, actuala formă de examen de bacalaureat trebuie să se modifice pentru ca bacalaureatul să fie mai credibil. Numărul de probe va fi redus pentru ca elevii să nu fie tentaţi să copieze.
Modificarea metodologiei de Bacalaureat este acum discutată cu partenerii de dialog social, în cadrul proiectului de Cod al Educaţiei care va fi trimis în Parlament la 1 septembrie. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul Cristian Diaconescu - groparul românilor de pretutindeni
Schimbarea la fata a R. Moldova
Biserica românilor timoceni din nou în pericol
1, 6 miliarde de lei furaţi de guvernarea comunistă Primăriei Chişinăului
E.OB Electrica, cel mai reclamat furnizor de servicii
Cetăţenii resping înşelătoria Guvernului Boc cu tichetele de sănătate
Nedumerire
Chermeză ministerială cu strigări
Horoscop
Adevărata Românie (VI)
dulcegării creştineşti la mănăstirea Prislop
Înscrieri pe ultima sută de metri la şcolile de agenţi de poliţie
24 tone de grâu confiscate de poliţiştii botoşăneni
Încep lucrările la Kaufland
Nu sunt bani de tramvaie, nici măcar în regim second hand!
Start la modernizarea Ambulatoriului integrat al Spitalului de Recuperare
O sărbătoare menită să schimbe faţa oraşului Flămânzi
Flămânzi
personaje, drame, întâmplări
Alimente ieftine, dar proaste calitativ
Profesorii tineri care au pierdut examenul de titularizare mai vor o şansă
CAS speculează orice greşeală birocratică a farmaciştilor
Amenzi zdrobitoare pentru cei care vând alimente degradate
Femeile, când devin gravide, trebuie să anunţe patronul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog