Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18254
De la 07 Ianuarie 2003
122903903

Campania Singur impotriva tuturor - oameni care se impotrivesc sistemului

  • 26 February 2015, 23:00
Echipa filmului „De ce eu?”, Expert Forum (EFOR) si HotNews.ro lansează campania „Singur împotriva tuturor”, un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către șefi de instituții, politicieni sau magistrați împotriva celor mulți care lucrează în sistem, fie el public sau privat. Căutăm povești ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituții, să demaște ilegalități și abuzuri, să schimbe legi. Până la finalul lunii martie, în fiecare săptămână, vom oferi propriile noastre exemple.
Campania se derulează în paralel cu lansarea în cinematografe, pe 27 februarie, a filmului regizat de Tudor Giurgiu, „De ce eu?”, inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis la doar 29 de ani, pe 10 aprilie 2002, în condiții încă nu pe deplin elucidate. Rămas singur în lupta lui cu un sistem profund corupt, la început de carieră, Panait a cedat.
La 25 de ani de la Revoluție, românii au început să-și recapete încrederea în justiție. Arestările din ultimii ani, în dosare grele de corupție, pe care HotNews.ro le-a documentat intens, în secțiunea anticoruptie.hotnews.ro, demonstrează că procurorii și judecătorii au ieșit parțial de sub influența politicii. În 2002, când Cristian Panait s-a opus sistemului, asemenea arestări păreau imposibile.
Cu un an înainte de a se arunca de pe terasa locuinței lui din București, fusese numit procuror la Secția de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Curții Supreme de Justiție. Printre dosarele care i-au fost încredințate se afla cel al Valentinei Tatulescu, judecătoare la Curtea de Apel, acuzată de abuz în serviciu şi uz de fals, precum și cel al procurorului Alexandru Lele, de la Oradea, suspectat de fapte de corupție şi sustragere de documente. Lele dispusese arestarea lui Adrian Tărău, fiul prefectului de Bihor, sub acuzația de complicitate la contrabandă cu produse petroliere.
În climatul politic de atunci, gestul de a-l aresta pe fiul unui înalt reprezentant al guvernului condus de Adrian Năstase trebuia pedepsit exemplar. „Sistemul” i-a pasat responsabilitatea lui Panait, care s-a trezit supus unor presiuni uriașe. El a refuzat să-l pună sub urmărire pe Alexandru Lele în lipsa unor probe concludente, contrar indicațiilor superiorilor săi, Ovidius Păun și Ilie Picioruș. Trimis în concediu forțat, urmărit și amenințat, Panait s-a văzut eliminat dintr-un sistem a cărui misiune o idealizase. În august 2002, cazul a fost clasat, după ce o „expertiză psihiatrică post-mortem” ar fi dovedit că magistratul s-a sinucis pe fondul unei labilități psihice, fără a se cerceta varianta înlesnirii sau determinării sinuciderii.
„Obiectivul major pe care mi l-am propus cu acest film nu a fost să adun spectatori și premii, ci să provoc o dezbatere în societate despre felul în care oameni bine pregătiți profesional, onești și cu un profil moral înalt pot fi striviți și reduși la tăcere de către un sistem care, iată, funcționează bine-mersi de zeci de ani. „De ce eu?” trebuie să le arate tuturor că nu trebuie să ții capul plecat, că merită să te lupți pentru valorile și principiile tale și să te opui presiunilor. Oamenii precum Cristian Panait sunt motivul pentru care astăzi avem mai multă încredere în justiție; lupta anticorupție a devenit o prioritate națională. Suntem condamnați să reușim”, declară regizorul Tudor Giurgiu.
Pentru a păstra ce s-a câștigat cu greu în ultimii ani, cei care identifică abuzuri și au curajul să le demaște merită sprijiniți și apărați. Poveștile lor trebuie spuse. Le puteți posta la pagina de comentarii a acestui articol sau le puteți trimite pe adresa [email protected].
Expert Forum (EFOR), think tank-ul din Bucureşti condus de experţi recunoscuţi în politici publice şi reforma administraţiei, poate acorda consultanță cazurilor mai dificile pe care ni le semnalați.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ungureni: În curând va fi inaugurat cel mai modern cămin cultural comunal
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Beneficiile graţierii
Reţeta zilei: Chiftele în sos
Horoscopul zilei
Descoperire stiintifica de exceptie
O gaura neagra cu masa de 12 miliarde de ori mai mare decat a Soarelui
Noul palat prezidential al Turciei este pazit de 1000 de politisti
Comisia Europeana vrea reconfigurarea relatiilor energetice cu Rusia, cand vor fi conditii favorabile
Romania n-are priza la piata UE de curent
Sora lui Victor Ponta, Alexandra Hertanu: M-am dus de buna voie la DNA, sa recuperez niste hard-diskuri
PNL va incepe procedura de demitere a lui Victor Ciorbea
si propune modificarea legii Avocatului Poporului
Numarul minim de persoane prevazut de lege pentru fondarea unui partid politic, neconstitutional
Comisia Europeana critica Guvernul pentru politica fiscala "lipsita de predictibilitate si planificare strategica"
Colectarea slaba a TVA, ingrijoratoare
Dosarul Bica 2, trimis in instanta de DNA
Printre cei judecati se afla Adriean Videanu, Dorin si Alin Cocos
Culisele razboiului medicamentelor: faza trosnelilor Eroarea lui Victor Ponta
Angela Merkel, intrebata daca exista riscul ca Rusia sa repete in Moldova actiunile din Ucraina
Speram sa nu
Noii Ribbentrop – Molotov
Ioan Rotundu
False bocete de babă neputincioasă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog