Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
766
De la 07 Ianuarie 2003
122886415

Campioana Dominique Moceanu mândria Românilor din SUA

  • 26 October 2011, 23:00
Nu ştiu câţi dintre cei ce veţi citi aceste rânduri vă aduceţi aminte de Jocurile Olimpice din vara anului 1996 ce au fost organizate în Atlanta şi de faptul că echipa de gimnastică a Statelor Unite ale Americii a câştigat medalia de aur la gimnastică pentru prima dată în istoria olimpicelor şi datorită perseverenţei unei copile de 14 ani ce-a uimit lumea întreagă prin performanţa ei uimitoare la sol, dupa ce înainte căzuse la alte probe. Este vorba desigur de Dominique Moceanu, romanca antrenata la vremea respectiva de antrenorii romani Marta si Bela Karoly.
Prin performanta ei uluitoare, copila Moceanu a cucerit inimile americanilor precum si ale romanilor, ducand echipa Statelor Unite, numita “cele sapte magnifice” la prima victorie absoluta si prima medalie de aur olimpic in gimnastica la categoria pe echipe. In curand Dominique va veni in comunitatea romaneasca din Chicago
Si pentru ca Dominique Moceanu si-a exprimat dorinta de a cunoaste comunitatea romaneasca din Chicago, in viitorul foarte apropiat o vom avea ca invitata speciala, oferidu-va si dvs. ocazia sa o cunoasteti. In momentul in care vom stabili data si locul acestui eveniment special, va vom face de cunoscut acest lucru atat prin editia tiparita cat si pe internet pe pagina oficiala a ziarului Tribuna Romaneasca (www.TRIBUNA.us).
Nascuta in California, Dominique a facut primii pasi in gimnastica in zona orasului Chicago
Dominique Helen Moceanu s-a nascut la data de 30 septembrie 1981 in orasul Hollywood din statul California, in familia imigrantilor romani, sportivii Dumitru si Camelia Moceanu.
La inceputul anului 1982 familia Moceanu s-a mutat in metropola Chicago, locuind in Highland Park. Acestia au deschis un restaurant grecesc si prin munca neobosita au strans bani pentru ca apoi, incepand cu varsta de numai 3 ani, copila lor sa aibe sansa de a incepe antrenamente de gimnastica in orasul Northbrook, in complexul “Northbrook Square Gymnastics”.
Sotii Moceanu au descoperit pasiunea copilei lor pentru gimnastica dupa ce au vazut-o agatandu-se de funia pe care-si uscau hainele, testandu-i astfel rezistenta. Tatal ei a declarat mai tarziu ziarului New York Times ca Dominique avea o vointa si putere fizica cu mult peste a celor de varsta ei. “Rezista sa se agate de funie si sa nu-si dea drumul. Mai degraba se rupea funia decat sa o lase din maini.”
Aici, pentru aproape patru ani Dominique Moceanu s-a indragostit de sportul elegant insa in acelasi timp extrem de periculos, luand-o pe Nadia Comaneci ca idol si inspiratie la doar cativa ani dupa ce aceasta castigase primul scor perfect de 10 la Montreal in 1976.
Primii antrenori profesionisti
Convins ca micuta gimnasta are un talent cu totul aparte, Dumitru Moceanu l-a contactat pe antrenorul Bela Karolyi in Houston Texas, rugandu-l sa o ia ca eleva in academia de gimnastica a sotilor Karolyi. Emeritul antrenor a refuzat aceasta solicitare pe motiv ca varsta copilei era mult prea frageda.
Astfel, dupa mai multe cautari, sotii Moceanu au luat decizia sa vanda tot ce aveau in zona orasului Chicago si sa se mute cu familia in statul Florida, in orasul Tampa, in anul 1986.
Aici copila Dominique Moceanu a inceput sa fie antrenata pentru prima data de antrenori profesionisti: sotii Jeff si Julie LaFleur, alaturi de Beth Hair. Jeff a fost prima persoana, in afara de sotii Moceanu, care a crezut cu adevarat faptul ca Dominique Moceanu poate realiza performante exceptionale in gimnastica.
Fiind la varsta de 8 ani, Dominique a fost extrem de incurajata de increderea si atitudinea antrenorului ei. Ea marturiseste si azi ca aceasta incredere a insemnat enorm de mult pentru ea la o varsta atat de frageda.
http://www.romaniantribune.net

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Nedumerirea secretarei
Reţeta zilei: Budincă de grişă de puss în supă
“Intâlnire de Halloween”
Răfuială la nivel regal
Aeronava 787 Dreamliner a efectuat prima cursă comercială
unul dintre pasageri a platit 34.000 de dolari pe un bilet
Primele detalii despre bugetul 2012
creştere economică de 2%, îngheţarea pensiilor şi salariilor în primele şase luni
Cine este cel care s-a interpus între mâna întinsă de Ion Iliescu şi Regele Mihai
Taxă pe indiferenţă
Ioan Rotundu
Bătălie între doi concurenţi la şefia Camerei Agricole
Sindicatele din Învăţământ ridică din nou problema salariilor
Şefa IŞJ Botoşani are probleme cu automatele de cafea
Botoşănenii sunt solicitaţi să muncească în Danemarca, Malta şi Belgia
Au început lucrările la noua groapă de gunoi
Rectificare pentru reparaţii străzi şi termoficare
Botoşani: Confuzia din capul Cătălinei Lupaşcu
reşedintele Ţâbuleac şi „Drumul credinţei”
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog