Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15522
De la 07 Ianuarie 2003
122875589

Cântec joc şi voi bună pe şesul Copălăului

  • Ioan Rotundu
  • 19 July 2018, 23:00
Duminică, la Copălău, s-a desfăşurat o nouă ediţie a Festivalului Usturoiului, festival a cărui baze au fost puse de actorul botoşănean Mihai Malaimare pe când era deputat social-democrat de Botoşani, adică în mandatul 2000 - 2004. După ce Malaimare n-a mai fost ales deputat şi în următorul mandat, festivalul şi-a întrerupt continuitatea. A fost reluat de către actualul primar liberal Ciprian Ivanov.
Ziua de duminică a fost una cu ploi trecătoare, scurte, de vară, ceea ce nu i-a împiedicat pe participanţi să urmărească programul de muzică popular, să bea bere şi să mănânce mici.
Startul evenimentului a fost dat de primarul Ivanov, urmând apoi discursurile invitaţilor printre care senatorul liberal Costel Şoptică, directorul Direcţiei Agricole, inginerul Cristian Delibaş care a anunţat că s-au pornit procedurile ca usturoiul de Copălău să devină marcă înregistrată.
N-a lipsit dintre cântăreţii de muzică populară invitaţi să susţină spectacolul rapsodul popular Trifan Bălăucă. Originar din Copălău, Bălăucă a cântat melodii populare cu specific loca printre care şi celebrul cântec „Usturoi de Copălău”.
Atmosfera a fost una distinsă, civilizată, cetăţenii prezenţi împărţindu-şi timpul când în faţa scenei, când, fugăriţi de ploaie, printre corturile unde stăteau înşirate mesele berarilor. Tineretul s-a putut distra dansând sau prinzând rând la scrânciob.
Şi la Copălău am remarcat stilul nefiresc al grataragiilor de a frige micii şi a-i pune pe marginea grătarului în aşteptarea clienţilor. Numai că micii aşa fripţi îşi pierd savoarea, mustul şi aroma atât de gustoase, se usucă, se strepezesc şi nu mai au gustul şi farmecul lor original.
Am mai remarcat un stand unde erau expuse spre vânzare icoane pictate pe lemn în culori extrem de vii. N-au prezentat interes pentru cei prezenţi care treceau, priveau în fugă şi se îndreptau spre corturile cu mici şi bere sau să prindă un loc în faţa scenei.
Seara s-a încheiat cu un foc de artificii, spre bucuria sătenilor care s-au adunat în grupuri mari pentru a admira jocul de lumini produs de exploziile artificiilor.
Spre dezamăgirea multor copălăeni care urmăresc emisiunea Lumea lu Rotundu, eu n-am avut în mână microfonul devenit de acum celebru, ceea ce i-a cam intrigat. Le-am explicat că nu realizez obişnuitul reportaj, ci doar se iau câteva cadre care-mi vor fi necesare la realizarea reportajului dedicat Centenarului Unirii în care voi prezenta comuna Copălău şi realizările primarului Ciprian Ivanov. Vor avea ocazia să-l vizioneze în curând.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 9 - 15 iulie 2018
Când priveşti de pe Măgura Ibăneştilor
Ioan Rotundu
Bancul săptămânii: De ce nu e bine să te compari cu Iisus
Vasile Blaga i-a convocat pe liderii din aripa PDL pentru a decide asupra susținerii lui Ludovic Orban
LLumea lu' Rotundu: Centenarul Unjirii - Ibăneşti
Germania îl avertizează pe Trump că își va pierde aliații în cazul unui acord unilateral cu Rusia
Adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea va duce la noi tensiuni sociale.
Îi recomand premierului Dăncilă să nu își asocieze numele cu un astfel de act normativ
Raluca Stâncescu, un inculpat periculos aflat doar sub control judiciar
Ioan Rotundu
Iohannis a chemat-o pe Dăncilă la Cotroceni.
Întâlnirea va avea loc miercuri, 18 iulie
Duminică, 5 august, slujbă de sfinţire a Schitului de maici Crăiniceni
- schitul va avea hramul Sf. Ioan Iacob Hozevitul născut în localitate şi decedat la 5 august 1960
Bătrână de 85 de ani ameninţată de Telekom cu strivirea casei
Ioan Rotundu
Cum a ajuns un sărac lipit pământului să aibă maşină de lux
Ioan Rotundu
Lumea lu Rotundu Centenarul Unirii - Inăneşti II
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog