Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19018
De la 07 Ianuarie 2003
122879085

Casa „Sofian”, emblema neputinţei Bisericii şi a administraţiei publice

  • Ioan Rotundu
  • 20 May 2018, 23:00
Denumită impropriu „Casa Sofian”, denumirea corectă fiind Fundaţia Sofian, imobilul din strada I.C. Brăteanu nr. 59 are o valoare arhitecturală de nivel internaţional, clădirea fiind pentru Botoşani şi peste graniţă un exemplu tipic pentru arhitectura Secession. În valorosul său volum intitulat „Ansamblul urban medieval Botoşani”, arhitecta Eugenia Greceanu consemnează „- constituie un unicat prin vigoarea şi claritatea compoziţiei arhitecturale, căreia i se subordonează o excepţională bogăţie a modenaturii, tâmplăriei, feroneriei şi stucaturilor”.
La nivelul anului b1976, când arhitecta a efectuat studiul asupra ansamblului urbanistic medieval care ar trebui să fie o mândrie al Botoşaniului, dar nu este, , a consemnat despre starea clădirii „clădirea s-a păstrat fără denaturări”.
Intrată în patrimoniul Consiliului Judeţean Botoşani, clădirea trebuia să-şi păstreze destinaţia de azil social pentru că în acest scop a fost donată de proprietar patrimoniului public. Numai că după anul 2000, consilierii judeţeni, majoritari ai PSD, au decis ca imobilul să fie donat Mitropoliei Iaşi pentru a se înfiinţa aici un Centru Pastoral Cultural. Cel care a orchestrat ca imobilul să ajungă în proprietatea Mitropoliei a fost protopopul Lucian Leonte, gândul său ascuns, dacă este adevărat ce s-a spus la acea vreme, era ca în clădire să se amenajeze viitorul sediul al Episcopiei de Botoşani, Leonte visând să ajungă episcop.
Lăsată de izbelişte, valoroasa clădire s-a degradat accentuat (foto 1). În aul 2007, prin Centrul Naţional al Monumentelor Istorice s-a obţinut o finanţare în favoarea proaspătului înfiinţat Centrul Pastoral Cultural Botoşani şi s-a început reabilitarea imobilului, lucrare încredinţară firmei sucevene RESTACO SRL. Ciudăţenia a constat în faptul că această firmă este diler de autoturisme Mercedes, aşa aşa cum stă scris în obiectul său de activitate. Pentru că pe panoul care explică ce lucrări se execută la Casa Sofian se află şi un număr de telefon al antreprenorului Mihai Bradu, acum doi nani am sunat la acest număr fără a mi se răspunde.
Lucrările de reabilitare au început şi s-au întrerupt după niciun an. Între timp clădirea s-a deteriorat şi mai mult. În anul 2014, Primăria Botoşani a emis o nouă autorizaţie de construcţie, de această dată investitorul fiind Compania Naţională de Investiţii Bucureşti iar beneficiarul Mitropolia Moldovei şi Bucovinei – Arhiepiscopia Iaşului – Centrul Pastoral Cultural Botoşani, constructorul rămânând aceeaşi firmă suceveană specializată în vânzarea de autoturisme, cu acelaşi număr de telefon la care nu răspunde nimeni, schimbându-se numai proiectantul arhitect.
Puteţi constata şi siguri ce denumiri pompoase s-au invocat dar nu la fel s-a dovedit a fi şi zelul de a se finaliza lucrările. Potrivit noii autorizaţii de construcţie, lucrarea trebuia finalizată la 24.08.2015.
Duminică am trecut din nou pe la acest obiectiv pe la care nu mai trecusem din 2016. Credem că modernizarea s-a finalizat şi mă aşteptam să pot admira splendoarea acestei clădiri atât de valoroasă din punct de vedere arhitectural. Mare mi-a fost dezamăgirea! Clădirea stă înconjurată de schele, curtea plină de resturi materiale, năpădită de buruian, totul aducând a casă părăsită (foto 2).
În timp ce fotografiam, din vecinătate mi s-a alăturat un angajat al Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” care m-a recunoscut ca fiind „cel de la televizor”, cum s-a exprimat. Aflând că sunt interesat de ce se întâmplă cu Casa Sofian, omul mi-a oferit informaţii extrem de amănunţite.
Aşa am aflat că de doi ani nu se mai lucrează. Acum doi ani a venit patronul şi a retras echipa care lucra. De atunci mai trece din când în când şeful de echipă care, spunea interlocutorul meu, este într-o relaţie extrem de apropiată cu o femeie care locuieşte peste stradă, la nr. 34 (foto 3).
Femeia pare a fi un fel de supraveghetor din partea constructorului pentru că intră în curte când pofteşte, are chei de pătruns în interior, toată iarna şi-a făcut focul cu materialele lemnoase aruncate vraişte în curte, a consumat apă de la cişmeaua din incintă racordată la reţeaua publică.
Aşadar, din nou lucrările de reabilitare s-au blocat din cauze neştiute. O valoroasă clădire istorică stă de peste zece ani mărturie a nepăsării autorităţilor administraţiei publice locale Botoşani, a celor din Direcţia Judeţeană de Cultură, mai exact a directorului Dan Huţu, acest demolator al culturii botoşănene.
„Domnu’ Rotundu, se strâng la Sf., Paraschiva de către cei de la Mitropolie în fiecare toamnă câte două butoaie cu bani. De ce nu termină odată lucrarea, că au cu ce?” – m-a întrebat angajatul Liceului. I-am spus că priorităţile actuale ale oamenilor bisericii sunt maşinile luxoase, apartament la oraş, vilă la munte iar lucrări ca aceasta sunt pentru aceşti preoţi surse de jumulire a banului public.
N-am citit nici un comunicat al aleşilor din PSD câţi bani guvernamentali s-au alocat pentru refacerea acestui imobil şi cum au fost ei cheltuiţi. Nici n-am să citesc pentru că sunt în cârdăşie cu preoţii. Fură cu toţii!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Marșul pentru autostrăzi în Moldova
Coloana de mașini, ajunsă în Capitală, nu a fost lasată să intre în Piața Victoriei. Manifestanții și-au lăsat mașinile pe Kiseleff și au mers să protesteze în fața Guvernului: "Vrem autostrazi!"
Bancul zilei: Cunoştinţe vechi în spaţiu nou
Horoscop zilnic 21.05.2018
Protest al magistraţilor în faţa Palatului de Justiţie
pe tema modificărilor la Codurile penale şi Legile justiţiei
Economia Rusiei va intra în recesiune dacă SUA impun noi sancțiuni
Duminică au intrat în vigoare noile modificări aduse Codului Rutier
Am ascultat-o de mai multe ori pe doamna Dăncilă,
de puține ori am înțeles ce vrea să spună
Dacă Dăncilă este suspendată de președinte, după 45 de zile nu mai avem Guvern
Ar fi o revocare atipică, ascunsă
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 18.05.2018
Bisericuţa dintre blocuri este, de fapt, un mastodont
Ioan Rotundu
Ruşine! Gaiţelor din PSD Botoşani
Ioan Rotundu
Ruşine! Gaiţelor din PSD Botoşani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog