Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9568
De la 07 Ianuarie 2003
122869635
Cătălina Curceanu:

“Vom discuta despre plagiatul premierului la Conferinţa cercetătorilor din diaspora"

  • 25 September 2012, 23:00
Astazi, 25 septembrie, vor începe la Bucureşti lucrările celei de-a treia ediţie a conferinţei „Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţamântul Superior din România”. Organizată sub sloganul „Seminţe de Viitor - Seeds for the Future”, conferinţa se va desfăşura sub “înaltul patronaj” al Primului Ministru, Victor Ponta.
Un grup de cercetătorii români din străinătate, invitaţi să participe la eveniment, care va dura până pe data de 28 septembrie, au decis să renunţe, din cauza verdictului de plagiat primit de premierul Victor Ponta din partea Universităţii Bucureşti şi a CNADTCU scrie Gazeta Romaneasca.
În legătură cu boicotarea Conferinţei din partea mai multor oameni de ştiinţă şi profesori universitari din diaspora, Gazeta Romaneasca a vorbit cu Cătălina Curceanu, prim cercetător la Institutul naţional de Fizică nucleară de la Frascati (Roma). Românca a fost invitată să participe şi a anunţat că nu va declina invitaţia, deşi este solidară cu colegii ei. Intenţionează să discute problema plagiatului chiar în cadrul conferinţei, “în semn de solidaritate cu colegii români”.
Ea a primit invitaţia de a participa la Workshop-ul Exploratoriu “Fizica la marile colaborări internaţionale”, organizat în cadrul mai larg al Conferinţei “Diaspora în Cercetarea ştiintifică Românească şi învăţămânul Superior”.
A aflat ulterior de protest şi a declarat că intenţionează să participe la eveniment, “din respect pentru colegii din România şi din convingerea că discuţiile cu ei sunt utile şi necesare, având în vedere şi colaborarea foarte strânsă” dintre instituţia românească şi cea italiană, pentru care cercetătoarea româncă lucrează de 20 de ani.
Ea va merge la Bucureşti, mai ales pentru că, precizează, a fost invitată şi la ediţiile trecute, dar nu a putut participa: “Anul acesta am planificat din timp participarea, programându-mi activităţile astfel încât să pot ajunge în România în perioada Workshopului”. În legătură cu protestul colegilor, cercetătoarea româncă spune că, în opinia ei, “cercetarea nu este politică şi nici nu trebuie să fie, chiar dacă există tentative de a o politiciza”.
Participarea ei la conferinţă, ne explică Cătălina Curceanu, va avea exclusiv un caracter ştiinţific şi mai ales practic: “O parte din workshop va fi dedicată unui nou proiect (ELI-NP), care a adus România în prim plan la nivel international. Astfel de întâlniri dintre cercetătorii români din ţară şi cei din diaspora sunt foarte importante, stimulează în primul rând schimbul de idei şi experienţă”. Totuşi, Cătălina Curceanu nu subevaluează chestiunea plagiatului, de care este acuzat premierul Ponta şi nici reacţia colegilor care vor boicota conferinţa. “Nu am urmărit îndeaproape subiectul plagiatului şi, cum nu sunt obişnuită să vorbesc fără să cunosc subiectul, nu comentez”.
Românca nu exclude o viitoare susţinere a protestului iniţiat de profesorul Dogaru din Elveţia: “Plagiatul este o acţiune de furt, care trebuie condamnată în mod ferm şi decis. Voi studia problema şi îmi rezerv dreptul de a lua o atitudine şi de a promova eventuale acţiuni, atât in timpul conferinţei de la Bucuresti cât şi după. Doar o acţiune continuă şi concordată cu colegii din România poate avea succes”.
“O actiune unică – eventuala neparticipare la conferinţa diasporei - poate să nu dea rezultate, sau chiar să dea rezultate negative. Noi trebuie să fim solidari cu colegii din România! Să mergem acolo şi să înfruntăm împreună cu ei - care cunosc situaţia mai bine ca noi - lucrurile. Este exact ceea ce intenţionez să fac, pe lângă, bineînţeles, un schimb de idei şi eventuale alte colaborări cu grupul de fizicieni de la IFIN-HH, motivul principal care mă împinge în România”.
Legat de situaţia politică din România, Cătălina Curceanu a ţinut să ia distanţă de actuala guvernare: “Personal, ma desolidarizez de TOATĂ situaţia politică din România! De Prim Ministru, de Parlament şi de tot. Minciuna este la ordinea zilei, sunt politicieni cercetaţi sau deţinuţi pentru luare de mită, ceea ce este şi mai grav ca plagiatul.
Până nu se va schimba radical situaţia politică, vom tot avea cazuri similare. Şi sistemul de educaţie din ţară este afectat, printre altele, şi din cauza politicii. Politica României ne face de ruşine, în timp ce cercetarea reuşeste încă să ne facă să mergem cu fruntea sus în Europa şi în lume!”
Miruna Căjvăneanu, gazetaromaneasca.com

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Feldman creştinul
Horoscop
Botoşani: Condamnat la închisoare cu suspendare, candidat din partea PNL la Parlament
Indemnizaţia de creştere a copilului revine de la 75% la 85% din venitul net de la 1 octombrie 2012
Vasile Cepoi aflat în conflict de interese şi suspectat de infracţiuni cu fonduri UE
De ce scuipă venin golanul personal al lui Putin?
Ecaterina Andronescu va conlucra cu Biserica pentru îmbunătăţirea programei de religie
Creşterea economică a zonei euro în 2012 revizuită în scădere
Monica Iacob Ridzi si-a prezentat, în plenul Camerei, demisia din PDL
Dan Diaconescu nu va putea participa la privatizarea CFR Marfă decât asociat cu firme sau fonduri
Ţigări ascunse în plafonul maşinii
Câinii din cartierul ANL Cişmea mor în chinuri groaznice
cineva a împrăştiat otravă prin tot cartierul
Botoşaniul se înfrăţeşte cu americanii li cu ucrainenii
Satele de la graniţă vor fi protejate de inundaţii
Forum economic transfrontalier cu oameni de afaceri botoşăneni la Suceava
Botoşani: Portariuc ne-a pricopsit cu un Forum de anvergură
Directorii de şcoli par să-i prefere la catedră pe pensionari, nu pe tineri
Programul „Casa Verde” este la mare căutare
Val de nemulţumiri pentru că tomograful a fost scos din funcţiune
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog