Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16493
De la 07 Ianuarie 2003
122876560

Cazul Sova: Ce au votat senatorii pe 25 martie si ce a ajuns in Monitorul Oficial

  • 23 April 2015, 23:00
Hotararea privind votul in cazul lui Dan Sova a starnit o stare generala de confuzie inca din 25 martie cand senatorii au decis sa nu fie incuviintata arestarea preventiva. Proiectul de hotarare privind incuviintarea arestarii a fost intocmit in temeiul Constitutiei si asa l-a si citit in plen chiar presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu, potrivit stenogramei sedintei de plen. Insa, Senatul a preferat sa ia o decizie in temeiul unui regulament, nu a Constitutiei.
Ce proiect au votat senatorii pe 25 martie
Potrivit stenogramei sedintei de plen din 25 martie, la solicitarea senatorului Catalin Boboc, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a citit, inainte de a se trece la vot, proiectul de hotarare in privinta lui Dan Sova. Tariceanu a citit urmatoarele: "In temeiul prevederilor art. 72 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, precum si ale art. 173 din Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotararea Senatului nr. 28/2005, cu modificarile si completarile ulterioare,
Avand in vedere solicitarea ministrului justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, de incuviintare a arestarii preventive a domnului senator Dan-Coman Sova in Dosarul penal nr. 122/P/2012, transmisa Senatului cu adresa nr. 2/22716 din 13.03.2015, Senatul adopta prezenta hotarare: Senatul incuviinteaza retinerea si arestarea preventiva a domnului senator Dan-Coman Sova in Dosarul penal nr. 122/P/2012 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie".
Art. 72 alin. (2) este unul dintre articolele invocate de liberali cand au contestat publicarea in Monitorul Oficial a hotararii Senatului. Acesta arata ca "Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".
Liberalii mai spun ca a fost incalcat si Art. 76 alin (2) care arata ca "Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera". Din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost "pentru", "contra" 67 si 5 voturi anulate. Practic, asa cum spune Constitutia, au votat pentru incuviintarea arestarii. In plus exista chiar si o decizie a Curtii Constitutionale din 2008 care spunea ca hotararile se iau cu majoritatea celor prezenti. Insa, Senatul, prin Calin Popescu Tariceanu, a preferat sa ignore articolele din Constitutie, alegand sa se raporteze doar la statului senatorilor care arata, atunci, ca era necesare majoritatea voturilor tuturor senatorilor, adica 85 voturi "pentru".
Astfel, Senatul nu a incuviintat arestarea preventiva. Dupa vot a fost intocmit un proces verbal si atat. Trebuie precizat ca regulamentul Senatului a fost modificat saptamana urmatoare acestui vot.
Imediat dupa votul din Senat, Consiliul Superior al Magistraturii a facut contestatie la Curtea Constitutionala. Pe 8 aprilie Curtea Constitutionala, sesizata de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a admis existenta unui conflict de natura juridica intre Ministerul Public - Parchetul de pe Langa Inalta Curte si Senat, "declansat de refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plen" in cazul cererii privind arestarea preventiva a senatorului Dan Sova.
Ca urmare a deciziei CCR, Senatul a avut obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial.
Ce a aparut in Monitorul Oficial
Decizia Curtii Constitutionale l-a pus intr-o mare incurcatura pe Calin Popescu Tariceanu avand in vedere ca era foarte greu sa justifice decizia de a refuza incuviintarea arestarii lui Dan Sova. Dupa cateva zile de haos in Senat in care senatorii s-au tot gandit si razgandit, pe 22 aprilie a ajuns in Monitorul Oficial o hotarare semnata de Tariceanu.
Hotararea are un singur articol si "constata ca nu au fost intrunite conditiile cerute de art.24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si de art. 173 din Regulamentului Senatului, pentru a incuviinta retinerea si arestarea preventiva a domnului senator Sova Dan-Coman". Niciun cuvant despre Constitutie.
PNL a depus joi sesizare la Curtea Constitutionala la hotararea redactata de Senat privind votul dat in 25 martie pentru cererea de incuviintare a arestarii lui Dan Sova. Presedintele Curtii Constitutionale a declarat joi ca votul pentru incuviintarea arestarii senatorului Dan Sova ar trebui reluat daca hotararea publicata de Senat privind votul dat in 25 martie este neconstitutionala.
Trebuie precizat ca in alte cazuri in care s-au votat cereri ale DNA, Senatul a tinut cont de prevederea constitutionala care arata ca hotararile se iau cu majoritatea de voturi "pentru" ale celor prezenti, nu cu minim 84 cum s-au cerut in cazul lui Sova. Astfel Senatul a avizat in noiembrie inceperea urmaririi penale in cazul Ecaterinei Andronescu, fiind inregistrate 72 de voturi "pentru", 62 "impotriva"" si o abtinere.
Plenul Senatului a avizat si inceperea urmarii penale in cazul senatorului PSD Serban Mihailescu, fiind inregistrate 77 de voturi "pentru" si 51 "impotriva", un vot fiind anulat. Atunci, numarul de voturi exprimate "pentru" au fost chiar mai putine decat in cazul lui Sova. La Ecaterina Andronescu au lipsit 13 voturi "pentru", la Serban Mihailescu 8, iar in cazul lui Sova 6, daca s-ar lua in considerare motivatia Senatului legata de numarul de voturi "pentru" din numarul total de senatori.
Un alt caz a fost chiar si mai recent. In februarie, senatorii au aprobat solicitarea pParchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de incuviintare a inceperii urmaririi penale fata de fostul ministru al Economiei, senatorul Ion Ariton. Atunci Senatul a adoptat, cu 77 de voturi pentru si 52 de voturi impotriva o hotarare in acest sens. Din totalul de 168 de senatori, doar 137 si-au exprimat votul. Opt voturi au fost anulate.
Una dintre marile intrebari fara raspuns clar este de ce insista unii senatori sa-l apere pe Sova incalcand chiar si Constitutia pentru a nu ajunge in arest preventiv? Cine mai este implicat in afara de Dan Sova
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Romantism plastificat
Reţeta zilei: Pulpe de pui în sos picant
Caricatura zilei: Pensii speciale
Anunţ angajare cu salariu avantajos
Horoscopul zilei
Botoşani: Regretul meşterilor populari
Dormiţi nevolnicilor, PSD-ul lucrează pentru voi!
Ioan Rotundu
Sărbătoarea SF. Gheorghe şi mascadara de pe scenă
Ioan Rotundu
PNL Botoşani: Campania “Dăruiește pur si simplu”
STS va scana cartile de identitate la urmatoarele alegeri, pentru a elimina votul multiplu si turismul electoral
DNA incepe urmarirea penala a senatorului Alexandru Cordos, a Mihaielei Cordos si a fiicei lor
Sotia parlamentarului ar fi cerut mita pentru a obtine posturi in institutii publice din Cluj
O premiera care ridica multe semne de intrebare
Cercetatorii chinezi au modificat genetic embrioni umani
Liberalii il acuza pe Victor Ponta ca le-a plagiat textul unui proiect de lege pentru care Guvernul a dat aviz negativ
Mircea Cartarescu a fost desemnat castigatorul Premiului de Stat al Austriei pentru Literatura Europeana pe 2015
Europol: 20 la suta din expertii in aparare cibernetica sunt politisti romani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog