Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12355
De la 07 Ianuarie 2003
120836821

Ce drepturi are un contribuabil persoană fizică supus verificării fiscale

  • 14 April 2014, 23:00
Persoana fizica supusa verificarii fiscale are dreptul sa fie instiintata de existenta procedurii, printr-un aviz de verificare transmis in scris cu cel putin 15 zile inainte de inceperea verificarii.
Prin aviz, contribuabilul va fi instiintat de temeiul juridic al verificarii, de data inceperii verificarii, perioada ce va fi supusa verificarii, de posibilitatea de a solicita o singura data amanarea inspectiei si de locul desfasurarii verificarii sau alte documente relevante necesare verificarii.
Contribuabilul are 60 de zile la dispozitie de la comunicarea avizului de incepere a inspectiei, sub sanctiunea decaderii, sa prezinte documente justificative in vederea clarificarii situatiei fiscale.
La cererea scrisa a contribuabilului, verificarea fiscala se poate face si la domiciliul persoanei fizice, cand aceasta este in imposibilitatea fizica de a se deplasa sau la domiciliul persoanei ce acorda asistenta juridica daca contribuabilul este consiliat.
Daca contribuabilul considera insuficient termenul de 60 de zile pentru prezentarea documentelor justificative sau pentru alte clarificari relevante, acest termen poate fi prelungit cu 30 de zile o singura data.
Contribuabilul are dreptul de a colabora la stabilirea starii de fapt fiscale, iar la inceperea verificarii, are dreptul sa numeasca persoane care sa dea informatii. Pot refuza sa dea informatii catre autoritatile fiscale sotul/sotia sau alte rude ale persoanei fizice, pana la gradul al III - lea.
De asemenea, pot refuza sa furnizeze informatii cu privire la datele pe care le detin in legatura cu persoana fizica verificata, preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii si asistentii acestor persoane. Cu exceptia preotilor, celelalte categorii profesionale pot furniza informatii cu acordul contribuabilului. Contribuabilul are dreptul sa fie verificat numai pentru impozite si taxe aflate in perioada de prescriptie.
Are dreptul sa fie informat pe parcursul desfasurarii verificarii fiscale, asupra constatarilor facute de autoritatile fiscale, iar la finalizarea verificarii, va prezenta si consecintele fiscale asupra persoanei fizice, permitand acestuia sa isi exprime un punct de vedere.
Data si ora prezentarii concluziilor autoritatii fiscale vor fi comunicate in scris. Daca persoana fizica nu este de acord cu concluziile autoritatii fiscale, are dreptul sa prezinte in termen de 3 zile lucratoare, un punct de vedere. Daca in urma verificarii, rezulta o decizie de impunere, persoana fizica are dreptul sa conteste aceasta situatie in 30 de zile de la comunicare.
Ce obligatii are contribuabilul persoana fizica supus verificarii fiscale? Persoana fizica are obligatia sa se prezinte in locul si data precizata in avizul de verificare.
Contribuabilul verificat are obligatia sa furnizeze informatii, pentru determinarea starii de fapt fiscale.
Persoana fizica are obligatia sa prezinte documentele si inscrisurile pe care le detine, relevante pentru clarificarea starii fiscale.
Autoritatea fiscala are dreptul sa efectueze cercetari la fata locului, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal.
Insa, dreptul de patrunde in domiciliul sau in resedinta unei persoane se poate face doare cu acordul persoanei fizice sau cu autorizatia instantei de judecata. Persoana fizica are obligatia sa indeplineasca masurile dispuse de organul fiscal, in actul intocmit cu ocazia verificarii fiscale, respectand termenele si conditiile acestuia.
Desigur, daca in urma verificarii rezulta diferente de impozit, acestea trebuie achitate impreuna cu dobanzi si penalitati de intarziere. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Mâncare turcească de miel cu legume
Bancul zilei: Dilema soţului
Horoscopul zilei
Statistica va oferi, începând de marţi, acces gratuit la propria bază de date
Topul băncilor după numărul de clienţi. BCR şi BRD coboară sub CEC Bank
Surse: CSM a transmis Parlamentului câteva zeci de amendamente la Codul penal şi Codul de procedură penală
Meteorologii anunţă precipitaţii şi răcire accentuată a vremii, pana joi
Victor Ponta: Depunem plângere penală împotriva lui Băsescu pentru declaraţiile la adresa familiei Firea
Băsescu va ajunge în închisoare
România este pregătită să facă faţă oricărei situaţii apărute în furnizarea de gaze
100 de parlamentari vor ca "păcănelele" să funcţioneze doar în cazinouri şi în agenţiile LOTO
reprezentanţii industriei susţin că se vor pierde 40.000 locuri de muncă
Traian Băsescu: Ne putem aştepta la mai multe trupe NATO în România
Circ cu vomă de vorbe otrăvite
Ioan Rotundu
Botoşani/Păltiniş: Procuror ţepuit de două beizadele popeşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă