Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8727
De la 07 Ianuarie 2003
122868794

Ce pot să fac dacă vreau să mă debranşez iar distribuitorul îmi pune plata unei taxe

  • 15 August 2008, 23:00
Szabo Kinga din Targu Mures s-a adresat echipei de la www.AsistentaPentruConsumatori.ro si a pus aceasta intrebare, aducand in discutie modul in care Energomur incearca sa impune taxe de debransare muresenilor :
Numele meu este Szabo Kinga Abigel, sunt din Tg Mures. Avem un prieten de familie care si-a pus centrala in apartament, iar cand s-a dus sa depuna actele pentru a se debransa de la sistemul centralizat de incalzire , nu a primit autorizatie , deorece Energomur, furnizorul de energie termica din Tg Mures, si Consiliul Local a impus niste reguli, cum ar fi: cei care vor sa se debranseze trebuie sa plateasca niste taxe, care in cazul prietenului nostru sunt in jur de 2.000 lei .....a depus dosarul la 3 institutii, a platit a umblat dupa hartii in institutiile publice a stat la rand; si nu a primit autorizatia. a incercat de 3 ori. Intrebarea mea este se poate ca autoritatile din Tg Mures au dreptul sa faca acest lucru? Din moment ce apartamentul este proprietatea lui nu are voie sa - si puna centrala proprie? In situatia lui mai sunt 4 familii din acelasi scara. Ce se poate face? Energomur sau alti distribuitori de agent termin din Romania
nu pot impune consumatorilor romani plata unor taxe de debransare acestea fiind NELEGALE, ABUZIVE si NECONSTITUTIONALE, iar ele fiind extrem de usor desfiintabile in fata instantelor de judecata.
Totodata , consumatorii care se confrunta cu asemenea solicitari aberante , pot si trebuie sa reclame aceste comportamente abuzive ale distribuitorilor de agent termic si catre inspectorii ANPC. In cazul particular al ENERGOMUR, aceasta societate incearca in mod ilegal sa stoarca prin aceste taxe abuzive si aberante sume de bani de la consumatori, din cauza faptului ca , are de acoperit restante foarte mari de bani datorate bugetului de stat .
Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a acceptat in 2005 graficul de esalonare a platii datoriilor regiei de termoficare a municipiului Targu Mures, Energomur, si garantiile oferite, transmite corespondentul Mediafax. Energomur avea atunci datorii de circa 12,9 milioane de lei (129 miliarde de lei vechi), pe care AVAS le-a preluat la privatizarea Distrigaz Sud SA, pentru care Consiliul Local Targu Mures a aprobat in 2005 un grafic de esalonare pana in 2008 inclusiv. In conditiile in care trebuie stransi banii pentru acoperirea restantelor, tinand cont si de conditiile in care AVAS a instituit poprire pe conturile bancare ale regiei, se justifica aceste actiuni abuzive. Consilierii locali au aprobat in 2005 un grafic de esalonare a datoriei, cu care reprezentantii regiei s-au prezentat la negocierile cu AVAS. Potrivit acestui grafic, Energomur urma sa plateasca in 2005 si 2006 un avans de 15% (adica 1,7 milioane lei), iar restul sumelor urmau sa fie esalonate, in proportie de 55%, respectiv 30%, pe anii 2007 si 2008.

Conform unui material publicat in Saptamanalul Muresean Punctul sub semnatura lui Razvan Cirezaru , Avocatul Poporului, Eugen Ciobotă, a luat atitudine faţă de strategia CL, prin Energomur, de implementare a programului de reabilitare a sistemului termic din Tîrgu-Mureş.
Acesta a apreciat ca neconstituţională impunerea rămânerii în sistemul centralizat de distribuţie a agentului termic a cetăţenilor Tîrgu-Mureşului prin hotărâre CL.
Hotărârea CL 11 din ianuarie 2007 specifică exact zona unitară de termie a Tîrgu-Mureşului, aceasta incluzând practic întreg oraşul, mai puţin zona centrală, adică centralele termice Arta, Grand, Palatul Culturii, Bartok Bela, Republicii şi Tudor Vladimirescu 11- apreciate ca prea îmbătrânite pentru a fi incluse în proces.
„Articolul 16 din Constituţie prevede c㠄Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări", iar articolul 44 spune c㠄Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular". Cum ar fi dacă ţi s-ar impune să rămâi în sistemul de telefonie fixă furnizat de Romtelecom. Va veni probabil odată momentul să ne putem alege furnizorul de curent electric, de gaz. Cum ar fi să ţi se impună unul anume? Şi acea taxă de debranşare de aproape 50 de milioane de lei vechi pe care trebuie să o plătească locuitorii din Unirii ca şi cotă parte din investiţia făcută pentru modernizarea celor patru centrale termice, care deservesc cartierul, e complet neconstituţională şi discriminatorie. Mai ales că cei din Unirii tot nu au căldură ca lumea în apartamente. La ce-a folosit toată modernizarea aceea? Ca să bage unii prin buzunare nişte comisioane?", se întreabă Eugen Ciobotă.
Primit în audienţă de către prefectul interimar al Mureşului, Felicia Pop, Eugen Ciobotă s-a consultant cu reprezentantul departamentului juridic al Prefecturii, Cristina Cormoş, de la care n-a obţinut însă un motiv pentru care HCL 11 din ianuarie 2007 nu a fost atacată în contencios administrativ. Fiind trecut termenul de şase luni de zile în care hotărârea putea fi atacată de către Prefectură, acest lucru nu se mai poate face acum.
Energomur poate şi nu poate să îi amendeze pe cei ce se debranşează ilegal
În schimb Prefectura a atacat Hotărârea 95 din martie 2007 în care se stabileşte procedura de debranşare. Această hotărâre prevede însă şi măsurile care pot fi luate împotriva celor care apelează la debranşarea ilegală, fără parcurgerea tuturor paşilor prevăzuţi. Este vorba de o amendă de la 500 la 1.000 lei, care poate fi aplicată de către Energomur, desemnat printr-un ordin al primarului Dorin Florea ca autoritate competentă să verifice debranşările din sistem şi să aplice amenzile. Problema e că această hotărâre, fiind atacată în contencios administrativ este, în consecinţă suspendată, astfel încât, teoretic, Energomur ar trebui să se afle în imposibilitate să aplice aceste amenzi.
Totul poate fi împiedicat prin bariere birocratice
Pe lângă toate acestea, Avocatul Poporului s-a arătat revoltat faţă de atitudinea dispreţuitoare şi lipsită de respect a Energomur faţă de solicitanţii debranşărilor. Eugen Ciobotă relatează cazul unui bătrân care susţine că o iarnă întreagă a fost lăsat fără căldură pentru că delegaţii Energomur n-au fost în stare să repare spargerea unei conducte din apartament, care ar fi presupus oprirea furnizării căldurii şi golirea sistemului în perioada de iarnă. „Au pus un dop acolo şi l-a lăsat fără căldură toată iarna", a declarat Eugen Ciobotă.
Un alt caz este cel al lui David Szobolcs, căruia Energomur i-a cerut, pentru debranşarea unui apartament din cartierul Aleea Carpaţi în vederea montării unei centrale termice, certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie de la Primărie. De ce? Ei bine, pentru hornul de eliminare a gazelor arse de la centrală care iese pe peretele exterior al blocului. Cerinţa Energomur pare cu atât mai bizară cu cât Aleea Carpaţi se află în zona unitară de termie, unde debranşările sunt interzise. „Când am văzut că nu pot să-mi montez centrală, am spus că măcar să-mi schimb caloriferele care sunt înfundate şi nu funcţionează. Pentru asta au trebuit să golească sistemul de apă din toate cele cinci scări ale blocului, astfel încât am plătit aproape 300 de lei", a declarat David Szobolcs.
Bota Edith, şeful departamentului de Relaţii cu Publicul din cadrul Energomur, a replicat în schimb că David Szobolcs nici nu ştie unde stă, în cererea pentru debranşare el specificând în loc de Aleea Carpaţi 33, Aleea Cornişa 33, adresă care nu există. „L-am sunat la telefon să-i spun că Aleea Cornişa 33 nu există şi mi-a spus să modificăm noi în cerere. Am răspuns că noi nu facem asta", a declarat Bota Edith. Cât despre autorizaţia de construcţie, într-adevăr în regulamentul privind serviciul termic centralizat, pentru montarea unei centrale termice de apartament este prevăzută obţinerea unei autorizaţii de construcţie şi implicit a unui certificate de urbanism.
Până la Guvern şi în instanţă
Eugen Ciobotă a mai spus că în legătură cu HCL 11 din ianuarie 2007 va sesiza oficial în scris Prefectura, iar dacă discuţiile dintre aceasta şi CL Tîrgu-Mureş pentru modificarea hotărârii nu vor duce la niciun rezultat, va merge până la Guvern. Cum hotărârea nu mai poate fi atacată în contencios administrativ de către Prefectură, singura măsură care ar putea fi luată este acţionarea în instanţă a Energomur sau a CL de către cei care se simt prejudiciaţi în exercitarea drepturilor lor.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material, ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Flutur de la Suceava a dijmuit fondurile Botoşanilor
Festivalul Verii va avea loc în ultimele trei zile din august
Sinistraţii mai au de stat încă o săptămână la lumânare
Urmaşii boierilor revendică imobilele la plesneală
Înghesuială pentru boxele de carne la standarde europene
127 ani de la naşterea lui George Enescu
Dormea dus, înconjurat de fum şi flăcări
„Niciun candidat nu va fi pe listă doar pentru că îmi place mie de ochii lui”
Lucrările artiştilor plastici vor pleca în septembrie în Ucraina
Cu floarea Liviu Conţac, nu va fi primăvară în Parlament
Vi se cere pun punct de vedere. Exprimaţi-l!
Comunicat de presă
Primele contracte pentru fonduri nerambursabile în mediul rural
Comunicat de presă DAP
valoarea reconstrucţiei caselor rămâne aceiaşi
Poliţia este datoare vândută Spitalului judeţean
Medicii specialiştii din spitale vor să devină medici de familie
Birocraţia îi împiedică pe fermierii agricoli să primească despăgubiri
Conţac vrea să aducă la Botoşani, pentru parlamentare, doi grei PSD
Ştrandul de la Lebăda ar putea fi cumpărat de Primărie
Casa de cultură Flămânzi se va numi „Neculai Severeanu”
Sculptor în mobilă din Flămânzi, apreciat la nivel naţional
Măritişul Alinuţei
Horoscop
Program Tele'M Botoşani
De Ziua marinei, Băsescu l-a proboozit pe Boc
Românul, canicula şi dunga pantalonilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog