Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19881
De la 07 Ianuarie 2003
122905530

Ce protocoale de colaborare vrea Rusia cu Romania si in ce stadiu sunt. MAE: Analiza de oportunitate

  • 24 March 2017, 23:00
Ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, a declarat in ultimele saptamani ca Rusia vrea sa semneze cu Romania trei protocoale de colaborare in domeniile cultura/mass-media/tineret/, in educatie si pentru granturi de cercetare. Ministerul roman de Externe a aratat intr-un raspuns pentru HotNews.ro ca cele trei documente dorite de Rusia sunt in proces de clarificare sau analiza de oportunitate.
Kuzmin a declarat pentru agentia rusa TASS (preluat pe pagina de Facebook a Ambasadei) in 13 februarie, dupa intalnirea bilaterala cu ministrul Teodor Melescanu, ca "pe ordinea de zi următoare, a menţionat domnul Kuzmin, se află semnarea a trei documente importante – noul Program de cooperare în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, sportului, tineretului şi turismului, un nou Protocol de cooperare în domeniul învăţământului pe perioada 2017-2022, între Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România, precum şi Protocolul privind desfăşurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare ştiinţifică între aceleaşi ministere (aşa-numitul memorandum de granturi).
Kuzmin a lasat sa se inteleaga ca a discutat cu Melescanu despre cele trei documente, dar ministrul de Externe a respins informatia, spunand ca "Nu s-au discutat protocoale. Sunt teme pe care ambasadorul Rusiei le consideră posibile teme pentru viitor. (...) Ei vorbesc generic de teme pe care ar trebui să le avem în atenție" (sursa: Agerpres).
Kuzmin a revenit pe aceasta tema intr-un interviu pentru Digi 24 in 11 martie, spunand ca "Aceste protocoale sunt în stadiul coordonărilor între agenţii, unele din România, unele din Rusia, este un proces natural, nu este ceva care se face la nivel de miniștri de Afaceri Externe. Sunt stabilite proceduri birocratice necesare pentru ca aceste documente să intre în vigoare".
Ministerul Afacerilor Externe a aratat intr-un raspuns pentru HotNews.ro care este stadiul discutiilor bilaterale pe cele trei protocoale invocate de ambasadorul Rusiei la Bucuresti, aratand ca ele nu au fost aprobate, fiind analizata oportunitatea.
Raspunsul complet al MAE:
"Cadrul general al relațiilor în domeniul culturii, educației și științei între România și Federația Rusă este reglementat de Acordul între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi învăţământului, semnat la Moscova, la 27 septembrie 1993 şi de Acordul de colaborare ştiinţifică şi tehnologică între Ministerul Cercetării şi Tehnologiei din România şi Ministerul Ştiinţei şi Politicii Tehnice din Federaţia Rusă, semnat la Bucureşti, la 2 martie 1995.
Pe baza acestor documente, cele două state pot încheia programe executive la nivel guvernamental sau departamental (ministerial).
În ceea ce privește Programul de colaborare în domeniile culturii, educaţiei, mass-media, tineretului, sportului şi turismului între Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse, semnat la Moscova, la 9 iulie 2013, valabilitatea acestuia a expirat la 31 decembrie 2014. După clarificarea tuturor aspectelor privind noul proiect, partea română va trebui să îndeplinească, în baza analizei de oportunitate, procedura legală de aprobare a negocierii, indiferent dacă acesta va fi încheiat la nivel guvernamental sau ministerial.
Cel de-al doilea document la care se face referire, Protocolul între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Federaţia Rusă privind colaborarea în domeniul învăţământului pentru anii 2012-2017, este la nivel ministerial şi are în vedere colaborarea între Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă. Valabilitatea sa va expira la 25 aprilie 2017. Şi în acest caz, eventuala reînnoire necesită îndeplinirea procedurii legale de aprobare a negocierii, în baza analizei de oportunitate.
Cel de-al treilea document menționat se referă la cooperarea bilaterală în domeniul cercetării științifice, în baza Acordului între Ministerul Cercetării și Tehnologiei din România și Ministerul Științei și Politicii Tehnice din Federația Rusă privind colaborarea științifică și tehnologică, semnat la 9 martie 1995. Acesta poate fi de asemenea reînnoit, pe baza acelorași principii enumerate mai sus".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 25.03.2017
Bancul zilei: Papucii dătători de potenţă
Sindicatele din Politie spun ca protestele vor continua.
Miting de amploare anuntat sambata in Bucuresti
Sindicatul National al Functionarilor Publici ameninta cu proteste spontane
Legea "superimunitatii" avocatilor, promulgata de Klaus Iohannis
Cum explica ministrul Petre Daea importanta lanei de oaie si utilitatea ei in viata omului
Igor Dodon: Presiunea draconica a BAC-ului exagerat de dificil si stresant trebuie scoasa de pe liceeni!
Marine Le Pen pledeaza, la Moscova, pentru o cooperare mai stransa cu Rusia in lupta impotriva terorismului
Fenomene stranii in Romania, in cel mai cald an din istorie.
Localitatea in care s-au copt pentru prima data strugurii
Liviu Dragnea anunta ca legea privind achizitiile strategice este "aproape finalizata"
: Vor fi proceduri simplificate pentru cateva domenii strategice, marea infrastructura, energie si achizitiile militare
Despre stropitori sau ce au votat de fapt alesii nostri
Mihai Anitei, contestatul presedinte al Colegiului Psihologilor, trimis in judecata de DNA
pentru conflict de interese si alte infractiuni legate fraudarea fondurilor UE. El si-a fi dat contracte lui si sotiei
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 24.03.2017
„Rock sub seceră și ciocan” la The Newsroom Bistro Bar Botoșani
Elevi cu nevoi speciale învăţaţi să-şi protejeze viaţa, de pompierii botoşăneni
Botoşani/Flămânzi: Hoţie sau prostie?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog