Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12435
De la 07 Ianuarie 2003
111280769

Ce se ascunde în spatele ridicării MCV

  • Ioan Rotundu
  • 23 November 2022, 16:40
Comisia de la Veneţia a criticat aspru România pentru modul în care au fost adoptate legile justiţiei, concluzionând că aceste legi sunt concepute ca puterea politică să poată controla justiţia prin modul în care s-a reglementat numirea procurorilor şefi şi a judecătorilor, mimând doar lupta împotriva corupţiei şi nu s-au luat măsuri de reducere a acestui fenomen.
Contrar celor stabilite de către Comisia de la Veneţia, şi după 15 ani de monitorizare a României pe justiţie, Comisia Europeană a decis cu unanimitate de voturi ridicarea acestui Mecanism de Colaborare şi Verificare pe motiv că în România justiţia a fost pusă pe drumul cel bun.
Românii ştiu că în justiţia noastră corupţia este la ea acasă. Ştiu că politicienii actuali sunt t mânjiţi, într-un fel sau altul, de fenomenul corupţiei. Şi, atunci, cum se explică ridicarea MCV-ului de către Comisia Europeană tocmai când acuzaţiile că justiţia românească este tot mai coruptă sunt cele mai puternice?
În spatele acestor manevre favorabile României stau anumite decizii politice de interes mult mai ridicat decât starea justiţiei noastre Războiul din Ucraina a poziţionat ţara noastră într-o zonă geografică cheie în a permite trecerea armelor din Occident către Ucraina şi a cerealelor ucrainene către Occident.
Aderarea Ucrainei şi Republicii Moldovei la Uniunea Europeană se va putea face doar cu traversarea tuturor mărfurilor prin România, ori existenţa graniţelor şi a trecerilor prin punctele vamale va îngreuna fiscal circulaţia bunurilor. Rezolvarea acestor impedimente se poate face cu8 primirea României în Spaţiul Schengen.
Faptul că Olanda, Austria şi Suedia se opun acestei decizii pe motiv că România are probleme cu justiţia, a determinat Comisia Europeană să ridice MCV-ul, cu speranţa că aceste trei state nu vor mai avea obiecţiuni.
Este posibil ca această strategie a Comisiei Europene să dea roade iar noi să intrăm în Spaţiul Schengen. Adică să fie depăşit imposibilul.
În aceste condiţii, nu înseamnă că România îşi poate face de cap cu justiţia. În spatele ridicării MCV-ului stă un mecanism şi mai puternic al Comisiei Europene.
Dacă vreme de 15 ani România a fo9st criticată prin neridicarea MCV-ului, politicienii români orientându-se după vechiul principiu: câinii latră, caravana trece, locul MCV-ului este luat de mecanismul de supraveghere a respectării statului de drept, mecanism care vizează direct legile justiţiei. Iar acest nou mecanism are ca sancţiune blocarea fondurilor alocate PNRR.
Poate că vom fi primiţi în Spaţiul Schengen, dar dacă Guvernul PNL – PSD nu va aplica recomandările Comisi9ei de la Veneţia, miliardele de euro destinate PNRR nu vor mai intra în România. Suntem în faţa unui joc politic al Comisiei Europene extrem de eficient pentru ea.
A renunţat la MCV pentru a pune în loc un mecanism mult mai eficient: blocarea banilor. Să vedem dacă preşedintele Klaus Iohannis, plagiatorul premier Ciucă şi impostorul Ciolacu se vor mai lăuda că a scăpat Ro09mânia de MCV atunci când nu vom mai primi miliardele de euro pentru PNRR. Cădem din lac în puţ. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Scrisoare deschisă către participanți la Reuniunea
de la Sediul Editurii AGATA din Botoșani din 30 noiembrie 2022
Primăria Mihai Eminescu: IN ATENTIA CETATENILOR
O Istorie care va reactiva ura împotriva evreilor
Ioan Rotundu
Muţenia preşedintelui Iohannis, Comisia de la Veneţia şi adio Spaţiul Schengen
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 21 – 27.11.2022
Bancul săptămânii: Administrator vigilent
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Problemele din poliţia şi justiţia botoşănenă
Dovezi clare de corupţie în poliţia şi justiţia botoşăneană
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă