Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
17285
De la 07 Ianuarie 2003
101965240
Ce se întâmplă

Când autoritatea publică a Urbanismului Botoşani este compromisă

  • Ioan Rotundu
  • 13 October 2019, 19:37
De mai bine de jumătate de an n-am mai dat o raită prin cartierele Luizoaia şi Cişmea. Duminică după amiază mi-am propus să fac o trecere în revistă şi iată ce-am mai descoperit.
Pe strada Ştefan cel Mare, în apropiere de sediul ISU, în locul fostei societăţi comerciale SIMCOS S.A. şi pe care Dorin Ciuştea, fost pitoresc personaj politic şi prin conducerea Consiliului Judeţean Botoşani, a falimentat-o cu succes, s-a ridicat deja corpul de clădire ce va adăposti activitatea comercială a companiei Lidl – România. În faţa clădirii sunt pe final lucrările de amenajare a senului giratoriu care va permite accesul în parcarea centrului comercial care, probabil, se va da în folosinţă în luna decembrie.
În schimb, cu 100 de metri mai jos, pe strada Împăratul Traian, în locul unde o porţiune de stradă s-a prăbuşit în vara acestui an în curtea unui proprietar de casă, lucrurile nu s-au mişcat cu nimic. După semnele care apar de la o zi la alta, este posibil ca o nouă porţiune de stradă să se prăbuşească.
Avem în cazul de faţă, comparaţia modului în care se lucrează în sistemul privat şi cel public. Construcţia Lidl a început în primăvară cu demolarea fostului sediu SIMCOS, curăţarea terenului şi consolidarea acestuia pentru a nu se produce alunecări, o parte din teren fiind pe buză de pană. Acum, construcţia este pe terminate. La porţiunea unde strada este prăbuşită şi unde Primăria Botoşani trebuia să intervină, lucrurile au îngheţat la momentul prăbuşirii.
Am pers pe strada Ştefan cel Mare până la poarta Mănăstirii Popăuţi ca să verific dacă s-a montat cuvenita inscripţie cum că obiectivul est6e monument istoric protejat. Nici vorbă! Poarta încuiată, cum stă de obicei. Stareţul Harpa continuă să demonstreze că este mai puternic decât legea care protejează monumentele istorice iar Dan Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani un molâi impotent în faţa aceleaşi legi.
Am revenit pe strada Doboşari şi m-am îndreptat spre cartierul Cişmea. Cum cobori strada spre râul Luizoaia, pe partea dreaptă, imediat ce se termină şirul de case, ţi ţi se deschide în faţa ochilor o junglă. Terenul este în pantă abruptă, plin de copaci şi tufişuri printre care buruianul a crescut cât statul de om. Din loc în loc se pot vedea depozite de gunoaie (foto 1) şi câte o căsuţă ridicată te miri cum pentru că nu există cale de acces.
Cei de la Urbanismul din Primăria Botoşani par să nu fi dat prin aceste locuri de ani şi ani de zile. Probabil eliberează autorizaţiile de construcţie din birou pe principiul „eşti om cu mine, sunt om cu tine”. De ia foc vreo casă, maşinile pompierilor n-au cum ajunge la ea pentru că nu sunt amenajate căi de acces. Nici ambulanţa nu poate pătrunde. Cât despre cei de la salubrizarea oraşului, dovadă că nu trec prin zonă sunt grămezile de gunoaie presărate prin jungla care coboară până la nivelul apei râului pentru a nurca pe panta care duce spre Cişmea.
În cartierul Cişmea, cei de la vile se plâng că străzile au fost croite prea îngust şi că abia pot două autoturisme să treacă unul pe lângă celălalt. Cât despre asfaltare nu poate fi vorba. Pe „coloraţii” de la blocuri i-am întâlnit ciotcă în stradă, mâncând seminţe şi discutând cu glas ridicat cum le este obiceiul. Puradeii, când m-au văzut cu aparatul de fotografiat, m-au înconjurat ţipând să le fac şi lor poze. Ca să-i liniştesc am mimat că-i fotografiez dar de fapt am fotografiat mizeria din faţa blocului şi de pe trotuar.
Am cârnit pe Aleea Ludovic Dauş pentru a reveni în cartierul Luizoaia, urmând să traversez din nou râul. Aleea este singura cale scurtă prin care cei din Cişmea pot ajunge, pe jos, în zona centrală a oraşului. Chiar la capătul treptelor, de unde începe coborârea spre râu, s-a format un depozit de moloz provenit din demolări. Treptele de coborâre au rămas la stadiul la care le-a lăsat Cătălin Flutur în vara anului 2012 când a pierdut alegerile în faţa social-democratului Ovidiu Portariuc. Dacă ai ghinionul să le cobori pe vreme de ploaie sau îngheţ, ai toate şansele să cobori panta abruptă pe fundul transformat în sanie.
Ceva s-a schimbat totuşi! Podeţul peste râul Luizoaia, o construcţie de vădană, are acum lipsă o scândură destul de lată (foto 2). Dacă treci podul la vreme de noapte, cum zona nu este luminată, piciorul poate scăpa în gaură. Dacă scapi cu julituri e bine, dar te poţi pricopsi şi cu o fractură.
Pe strada Libertăţii, sub gardul locatarului cu nr. 13 (ghinion! ar spune Iohannis dacă ar trece pe aici!), se află un cămin ce adăposteşte un racord de apă. Probabil că pe la racord ţâşneşte apa, căminul s-a umplut şi dă pe afară. S-a format un mic râuleţ (foto 3) care curge şoptind, de ai bunăvoinţa să-l asculţi, cuvinte nu tocmai de laudă la adresa celor 5 directori din societatea Nova Apaserv. Locatarii din zonă mi-au explicat că apa curge de mult timp dar că nimeni nu s-a deranjat să vină la faţa locului să vadă despre ce este vorba. Poate de acum înainte!
Excursia mea scoate în evidenţă necesitatea ca de la nivelul sectorului de urbanism din cadrul Primăriei Botoşani să se dea dovadă de mai multă rigurozitate în eliberarea autorizaţiilor de construcţie în cartierele mărginaşe ale oraşului şi să întocmească un plan al căilor de acces. Nu se acceptă de către proprietari căile de acces, nu se mai eliberează autorizaţii.
Apoi, trebuie iniţiat în CLM un proiect de hotărâre prin care proprietarii de terenuri să fie obligaţi să le curăţi şi să nu lase loc junglei plină de ambrozie. Să fie obligaţi să-şi pună un indicator dacă este proprietate privată, la fel şi pentru cea publică, ca să ştim şi noi cine-i cel care-şi bate joc de imaginea oraşului. Acum, că PSD are „ciocul mic”, cei doi viceprimari PSD să fie întrebaţi despre cum îşi fac datoria şi nu să-l mai întrebe ei pe primarul Flutur de ce face sau nu face ceva ce este necesar comunităţii dar nu şi în interesul lor personal şi al PSD.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


COMUNA MIHAI EMINESCU A CASTIGAT PROCESUL CU A.D.I. ZONA METROPOLITANA
Gaşca roşie botoşăneană continuă cu minciuna şi ipocrizia
Ioan Rotundu
Salvarea României nu cred că va veni de la Guvernul Orban
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 14 -20.10.2019
Bancul săptămânii: Cum se roagă ginerele când îi trăieşte soacra
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Preşedintelui Costică Macaleţi i-au sărit… plombele
Ioan Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu Emisiunea din 11.10.2019
Cheful poliţiştilor organizat la cantonul din pădurea Vorona
Ioan Rotundu
Cum justiţia l-a declarat mort, de viu ce este, pe baronul – primar PSD de Cristeşti
Ioan Rotundu
Din istoriile istoricului ajuns baron PSD şi primar de Cristeşti
Ioan Rotundu
Nici în ceasul al 12-lea, baronul primar de Cristeşti n-a respectat legea (III)
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă