Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17817
De la 07 Ianuarie 2003
122877884

Ce va face Traian Băsescu la Chişinău pe 1 februarie?

  • 14 January 2013, 23:00
Deputatul Eugen Tomac, fostul consilier de stat al Presedintelui Traian Basescu, a anuntat, sambata, pe pagina sa de facebook, ca pe data de 1 februarie seful statului va face o vizita la Chisinau, transmite Romanian Global News.
“Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, va efectua, pe 1 februarie, o vizita oficiala la Chisinau. Este a patra vizita pe care seful statului roman o efectueaza in Basarabia. Sunt convins ca si de data aceasta vizita se va concretiza prin proiecte comune in beneficiul romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.
Presedintele Romaniei fusese invitat la Chisinau, in mai 2012, de catre omologul Nicolae Timofte. Aceasta vizita a fost anuntata sambata si de presa de la Chisinau.
Ultima vizita pe care Traian Basescu a facut-o la Chisinau a fost in ianuarie 2010, iar atunci au fost invocate numeroase proiecte comune care sa lege cele doua state romanesti.
Unele din ele sunt in derulare dar intampina consistente intarzieri care ar trebui reglate de executivul de la Bucuresti, lucru dealtfel promis de Primul ministru Victor Ponta.
Fara indoiala ca vizita lui Traian Basescu la Chisinau nu are nevoie de o motivatie anume. El merge acolo, ca si orice alt demnitar din Romania, acasa. Merge la neamuri! Asa cum demnitarii de la Chisinau cand vin la Bucuresti vin tot acasa.
Daca ar fi sa vorbim insa de niste sanse intarziate, atunci ce i se poate reprosa Presedintelui excluzand masurile corecte si necesare luate pentru redobandirea cetateniei de catre basarabeni, este ca, atunci cand a putut, adica in timpul guvernelor Boc, nu a fortat luarea unor masuri mai puternice care sa arda etape importante ale inevitabilei reuniri a celor doua state romanesti. De ce nu a facut-o? Poate din lipsa de viziune, poate din calcule tactice legate de relatiile cu Merkel, poate ca nu a vrut sau nu a putut.
Mentinerea unui ambasador inert si care este contestat de o mare parte a intelectualilor romani basarabeni la Chisinau este o alta mare eroare a Presedintelui Basescu. La un an dupa ce Lazurca ajunsese la post, diplomati ai unor state cu care Romania are parteneriate strategice se intrebau retoric cand trimite Romania ambasador la Chisinau. Intrebarea lor a ramas aceeiasi pana astazi.
Pozitiile lui Traian Basescu, limitate rigid de interese puternice, ca cele germane de care este influentat, este greu de crezut ca s-au schimbat, iar faptul ca guvernul de la Bucuresti nu ii mai este prietenos, exclude orice interventie altfel decat verbala in ceea ce priveste accelerarea integrarii dintre cele doua state romanesti.
Numai gesturi spectaculoase cum ar fi candidatura sa la Presedentia R. Moldova, in cazul in care legea se va schimba dincolo de Prut si Presedintele va fi ales de catre popor, ar putea sa-l aseze pe Traian Basescu pe un loc important in Istoria romanilor, mai ales ca ar avea mari sanse sa fie ales.
Vizita sa, dincolo de orice alte speculatii, este una necesara in contextul ezitarilor politicienilor din Alianta pentru Integrare Europeana care guverneaza la Chisinau dar si in contextul in care Rusia revine si isi marcheaza teritoriul inclusiv la Cernauti, veche capitala romaneasca a Bucovinei.
Ramane de vazut daca ea va ramane doar o vizita simbolica, sau Traian Basescu va sti sa o umple de continut. Si nu ar fi rau daca acest continut ar fi unul romanesc!
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Blonda şi ventrilocul
Gastronomie: Adidaşi pane
Şacalii atacă din nou, muşcând din reţetele compensate
Grecia: Focuri de armă asupra sediului Noii Democraţii
după o serie de atacuri împotriva presei şi a partidelor politice
Victor Ponta vrea clasa zero din nou la grădiniţă chiar din acest an
Critica n-ajută, poate bâta!
Ioan Rotundu
Dan Voiculescu susţine ideea detaşării militarilor la Ministerul de Finanţe
O lume nebună, nebună de legat!
Ioan Rotundu
Liturghisire în ajunul Odovaniei Bobotezei
Botoşani: O nou㠄tocat㔠la Filarmonica Botoşani unde scandalurile se ţin lanţ
Primăria Botoşani a ajuns să plătească datoriile chiriaşilor ANL
Dat jos din taxi pentru că a solicitat şoferului bonul fiscal
Pistolarii scandalagii din staţia Peco OMV au fost puşi în libertate
Premiul eminescian Opera Omnia s-a dus la Suceava
Poliţistul criminal încă n-a fost judecat şi condamnat
Candidatul Portariuc a promis una, iar primarul Portariuc face alta
A început seria externalizării serviciilor la Nova Apaserv
Botoşani: În 2013 o majorare a preţului apei este certă
APIA vrea să clarifice situaţia parcelelor fermierilor din tot judeţul
Programul de lucru la Fisc se modifică
Încă trei posturi de conducere de la Spitalul Judeţean vor fi scoase la concurs
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog