Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13808
De la 07 Ianuarie 2003
122873875

Cel mai longeviv primar al judeţului este liberal din întâmplare

  • 14 July 2008, 23:00
Fără discuţie, unul dintre cei mai longevivi edili din judeţ este liberalul Gheorghe Matei, aflat la al patrulea mandat consecutiv de primar al comunei Prăjeni. Apreciat de către cetăţeni atât pentru preocupările sale civice permanente, cât şi pentru activităţile administrative desfăşurate cu succes în ultimii 12 ani, vechiul primar a câştigat alegerile fără emoţii – şi aproape fără campanie electoral㠖 culegând 70% dintre voturile liber exprimate. Şi asta încă din primul tur!
Om al faptelor şi mai puţin a vorbelor, permanent aflat cu un dosar în mână şi veşnic crispat din cauza lipsei de bani din bugetul comunal, Gheorghe Matei vorbeşte prea puţin despre sine, preferând, în cadrul întâlnirilor cu presa, să răspundă la întrebări decât să povestească. Cu toate acestea, am aflat de la el cum a reuşit să stabilească recordul celor patru mandate consecutive în fruntea localităţii, ca primar, ultimele trei cu desemnarea din primul tur.
Născut la 29 ianuarie 1947 în Câmpeni, localitate care pe atunci aparţinea de comuna Frumuşica, a absolvit Liceul teoretic Hârlău, secţia „reală”, apoi a lucrat ca profesor suplinitor până în 1989, când a obţinut postul de referent (în cadrul compartimentului Autoritatea Tutelară) al comunei Prăjeni. „Cred că ieşeam primar şi în 1992, dar atunci a fost o problemă. Pe atunci toată lumea din comună mă ştia de Dan, Dan Matei, aşa cum eram strigat în familie, aşa cum mă ştiau cadrele didactice şi colegii de şcoală. Deşi am adunat şi atunci foarte multe voturi, n-am ieşit primar fiindcă nu mi-a fost găsit numele real pe lista de consilieri. Mă cunoşteau ca om în comună, dar nu ştiau că în acte mă cheamă Gheorghe Matei”, ne-a povestit, uşor amuzat, primarul de Prăjeni.
În anul 1996 s-a gândit să se înscrie în cursa către primărie ca independent. La sugestia fostului primar, care i-a sugerat să se înscrie în unul dintre numeroasele partide care nu aveau candidat pe plan local, a plecat la Botoşani cu gândul de a se asocia cu primul partid a cărui siglă îi iese în cale. Şi acesta a fost să fie Alianţa Civică. „Am dat întâmplător peste sediul lor, am intrat şi am stat de vorbă. Ştiam că avem la Prăjeni reprezentanţi ai ţărăniştilor, ai PSDR-ului, ai Partidului Democrat, dar de cei de la Alianţa Civică nu auzise pe aici nimeni. I-am reprezentat în alegeri, am ieşit primar, şi la mai puţin de un an cei de la Alianţă au fuzionat cu PNL-ul. Şi de atunci am ajuns liberal”, ne-a mai spus primarul Matei, care nici la alegerile din 2000 nu a fost lipsit de emoţii în perioada alegerilor. „Nu mă simţeam liberal ca formare, eu îmi vedeam de treburile mele la primărie, de investiţii, aşa că nu prea-i băgam în seamă şi nici nu prea am mers pe la şedinţele lor de partid. Când au fost propuşi candidaţii partidului pentru funcţia de primar, ei au trecut pe liste altă persoană, dar înainte ca acesta să fie desemnată oficial, au făcut în comună un amplu sondaj de opinie. Probabil că am ieşit eu pe primul loc, deoarece persoana în cauză a fost radiată de pe listă şi am fost trecut eu pe primul loc. Şi aşa am ajuns eu, oficial, pe lista PNL-ului. De atunci reprezint acest partid în alegeri, dar nici în 2004 şi nici în 2008 nu am beneficiat de prea mari avantaje din partea lor. Nu m-au susţinut financiar, ca pe alţii, erau probabil siguri că am să ies primar din primul tur. Şi chiar aşa s-a şi întâmplat”, a încheiat, preocupat, Gheorghe Matei, rememorarea aventurii sale în fruntea comunei Prăjeni, care durează de mai bine de 12 ani. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Viceprimarul care s-a ridicat la luptă împotriva proastelor obiceiuri
Şi la Flămânzi, după modelul Bucureşti, terenul public devine privat
Gogoşile electorale ale fostei primăriţe Vamanu au avut picioare scurte
Primarul PSD de Băluşeni cugetă la impozitarea capitaliştilor locali
Comunicat de presă
Alocaţiile copiilor sunt jumulite ilegal
Horoscop
Noii aleşi şi-au suflecat mânecile a treabă
Deocamdată, directorul Sârbu este mai tare ca sindicatele
Noul director al DADR va fi instalat în funcţie mâine
Copilul de şase luni, ajuns alcoolic, a fost salvat
Un român organizează cel mai mare festival de pian din emisfera sudică
Program Tele'M Botoşani marţi, 15 iulie
Nume noi în lupta pentru Parlament
Ioan Rotundu
La Ungureni, oamenii şi câinii atacă în haită
Vinde o maşină... specială
80.000 lei investiţi în grupuri sanitare ecologice
Unde nu-i cap, vai de buzunare!
Diploma lui Conţac
Comuna Hudeşti nu are nici până în prezent viceprimar
Patronii fentează statul cu sprijinul ţiganilor din Hârlău
7.000 de botoşăneni au scăpat de buletinele de tip vechi
La Parlament, mulţi viteji s-arată!
Ce nu dau ardelenii ungurilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog