Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Decese
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10365
De la 07 Ianuarie 2003
122870432

“Cele bune sa s-adune, cele rele sa se spele!”

  • 18 December 2009, 23:00
Suntem la capăt de an si ne-am bucura sa putem trage o concluzie pozitiva, în legatura cu evenimentele care s-au petrecut. De Craciun, toti oamenii au nevoie de sperante. Ce-a fost bine în 2009? Ce sa asteptam de la 2010?
În aceste zile, ca la fiecare sfârsit de an, facem un bilant a ceea ce a fost bun si a ceea ce a fost rau, precum si a ceea ce vrem sa schimbam în anul ce vine. Daca examinam evenimentele care au marcat anul 2009, rea a fost fara îndoiala criza financiara, care ne atinge pe toti în mai mare sau mai mica masura. Dar cu tot cu criza financiara, credem ca mult mai mare este criza valorilor, criza morala. Nu este altfel nici la noi, la românii din Ungaria.
Tot ce se întâmpla în mare în lume, se întâmpla în mic si la noi. Pentru noi, cei de la „Foaia româneasca", nu atât criza economica a adus o instabilitate financiara în acest an cât acel sistem ticalosit, care permite unor personaje sa duca - prin decizii iresponsabile - pâna în prag de desfiintare, o institutie româneasca de aproape sase decenii. Iar vinovati pentru acest lucru nu au fost altii, nu au fost strainii, decât unii care pretind ca ar fi din acelasi neam cu noi. În loc sa-ti pastrezi, sa-ti îngrijesti si sa îmbunatatesti putinul pe care-l ai, la noi se prefera distrugerea.
Asa proasta cum e legea minoritatilor, dupa care suntem obligati sa ne traim viata de români în aceasta tara, la alte minoritati nici raul nu este chiar atât de rau. Pentru ca fata de noi, ei au conducatori care stiu ca cel mai grav lucru pe lume este sa-ti tradezi neamul, parintii, bunicii, limba, traditiile. La noi, spre marea noastra rusine, cele mai sfinte lucruri sunt luate în batjocura. Dar asa cum „Foaia româneasca" nu a putut fi zdrobita dupa placul si voia unora, tot asa speram ca în penultimul ceas se va trezi la realitate si comunitatea noastra, si îi va alunga din viata publica pe cei care îi fac de rusine, pe cei care uzurpa numele de român.
În toamna anului urmator vom avea o noua sansa, poate ultima, sa facem „marea curatenie" în viata publica româneasca din Ungaria. Sunt multi care îsi doresc acest lucru. Nu doar din sânul comunitatii, ci si din afara. Si, deocamdata, poate acestia din urma sunt mai multi. Nici ungurilor, dar mai ales românilor nu le convine ca românii din Ungaria sa mai fie condusi, sa fie reprezentati de persoane nedemne. Pe primii, bineînteles, nu de altceva îi intereseaza acest lucru decât ca daca la noi nu merg bine lucrurile, cum sa pretinda orice de la România în favoarea minoritatii maghiare.
Pentru români însa, si în general pentru tot neamul românesc, este o rusine ca sa fie reprezentati de persoane care vorbesc stâlcit limba româna sau nici macar. Este cel mai elementar lucru. Toate altele urmeaza numai dupa aceasta.
Sarbatorile de iarna, Craciunul, în special, ne îndeamna sa fim blânzi, iertatori, marinimosi, sa ne deschidem inimile închise. Inimile, care deseori sunt egoiste, si uita ca omul nu traieste singur pe acest pamânt. Traim în comunitate cu ceilalti, suntem responsabili pentru cei de lânga noi, cum la fel si ei pentru noi. Un vechi proverb românesc ne îndeamna ca „cele bune sa se-adune, cele rele sa se spele", adica sa ne gândim numai la ce este bun si sa alungam tot raul din viata noastra.
Fie ca anul care vine sa aduca pentru românii din Ungaria - pe lânga sanatate si bucurii - mari schimbari: reforma adevarata în învatamânt, spre binele copiilor din comunitate si reforma vietii publice românesti, ca niciodata românii din Ungaria sa nu mai fie condusi si reprezentati de persoane iresponsabile, straine neamului nostru. Si înca ceva: sa avem si la anul o revista, macar una, care spune adevarul despre noi si despre problemele noastre.

Să ningă,
Să plouă,
Să picure rouă,
Şi grâu să-ncolţească,
Bogat să rodească!
S-aducă nădejde
Trecând de primejdie.
Copiii să crească,
Mulţi ani să-nflorească
Ca merii,
Ca perii,
În mijlocul verii
Şi-n timpul primăverii.

Din partea Redactiei Foaia Romaneasca, Sarbatori Fericite si La Multi Ani!
Eva Iova

Romanian Global News


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Doi moldoveni de peste Prut au dat o lovitură de 70.000 lei
furtul s-a comis pe raza comunei Curteşti
Planuri mari pe 2010 are Consiliul Judeţean
Se anunţă o şedinţă de CJ furtunoasă
Poliţistul şi pinguinul
Horoscop
Căsătorie pe bază de "os"
Supă de roşii
Dăruiţi copiilor îngeri
Duminică seara, la Divertis, două ore de umor dedicate Crăciunului
Crăciunul Copiilor la Biserica ortodoxă română Înălţarea Domnului din Montreal
O sărbătoare de suflet la Cernăuţi – festivalul „Să-mi cânţi, cobzar”
Alexandru Tărâţeanu – pe primul loc
Tânără şi (tot) neliniştită
Magazin incendiat de un aparat electrocasnic lăsat sub tensiune
Incendiu provocat de un cablu electric defect
Casă salvată de pompieri
Gripa porcină înzăpezită la Botoşani
Oamenii străzii vor putea fi asistaţi medical la Urgenţe
Nu se poate face educaţie doar de frica amenzilor
Fariseism politic bicolor
Crăciunul i-a împăcat,
Şi tangoul l-au dansat!
Decese
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog