Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Publicitate
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5747
De la 07 Ianuarie 2003
122891396

Cele mai celebre cazuri ale corupţiei locale (III)

  • 31 October 2007, 23:00
Am ajuns şi la grupul nemulţumiţilor, adică la cei care sunt cinstiţi şi care trebuie să lucreze în această atmosferă de corupţie. Dacă ar avea curajul să demaşte aceste structuri, în mod sigur ar avea necazuri mari. Din interiorul acestui grup s-a aflat că postul de inspector şef se plăteşte la Bucureşti (Inspectoratul General al Poliţiei şi Ministerul de Interne) cu suma de 30.000 de dolari, „norocosul” având dreptul să-şi recupereze banii prin orice mijloace.
Un spaţiu larg din acest material este alocat justiţiei. Se reiau cazurile prezentate mai sus, de această dată personajele principale fiind magistraţii noştri. Cristian Adochiţei a fost numit prim procuror al parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani în luna mai 2000, dar el a absolvit facultatea în luna mai 1998. Pentru ocuparea acestei funcţii se cere o vechime în profesie de cel puţin opt ani, iar el nu avea nici măcar doi. Persoane din parchet susţin că această numire a costat familia Adochiţei 35.000 de dolari. Dragoş Adochiţei – tatăl este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.
Cazul Mihai Mancaş din Curteşti
La data de 15.09.1991, Mihai Mancaş cumpără de la Elena Olaru (vecină şi rudă) cu suma de 300.000 de lei 10 ari de grădină şi casa cu drept de posesie după moartea vânzătoarei. La data de 6.11.1994 aceasta a decedat. La data de 24.01.1994 primăria Curteşti, pe baza unor cereri false, trece terenul lui Elena Olaru pe titlul de proprietate numărul 31103 emis pentru Gheorghe Chelaru.
La data de 5.03.1998, Chelaru cheamă în judecată pe Mancaş pentru deţinere şi folosire ilegală a terenului celei decedate. Judecătoria (sentinţa 4546/30.06.1999 dată de judecătorul Eugen Marin) şi Tribunalul Botoşani (sentinţa 48A/19.01.2000) admit parţial cererea lui Chelaru, obligându-l pe Mancaş să restituie 235 de metri pătraţi din terenul cumpărat de la cea decedată.
S-a făcut recurs la Curtea de Apel Suceava, care a respins acţiunea prin decizia 1611/23.06.2000, arătând că actul privat de cumpărare nu poate dovedi proprietatea pentru că nu a fost autentificat. Decizia contrazice în totalitate prevederile art 1176 din Codul civil, care prevede că înscrisul olograf care nu este contestat de partea căreia i se opune are caracter de înscris autentic.
Cazul Maria Petrişor din Cureşti
În ziua de 8.09.1996, Maria Petrişor se afla pe o parcelă de teren proprietate personală, unde a fost atacată de Catinca Lozneanu, împreună cu Vasile Păduraru şi Sorin Păduraru. În urma loviturilor primite Maria Petrişor a fost internată la Spitalul Judeţean, în perioada 12-10.09.1996. I s-au recomandat de asemenea 10 zile de îngrijire medicală la domiciliu. Poliţia Curteşti i-a amendat pe cei doi bărbaţi cu câte 200.000 de lei şi a trimis dosarul la parchet.
Prin rechizitoriul din 21.10.1996 cei trei agresori sunt trimişi în judecată pentru lovire şi insultă. Ca parte interesată în proces vine Spitalul Judeţean pentru recuperarea cheltuielilor de spitalizare. Judecătoria Botoşani, prin sentinţa 1515/16.05.1997 decide condamnarea cu suspendare a celor trei agresori şi respinge cererea pentru cheltuieli de spitalizare.
Reclamanta face recurs la Tribunalul Botoşani şi prin sentinţa din 20.10.1999 menţine poziţia dată în sentinţa precedentă. La data de 10.06.1999 a cerut recuzarea judecătoarei Loredana Boicu pentru că aceasta refuza să admită ca probă certificatul medical. Pentru acest motiv reclamanta a fost amendată cu 500.000 de lei, aceeaşi amendă aplicând-o şi avocatului Zsoldi şi fiicei sale Florica Buburuzan (împuternicita reclamantei) chiar dacă la şedinţă a participat numai ea.
A făcut recurs la Tribunalul Botoşani care l-a respins prin decizia 26/30.09.1999. Aceste abuzuri se explică prin faptul că cei trei agresori sunt rude cu George Burlacu, vicepreşedintele Judecătoriei. În urma unui memoriu, judecătoarea Boicu a fost sancţionată cu suspendare pe şase luni a dreptului de judecare, dar sentinţele au rămas în vigoare.
Şi şirul abuzurilor din Poliţia şi Justiţia botoşănene ajunse pe masa Comisarului din cadrul Comisiei Europene a Drepturilor Omului poate continua. Numai că, la Botoşani, nici în urma solicitării Comisarului privind drepturile omului nu s-a intrat în legalitate. Doar că poliţiştii şi judecătorii corupţi au fost trecuţi de pe o funcţie pe alta, chipurile ca un fel de sancţiune.
N.R. – Acest articol a apărut în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 756/15 aprilie 2002. După publicarea sa, colonelul Dumitru Zmău ne-a chemat în judecată. Dosarul, cu nr. 787/2003, s-a soluţionat în recurs, la Tribunalul Botoşani, iar Zmău a pierdut procesul.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum funcţionează mecanismul obţinerii unui certificat de urbanism
Încă 50 de locuinţe ale ţiganilor vor beneficia de minunea numită electricitate
Un donator misterios a oferit terenul necesar ridicării spitalului
Forfotă de maşini pe drumnul dintre Draxini şi Băluşenii Noi
Voturi democrate pentru PE şi pentru viitorul CJ
Micii dansatori ai maestrului Fediuc au susţinut primul spectacol la Storeşti
Pro Tv a depus petiţiile „Stop torturării animalelor” la Guvern şi Parlament
Necesitatea urgentării procesului de condamnare a crimelor împotriva umanităţii
* din perioada regimului comunist
Ţelină cu ciuperci şi măsline
Logica lui Gigel
Horoscop
Renate Weber promovează independenţa Justiţiei
pentru respectarea drepturilor omului
Domnul îi prezentabil şi caută nevastă
Comunicat de presă
Program TELE'M Botoşani, joi, 1 noiembrie
Scandal pe seama unui post de contabil şef
Profesorii s-au radicalizat: vor grevă
Amendă de 160 milioane lei vechi pentru moartea unui om
Botoşănenii mai pot vedea brăţările dacice doar la Suceava
Spectacol de muzică populară pentru deţinuţi
A fost găsită, dar va fi internată într-un centru de plasament
Permis inaugurat cu un accident grav
Consiliera Zarug l-a zdrobit, prin acuzaţii, pe vicele Eram
Renate Weber în vizită la Botoşani
Apa Grup îşi ajustează preţul serviciilor către populaţie
Consilierul Alexandru trage semnale de alarmă asupra unităţilor medico- sociale
Municipiul Botoşani va fi dotat cu eurocontainere din Cehia
Instituţia Prefectului gândeşte organizarea referendumului
Pregătirile pentru iarnă, trecute în revistă de Colegiul Prefectural
Spitalului Judeţean îi lasă un gust amar prefectului Sorescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog