Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3207
De la 07 Ianuarie 2003
83934714

Cetăţenia UE nu ar trebui să fie de vânzare la niciun preţ, spune PE

  • 17 January 2014, 23:00
Cetăţenia EU nu trebuie să aibă "o etichetă de preţ" ataşată, spune Parlamentul European într-o rezoluţie votată joi. Deputaţii sunt îngrijoraţi de schemele create de unele state membre, mai ales de Malta, care duc la vânzarea cetăţeniei naţionale şi, implicit, a celei europene. Parlamentul cere Comisiei să stabilească clar dacă aceste scheme respectă litera şi spiritul tratatelor europene şi regulile UE privind nediscriminarea.
Unele state membre au introdus scheme care duc "direct sau indirect" la "vânzarea" cetăţeniei UE către cetăţeni din state terţe, chiar dacă toate statele membre ar trebui să acţioneze responsabil pentru păstrarea valorilor comune şi a succeselor Uniunii. Acestea sunt nepreţuite şi "nu pot avea o etichetă de preţ ataşată de ele", se arată în rezoluţia care a fost adoptată cu 560 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 44 de abţineri.
Scoaterea la vânzare a cetăţeniei UE subminează încrederea reciprocă pe care este construită Uniunea, se mai arată în text.
Parlamentul subliniază faptul că drepturile conferite de cetăţenia UE, cum ar fi dreptul la circulaţie şi la rezidenţă liberă în UE, nu ar trebui considerate "bunuri comercializabile". Cetăţenia UE implică a avea un interes în UE şi depinde de legăturile cuiva cu UE şi cu statele sale member sau de legăturile personale cu cetăţenii UE, mai arată textul.
Mai mult, schemele de tip cetăţenie-contra-investiţii "vor permite doar cetăţenilor din cele mai bogate state terţe să obţină cetăţenie UE, fără a fi luate în calcul alte criterii", ceea ce va duce la discriminare, arată Parlamentul.
Malta - schema sa de cetăţenie trebuie să fie conformă cu valorile UE
Malta a luat recent măsuri de a introduce o schemă pentru a scoate la vânzare a cetăţeniei malteze, "ceea ce automatic înseamnă scoaterea la vânzare a cetăţeniei UE ca atare, fără nicio cerinţă referitoare la rezidenţă", spune textul.
De asemenea, nu este clar dacă cetăţenii maltezi vor beneficia de această schemă, de exemplu prin venituri suplimentare din taxe, întrucât investitorii străini respectivi nu vor avea de plătit taxe, se spune în text. "Cetăţenia implică nu numai drepturi, ci şi responsabilităţi", subliniază deputaţii.
Parlamentul cere Maltei să acorde schema sa prezentă privind cetăţenia la valorile UE. La fel trebuie să facă şi alte state membre care au introdus scheme naţionale permiţând vânzarea directă sau indirectă a cetăţeniei UE, adaugă rezoluţia.
Sunt aceste scheme compatibile cu regulile UE?
Parlamentul cere Comisiei Europene să spună clar dacă aceste scheme respectă litera şi spiritul tratatelor UE şi Codul frontierelor Schengen, precum şi regulile UE privind nediscriminarea. Parlamentul mai cere Comisiei să facă recomandări pentru a preveni subminarea de către astfel de scheme a valorilor fundamentale ale UE, precum şi linii directoare privind acordarea accesului la cetăţenia UE prin intermediul schemelor naţionale.
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Cu nevasta la vânătoare
Horoscopul zilei
DNA: Şef din Poliţia Buzău, cercetat după ce a ajutat un condamnat să iasă din arest pentru petreceri sau să meargă la frizer
Sesiunea specială a Bacalaureatului 2014 se va desfăşura în luna mai
O tânără a fost atacată de o haită de câini in faţa Universităţii de Vest
Meleşcanu se consideră disponibil pentru a candida la preşedinţia României
Să nu va fie teamă ca privatizam sistemul sanitar românesc
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 17.01.2014
Protest la sediul B1 TV faţă de afirmaţiile lui Radu Banciu la adresa românilor basarabeni.
PSD se laudă că a cooptat 845 de membri PDL din SUA
PDL susţine c nu are filiale americane
Aproape 45% dintre români cred că regimul comunist a însemnat "un lucru bun pentru România"
Nicuşor Constantinescu nu poate părăsi ţara
Anul 2014 - an jubiliar pentru Clubul copiilor Dorohoi şi Asociaţia “Mugurelul”
Botoşani: Cum îşi bate joc ROMTELECOM de proprii abonaţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă