Iepurele de Jad, numit dupa Zeita Lunii in mitologia chineza, a ajuns pe Luna in decembrie, evenimentul fiind anuntat cu fast de Beijing. Vehiculul spatial are drept misiune realizarea de studii geologice si cautarea de resurse naturale.
Vehiculul spatial a inceput sa se confrunte cu "anormalitati ale controlului mecanic" la sfarsitul lunii ianuarie.
Agentia oficiale Xinhua informeaza, citandu-l pe unul dintre responsabilii programului spatial chinez, Li Bengzheng, ca Iepurele de Jad poate, in continuare, sa trimita date pe Pamant folosind sonda Chang'e-3. Insa rotile vehiculului si panoul solar menit sa ii asigure izolarea termica in timpul noptilor lunare inghetate nu mai functioneaza. Functionalitatea vehiculului spatial se deterioreaza progresiv "cu fiecare noapte lunara", a precizat Li.
China a inceput s aisi dezvolte programul spatial avand drept tinta aplicatii militare, comerciale si stiintifice insa mai are de recuperat pana a ajunge la nivelul prgramelor spatiale americane si rusesti.
"Iepurele de Jad", sau Yutu, in chineza, a fost amplasat pe suprafata lunii in 25 decembrie, la cateva ore dupa aselenizarea sondei spatiale Chang'e-3.
Agenţia de ştiri HotNews