Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10251
De la 07 Ianuarie 2003
122895900

Chişinăul şi Tiraspolul au convenit să inspecteze situaţia şcolilor româneşti din Transnistria

  • 28 January 2014, 23:00
Grupurile de lucru de la Chisinau si Tiraspol, in domeniul educatiei, au ajuns luni la un acord privind inspectarea in comun a situatiei scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului, relateaza agentia Novosti Pridnestrovia, in pagina electronica, citeaza Mediafax.
"Am reusit sa ajungem la un acord cu privire la inspectarea acestor institutii de invatamant de catre un grup format din reprezentanti (...) ai Transnistriei si Republicii Moldova, precum si din membri ai OSCE, in calitate de observatori. Inspectia urmeaza sa aiba loc in perioada 10-20 martie", a declarat ministrul transnistrean al Educatiei, Svetlana Fodeeva.
Ea a mentionat ca aceasta inspectie va oferi sansa de a verifica cum sunt respectate normele antiincendiare, sanitare si de igiena la scolile cu predare in limba romana din stanga Nistrului.
"Aceste actiuni au scopul de a proteja sanatatea elevilor din aceste scoli", a afirmat Fadeeva, adaugand ca elevii liceului teoretic cu predare in limba romana Lucian Blaga nu beneficiaza de mancare calda.
"Ei (elevii) primesc doar compot adus de la o scoala din apropiere. Suntem nemultumiti de o astfel de alimentatie a copiilor transnistreni. Anume din acest motiv am propus o inspectie comuna si am primit un raspuns pozitiv", a relatat ea. Fadeeva a mentionat ca unele scoli, incepand din iunie 2013, nu au platit chiria pentru spatiile in care se desfasoara procesul de invatamant.
De asemenea, ea a denuntat faptul ca "profesorii de la aceste scoli nu platesc impozite, insa pensii urmeaza sa primeasca din bugetul Transnistriei". "Chisinaul a evitat sa discute astazi despre aceasta problema, afirmand ca mai are nevoie de timp", a adaugat Fadeeva.
Anterior, Tiraspolul a blocat conturile liceului teoretic Lucian Blaga, care la inceputul lui decembrie a fost perchezitionat de catre angajatii procuraturii transnistrene.
Autoritatile transnistrene au acuzat Chisinaul ca ii foloseste pe elevii scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului in calitate de "instrument de confruntare politica".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Revendicările vasluienilor
Horoscopul zilei
Morişca detaşărilor: Guvernul îl pune prefect pe un fost sef de cazinou
secretar general adjunct la Justiţie îl trimite pe fostul consilier al lui Ponta, de la familia căruia premierul îşi luase casă în circumscripţie
Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de DNA
Botoşani: Crezul de-o viaţă al Marianei Honceru
Ioan Rotundu
Am primit atâtea telefoane de la ambasade încât am retras Legea lobby-ului de la votul final
Universitatea din Bucureşti suspendă cursurile şi examenele din zilele de 29 şi 30 ianuarie
Partidul Comunist şi Partidul Regiunilor interzise la Cernăuţi. Ce face Comunitatea Românească?
Cine este Laura Chiţoiu, ce este de fapt Autoritatea de Supraveghere Financiară şi cum de şi-a început cu stângul activitatea
Tudor Chiuariu a demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog