Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9395
De la 07 Ianuarie 2003
122895044

Chiuariu vrea ca parlamentarii să cheme la ordin Justiţia

  • 7 June 2013, 23:00
"Incercarile tot mai dese ale USL de a-i chema la ordine pe procurori, inclusiv prin amendamentul propus de Tudor Chiuariu la modificarea Constitutiei ca orice persoana fizica sa aiba obligatia de a se prezenta in fata unei comisii parlamentare, arata frica politicienilor USL de o justitie corecta si impartiala, dorinta de a ameninta si intimida toti procurorii si incalcarea separatiei puterilor in stat", scrie pe blogul sau fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, la o zi dupa ce senatorul PNL Tudor Chiuariu a sustinut ca unul dintre amendamentele adoptate in Comisia de revizuire a Constitutiei ofera posibilitatea Parlamentului de a chema pentru eventuale audieri persoane fizice sau juridice, fapt care se poate aplica si conducerii Parchetului.
"Atentie la ticluita in proiectul de revizuire a Consitutiei!", atrage atentia si fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu, intr-o postare pe Facebook. "Un text aparent legitim, prin care Parlamentul poate convoca obligatoriu orice persoana in fata comisiilor parlamentare, poate fi folosit pentru ingenuncherea Justitiei. E mai periculos decat o suspendare prezidentiala", sustine Catalin Predoiu.
Catalin Predoiu este de parere ca "Imaginati-va o comisie de ancheta formata (si) din parlamentari cu dosare penale chemand la ordine procurorii sefi si judecatorii supremi. Aceasta aberatie a fost "clocita" de Comisia Antonescu-Chiuariu-Iordache si alti "experti", probabil dupa ce au vazut cateva filme americane.
Ce n-au aflat "constitutionalii" nostri este ca in Statele Unite dreptul Congresului de a cita persoane in fata comisiilor ("subpoena congressional power") nu a fost scris in Constitutie de congresmeni, ci recunoscut de Curtea Suprema, adica de Justitie, si nu oricum, ci in conditiile unor limitari constitutionale (ex.privilegiul client-avocat) si constitutionale (ex.amendamentul 1, 4, etc).
Asa cum e formulat textul propus de Comisia A.C.I., fara limitari si garantii, e un atac fatis si fara rusine la suprematia legii fata de puterea politica, o dovada de incultura politica si constitutionala, o proba a repetentiei politice si juridice a Comisiei constitutionale Antonescu-Chiuariu-Iordache. Urmeaza probabil legea amnistiei si gratierii, de aceeasi autori. Parlamentul este depozitarul suveranitatii nationale in scopul legiferarii, nu pentru a se substitui Justitiei si a o ingenunchia.
Puterea parlamentarului (politicianului) de a convoca obligatoriu persoane la comisiile parlamentare nu trebuie recunoscuta fara limitari drastice si precise. Si oricum, nu e nevoie sa fie scrisa in Constitutie, ci eventual intr-o lege ordinara, care sa respecte normele constitutionale privind independenta Justitiei."
La randul sau, Monica Macovei sustine ca "USL are un scop in viata politica: sa obstructioneze justitia (...) Argumentul lui Chiuariu ca procurorii nu fac parte din autoritatea judecatoreasca este ridicol si pueril.
Oricum este irelevant daca procurorii fac sau nu parte din autoritatea judecatoreasca, cat timp numai ei ancheteaza si decid trimiterea in judecata, iar politicienilor exact de anchete le este frica si vor sa le opreasca. USL mai are putin si scrie in noua Constitutie ca doar persoanele cu carnet PSD, PNL si PC vor da legi si vor efectua anchete penale.
Nu este singura modificare neconstitutionala adoptata de Comisia prezidata de Crin Antonescu, pentru care suveranitatea poporului nu inseamna nimic si de aceea nu respecta vointa exprimata prin referendum: ca Parlamentul sa aiba o singura camera cu maximum 300 de parlamentari."
Amendamentul "Chiuariu"
Amendamentul adoptat joi de Comisia de revizuire a Constitutiei prevede ca: "Orice persoana de drept public, orice persoana juridica privata si orice persoana fizica are obligatia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, dupa caz, in fata unei comisii parlamentare, in urma invitatiei scrise primita din partea acesteia".
Senatorul PNL Tudor Chiuariu a sustinut ca argumentele pentru amendamentul propus privesc faptul ca sunt si alte articole constitutionale care precizeaza ca suveranitatea poporului se exercita prin organele sale reprezentative, iar Parlamentul este organul reprezentativ suprem.
"Parlamentul trebuie sa aiba - si cetatenii prin intermediul reprezentantilor lor in Parlament - un mijloc pentru a afla informatii despre orice aspect care poate face obiectul unei audieri intr-o comisie parlamentara", a sustinut Chiuariu. El a fost intrebat daca aceasta obligativitate se aplica si procurorilor. "Un procuror face parte dintr-o institutie, si anume din Parchetul general de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in acest moment.
Sigur ca privind activitatea unei institutii nu vom chema persoane fizice care isi desfasoara activitatea in acea institutie, ci pe seful institutiei sau pe cineva din conducerea institutiei", a replicat senatorul PNL.
Chiuariu a afirmat ca procurorii nu fac parte din puterea judecatoreasca, iar din acest motiv nu se poate interpreta o interferenta intre puterile statului. El a mai sustinut ca o practica similara se regaseste in Statele Unite ale Americii, iar in cazul Romaniei aspectele practice ale acestei prevederi constitutionale vor fi reglementate printr-o lege.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Destăinuirea soţiei
Eva Simon (Ungaria): Masochismul unguresc
Guvernul Ponta ne pregăteşte ceva pe seama certificatelor verzi
se pare că factura la curentul electric va fi mai mare
Fost deputat PSD condamnat la trei ani închisoare
Titus Corlatean se va duce la Moscova
Regionalizarea va umfla schema de personal a consiliilor judeţene
De la ce se mai ceartă PSD şi PNL pe teme constituşionale
Salut propunerea, dar am şi îndoieli
Ioan Rotundu
Botoşani: Lansarea „Cărţii de aur” i-a speriat pe cei de la Cultură
Ioan Rotundu
Alune americane
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog