Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9982
De la 07 Ianuarie 2003
122895631

Chuck Hagel: NATO ar putea accelera instalarea elementelor antirachetă în Europa

  • 18 April 2014, 23:00
Alianta Nord-Atlantica ar putea accelera instalarea elementelor antibalistice in Europa, in contextul tensiunilor cu Rusia, afirma secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, citat de National Journal, transmite Mediafax.
"Pentru moment, continuam programul stabilit al proiectului 'Abordare adaptiva etapizata', in scopul indeplinirii angajamentelor asumate pentru protejarea intereselor Poloniei, Romaniei si partenerilor NATO", a declarat Chuck Hagel in cursul intrevederii pe care a avut-o la Pentagon cu Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al Apararii.
Intrebat daca ar putea fi accelerata instalarea unor elemente antibalistice in Polonia, ca semnal adresat Rusiei, Hagel a raspuns: "Vom opera modificari unde vor trebui. In mod evident, elementele antiracheta sunt pentru amenintari reale. Nu sunt doar la nivel teoretic".
Cu toate acestea, Hagel a subliniat ca interceptoarele antibalistice care vor fi instalate in Europa "nu reprezinta amenintari la adresa Rusiei".
Proiectul "Abordare adaptiva etapizata" prevede instalarea unor elemente antiracheta in Romania, pana in 2015, si in Polonia, pana in 2018.
Departamentul american al Apararii a anuntat pe 1 februarie ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare.
Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).
Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.
Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Friptură de miel
Odă Guvernului Ponta
Modern Calor Botoşani: Program casierii pentru sărbătorile de Paşte
Botoşani: Nici la iarbă verde nu vom avea tihnă
echipe de control ale Ministerului Mediului vor patrula în zonele pentru picnic şi în cele turistice, de Paste şi de 1 Mai
Prognoza meteo pentru sâmbătă şi duminică
Kievul promite descentralizare şi statut special pentru limba rusă
Finanţări europene de până la 1.300 de lei la fiecare job oferit tinerilor absolvenţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog