Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23319
De la 07 Ianuarie 2003
122908968

Cinci masuri de austeritate fiscala ale Guvernului,

  • aparute in aceste zile in Monitorul Oficial
  • 11 December 2017, 23:00
In Monitorul Oficial a fost publicata OUG nr. 90/2017, care se adreseaza cu precadere persoanelor din autoritatile publice si contine elemente semnificative de austeritate bugetara. Documentul ste vast si modifica multiple acte normative. In esenta, acesta isi doreste sa pastreze echilibrul bugetar avand obiectiv pastrarea unui deficit de maxim 3% din PIB pentru anul 2018 si introduce cateva masuri de austeritate bugetara si reducerea cheltuielilor publice. Sa parcurgem elementele considerate de noi relevante.
Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din institutiile si autoritatile publice, devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018, se va realiza astfel:
a) in primul an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
b) in al doilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;
c) in al treilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
d) in al patrulea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
e) in al cincilea an de la data la care hotararea judecatoreasca devine executorie se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.
Pentru personalul platit din fonduri publice, cuantumul salariului de baza/soldei de functie/salariului de functie se stabileste in conformitate cu prevederile art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 846/2017 pentru stabilirea salariului debaza minim brut pe tara garantat in plata, dupa aplicarea procentului de majorare de 25% prevazut la art. 38 alin. (3) lit. a) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
Fara tichete cadou, premii sau indemnizatia de hrana si de vacanta
In anul 2018, institutiile si autoritatile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, nu acorda personalului din cadrul acestora tichete cadou, premii si nici indemnizatia de hrana si indemnizatia de vacanta prevazute de Legea-cadru nr. 153/2017.
Prin exceptie, in anul 2018 se pot acorda premii pentru sportivii si colectivele tehnice care au obtinut performante deosebite la actiunile sportive internationale si nationale oficiale, pentru elevii, studentii, cercetatorii si profesorii care au obtinut distinctii la olimpiadele internationale si concursurile internationale si nationale pe discipline de invatamant si pentru profesorii care i-au pregatit pe acestia, cu incadrarea in alocarea bugetara.
In anul 2018, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare, care nu fac parte din solda lunara bruta/salariul lunar brut, se mentin la nivelul lunii decembrie 2017.
Fara indemnizatii la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva
In anul 2018 nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva. Prevederile nu se aplica in situatia incetarii raporturilor de munca sau serviciu ca urmare a decesului angajatului.
In perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2018 se suspenda aplicarea prevederilor Legii nr. 509/2006 privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru prescolari si elevii din clasele I-IV din invatamantul de stat si confesional, cu modificarile ulterioare.
Eventualele sume cuvenite ca urmare a procesului de recalculare a pensiilor potrivit art. 109 alin. (1) si art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, ce reprezinta diferente de pensie de la data intrarii in vigoare a acestei legi si pana la punerea in plata a pensiilor recalculate, se acorda pana la 30 iunie 2018, in limita creditelor bugetare aprobate cu aceasta destinatie.
Finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizatiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate in baza prevederilor art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se asigura de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, in proportie de cel mult 90% din necesarul de fonduri stabilit in baza numarului de beneficiari comunicat de unitatile administrativ-teritoriale.
Prin derogare de la prevederile art. 104 alin. (2) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu anul 2018, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale, se asigura, pentru unitatile de invatamant preuniversitar de stat, finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizatiile si alte drepturi salariale in bani, stabilite prin lege, inclusiv plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala, precum si contributiile aferente acestora, precum si diferentele salariale prevazute la art. 1 si 2 din Legea nr. 85/2016 privind plata diferentelor salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011.
Se suspenda pe de o parte ocuparea posturilor vacante din institutiile si autoritatile publice
In anul 2018 se suspenda pe de o parte ocuparea posturilor vacante din institutiile si autoritatile publice, iar pentru posturile ce vor vacanta dupa 1 ianuarie 2018, incadrarea se face intr-un procent de maxim 50% cu conditia incadrarii in cheltuielile de personale aprobate in buget. Practic, la doua persoane incadrate in sistemul public ce parasesc acest sistem se va incadra doar una. In anul 2018, institutiile si autoritatile publice nu au dreptul sa achizitioneze sau sa utilizeze prin leasing sau inchiriere mijloace de transport si mobilier.
Taieri de 10% a cheltuielilor cu bunuri si servicii
In anul 2018, ordonatorii de credit a institutiilor si autoritatilor publice au obligatia sa reduca cu 10% platile pentru bunuri si servicii aferente intretinerii si functionarii institutiilor. Exista cateva exceptii de la aceste reguli ce trebuie analizate punctual. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Cruzime matrimonială
Horoscopul zilei de 12.12.2017
USR a depus peste 270 de amendamente la proiectul de buget pe 2018.
Claudiu Nasui: Ne dorim mai putini bani in PNDL, faimosul program numit "pixul lui Dragnea"
Povara fiscală pentru salariat versus PFA:
Ce se schimbă de la 1 ianuarie 2018 - analiza EY
Eugen Tomac, despre protestele de duminica:
A fost o actiune organziata pentru a-i face revenirea in viata politica a indecisului Dacian Ciolos, iar PMP nu a fost acolo pentru ca nu a fost invitat
Grupul de state impotriva coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) cere Romaniei
informatii privind modificarile la legile justitiei. Polonia, vizata si ea
Bugetul pe 2018 este dezastruos pentru investitii.
S-au taiat bani de la autostrazi si cai ferate si alocarea pentru intretinerea drumurilor e la jumatate - Deputat USR
Ecaterina Andronescu, chemata la DNA in dosarul privind baza Cutezatorii
Dezbatere privind Statutul politistului la Ministerul de Interne.
ONG-ul Alianta pentru combaterea abuzurilor atrage atentia ca "I se da politistului o putere foarte mare, se poate ajunge la umilirea cetateanului"
Legile justitiei - care este stadiul celor trei proiecte din controversatul pachet
pe care PSD vrea sa il adopte pana la Craciun
Cine mai poate opri legile justitiei? O posibila solutie in extremis
Noi detalii despre corupţia din Justiţia şi Poliţia Botoşani. Cazul Mihai Cliveţ
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog