Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
In vino veritas
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22084
De la 07 Ianuarie 2003
122907733

Cine este Jana Nagyova, femeia fatală aflată la originea căderii premierului ceh Petr Necas

  • 17 June 2013, 23:00
Jana Nagyova, cea mai apropiata colaboratoare a premierului ceh Petr Necas si "femeia fatala" aflata la originea caderii sale, exersa, inainte de arestarea sa, o influenta enorma asupra sefului sau si decidea singura in numeroase chestiuni legate de functionarea guvernului, scrie AFP.
"Forta sa era direct proportionala cu slabiciunea lui Petr Necas", a rezumat influentul saptamanal Reflex situatia acestei foste contabile in varsta de 48 de ani, originara din Boemia occidentala, si devenita sefa de cabinet a primului ministru, si el in varsta tot de 48 de ani.
"Cand nu a existat loc pentru ea intr-o trasura care urma sa-l transporte pe premier la inaugurarea unei mari expozitii agricole, toata lumea a trebuit sa mearga pe jos", reaminteste Reflex, care citeaza o sursa apropiata guvernului. Relatiile dintre Necas, un barbat fara prea multa carisma, si cea care a fost supranumita "tarina" depaseau lejer cadrul strict profesional.
"Ceea ce o intristeaza cel mai mult de la arestarea sa este ca politia detine inregistrari ale conversatiilor sale telefonice si SMS-uri intime", afirma avocatul Janei Nagyova.
Aceasta blonda flamboainta, foarte energica, parea inseparabila de Necas din 2006, spre deosebire de sotia acestuia, Radka, care se ferea sistematic de viata publica.
Jana Nagyova a condus mai intai cabinetului lui Necas la ministerul Muncii si Afacerilor sociale. Dupa numirea sa in postul de prim ministru, in vara lui 2010, il urmeaza cu fidelitate la sediul guvernului.
Marele public nu afla de numele Janei Nagyova decat la inceputul lui 2012, cand presa dezvaluie marimea primelor care ii sunt atribuite. "Trage ca la galere", a explicat atunci primul ministru, provocand numeroase reactii hilare.
Irezistibila ascensiune a Janei Nagyova ia sfarsit brutal in noaptea de miercuri spre joi: este arestata in cadrul unei operatiuni spectaculoase a politiei, sub acuzatia de coruptie si abuz de putere. Este banuita in mod special ca a utilizat serviciul de informatii militare pentru a o fila ilegal pe sotia sefului sau. Potrivit politiei, ea exercita "presiuni asupra lui Petr Necas, cu obiectivul de a obtine divortul de sotial sa Radka". Seful guvernului isi anuntase oficial divortul cu 24 de ore inainte de arestarea sefei sale de cabinet.
Jana Nagyova este banuita de asemenea ca a actionat in culise pentru a obtine demisia a trei deputati "rebeli" din ODS in schimbul unor pozitii profitabile in administratia publica si ca a avut contacte cu mai multi oameni de afaceri suspectati de deturnare de fonduri. Risca pana la cinci ani de inchisoare. Aflata in arest preventiv, Jana Nagyova nu se resemneaza, spune avocatul sau Eduard Bruna, si "da dovada de mai mult curaj" decat ceilalti sase oameni politici arestati alaturi de ea in acelasi dosar.
"Actioneaza de buna credinta", adauga Bruna. Potrivit versiunii sale, Nagyova dorea e fapt sa o protejeze pe sotia primului ministru deoarece aceasta din urma avea impresia ca este hartuita de Martorii lui Iehova.
Fidela clienta a buticurilor de lux de pe faimoasa strada Parizska din centrul Pragai, Jana Nagyova poate conta pe sustinerea celor doua fete ale sale, Nikola et Stepanka. Pe o retea sociala, acestea au difuzat vineri o fotografia lor in tricouri pe care scria "Love my Mum!".
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Traşi pe sfoară
Botoşani: Când simţul civic este dominat de nesimţire
Ioan Rotundu
Vara lui Băsescu
Ioan Rotundu
Alune americane
Federalizarea nu este o soluţie pentru Republica Moldova
Părintele Arhimandrit Justin Pârvu a trecut la Domnul şi Mântuitorul nostru
Romania – fruntaşă în Europa la creşterea costurilor cu forţa de muncă
PPDD se dezintegrează
Un senator, Tudor Barbu, şi doi deputaţi, au demisionat
Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, trimişi în judecată
Gheorghe Falcă, achitat definitiv in dosarul "Fabrica de zahar"
Hassan Rohani vrea ca SUA să recunoască drepturile nucleare ale Teheranului
Andrei Marga şi-a dat demisia de la conducerea ICR,
Procuror condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare
Prognoza pe două săptămâni
Bulgaria: Filiala din Sofia a Partidului Socialist cere demisia lui Stanisev
Anunţ Primăria Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog