Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24883
De la 07 Ianuarie 2003
122884950

Ciorba de burta- reteta veche, autentica- din caietul cu retete boieresti

  • 21 December 2014, 23:00
Ingrediente: 1,5 kg burta proaspata, curatata,1,5 kg oase de vita cu maduva (cereti la macelar sa le taie bucati mai mici, sa intre bine-n oala), 2 morcovi,, 1 ceapa, 1 radacina de patrunjel, pastarnac, o bucata de telina radacina,cam 100 g, 5-6 galbenusuri, 300 g smantana, 1 capatana usturoi, 1 lingura de faina, otet, piper, ardei iute, 3 linguri ulei.
Mod de preparare: Burta se tine in apa calda cu otet sau zeama de lamaie minim 2 ore inainte de inceperea gatitului, ca sa mai iasa din mirosul specific si sa se albeasca. Discutam despre burta deja curatata.
Oasele se spala bine si va sfatuiesc sa fiti foarte atenti, sa nu aiba fire de par, se mai intampla si asa ceva. Se pun intr-o oala incapatoare oasele (oasele sa fie la fund, daca este burta e posibil sa se lipeasca la fiert) si burta, se completeaza cu apa cat sa acopere si se adauga 2 linguri cu sare.
Cand clocoteste se mai lasa 10 minute, apoi se arunca apa, oasele se spala foarte bine si se pun din nou la fiert. Burta se spala si se verifica daca este curatata bine.De multe ori- cel mai adesea, este doar spalata, nu si curatata de pielita.
Oparita-n felul acesta, se curata foarte usor. Se vede pe partea neteda ca are o pielita, care se trage si se curata, exact ca atunci cand va ardeti la soare si se jupoaie pielea. Acesta este un mare secret, pe care din pacate multe gospodine nu-l stiu si lasa burta necuratata. La fiert, aceasta pielita este inestetica, maronie si …. e tare scarboasa. Se pune si burta deasupra oaselor, se adauga sare si ardei iute, boabe de piper, ceapa si radacinoasele curatate si se lasa sa fiarba cateva ore.
Din cand in cand se mai completeaza cu apa fierbinte, nu rece, pentru ca intareste carnea, in asa fel incat lichidul sa acopere burta si oasele. Cand burta este bine fiarta, se verifica si oasele, sa fie tendoanele moi, se strecoara zeama in alta oala,legumele se dau deoparte(se pot pasa si adauga inapoi in ciorba sau se dau la catei) iar burta si oasele se lasa la racit.
Galbenusurile( nu se folosesc albusuri la ciorba de burta, pentru ca dau acel aspect de taiat) se bat cu 1 lingurita rasa de sare si se lasa deoparte cel putin 20 de minute, sa-si intensifice culoarea. Zeama se pune pe foc si se adauga otet dupa gust, dar nu prea mult, mai bine sa-si puna fiecare-n farfurie .
Se adauga smantana si faina la galbenusuri, se amesteca bine si apoi se adauga cate putin din zeama care clocoteste. Eu iau zeama cu mana stanga cu un polonic sau ibric si cu mana drepta amestec bine cu telul, torn din zeama clocotinda pana cand si galbenusurile cu zeama din castron sunt la fel de fierbinti ca si ciorba. Trebuie sa aveti multa rabdare, sa turnati cate putin si sa amestecati incontinuu,altfel ciorba se taie. Se toarna totul in oala cu ciorba si se mesteca in continuare pana cand da in clocot. Se potriveste gustul cu sare, se mai lasa sa dea cateva clocote si gata.
Burta se taie fasii potrivite cat sa incapa-n lingura, cam de 2-maxim 3 cm lungime, se aduna si tendoanele de pe oase si se taie si ele marunt si se adauga-n ciorba. Un morcov se da pe razatoarea mica si se pune intr-o tigaie cu 3 linguri de ulei si se caleste pana cand uleiul devine portocaliu. Aceasta va fi ,,fata” ciorbei noastre, se scurge in oala cu ciorba si se lasa sa dea cateva clocote, sa se uniformizeze. Se serveste fierbinte, cu sosiere alaturi din care fiecare sa-si asezoneze ciorba dupa gust cu: mujdei, otet, smantana. Se mai pot folosi la dresul ciorbei iaurt gras, lapte batut, sana, chefir, dar cantitate dubla fata de smantana.
Aceasta este adevarata ciorba de burta, cu zeama groasa, nu apa chioara, netaiata si cu un gust de-o sa ma pomeniti!!!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


DJDP Botoşani: Comunicat de presă
Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Anunţ URBAN SERV
Bancul zilei: Băsescu la adânci bătrâneţe
Horoscopul zilei
Opozitia trebuie sa inceteze jocul politicianist prin care doreste contestarea bugetului la CCR
Gazprom a primit o lovitura dura din Germania Concernul BASF a anulat un schimb urias de active. Criza din Rusia se accentueaza
Traian Basescu a sarutat drapelul la plecarea de la Cotroceni
Cine l-a insotit pe Klaus Iohannis la Cotroceni
Klaus Iohannis a preluat functia de presedinte. Traian Basescu a parasit Palatul Cotroceni
PNL Botoşani salută investirea Preşedintelui Klaus Iohannis
Incediu cu victima la Blandesti
Vremea colindelor la Corni
Femei liberale din Botoșani la întâlnire cu Klaus Iohanis
Darabani – Spectacol cu tradiţii de iarnă, colinde şi urături
Un festin în Ajunul Crăciunului
Epoca Băsescu s-a încheiat
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog