Ingrediente: 1,5 kilograme măruntaie de pasăre* (curcan, gâscă, găină, etc)m 4 l apă, 4 l zeamă de varză (din butoiul cu varză murată), 2 linguri de ulei, 1 tulpină de praz, 3 morcovi, 2 pătrunjel, 1 bucată de ţelină (sfert sau jumătate, în funcţie de dimensiune), 1 pahar de orez, 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură de mărar sau leuştean.
Preparare: Puneţi la fiert în apă cu puţină sare măruntaiele de pasăre tăiate în bucăţi potrivite. Fierbeţi la foc mic, spumind din când în când. Până fierbe carnea, curăţaţi zarzavaturile şi îndepărtaţi straturile exterioare ale prazului.
Tăiaţi zarzavaturile cubuleţe şi prazul rondele. Încingeţi uleiul într-o cratiţă. Adăugaţi în cratiţă zarzavatul şi prazul şi sotaţi-le până se înmoaie. După ce carnea de pasăre a fiert mai bine de jumătate, adăugaţi în oală legumele sotate.
Adăugaţi în oală, după 15 minute, şi orezul fiert şi spălat. Separat fierbeţi zeama de varză şi, la 5 minute după ce aţi adăugat orezul, turnaţi-o în oală.Mai fierbeţi încă 5 minute, să dea ciorba în câteva clocote. Potriviţi de sare dacă e cazul. Adăugaţi pătrunjel şi mărar verde tăiat fin.
Ciorba de potroace se seveşte imediat, foarte fierbinte, să stingă mahmureala nuntaşilor.