Aşa cum s-a realizat clasificarea, fondurile vor fi concentrate către un număr mic de spitale, în timp ce altele nu vor reuşi să supravieţuiască. La această dată, declaraţiile şefilor sistemului sanitar se bat cap în cap. În timp ce ministrul Cseke Attila vrea să convingă că majoritatea spitalelor vor primi fonduri mai mari ca până acum, reprezentanţii instituţiei de asigurări de sănătate spun că nu doar spitalelor de categoria a V-a le va fi greu să supravieţuiască cu banii pe care îi vor primi, dar probleme grave din cauza finanţării vor avea şi spitalele de categoria a IV-a.
Inechitatea a fost creată prin politici de sănătate şi acum o justificăm cu acte şi o accentuăm. Ce vină are un cetăţean sau un pacient că s-a născut într-un anumit loc şi nu în altul, spune preşedintele Colegiului Medicilor.
La Botoşani, cele mai multe spitale sunt clasificate în categorii inferioare, doar Judeţeanul speră la o clasificare în categoria a III-a, dar nici aceasta nu este sigură, dacă nu se face comasarea. Astfel, cum grosul fondurilor vor fi dirijate spre spitalele ieşene şi sucevene, botoşănenii vor trebui să se deplaseze ca să îşi vadă de problemele de sănătate spre spitalele din aceste judeţe.
Criteriile de performanţă ale spitalelor sunt de fapt un criteriu de a da mai puţini bani spitalelor clasificate inferior şi de adâncire a diferenţei de tratament a pacientului şi dezvoltării spitalelor. Criteriile de performanţă după care sunt clasificate spitalele nu au legătură cu actul medical, ci cu performanţa guvernării actuale, măsurată în câţi bani s-au luat de pe pielea asiguratului şi cât s-a deturnat în portofoliul unor ministere agreate de cei care ne conduc, este opinia unuia dintre medici. . (Doina Marcu)