Duminica, 25 ianuarie, a avut loc la Biserica Sfanta Paraschieva din Boston un tedeum de pomenire a personalitatii economistului de talie mondiala Anghel Rugina, urmata de cuvantarile unor membri din ceea ce s-a autointitulat "Comunitatea stiintifica a romanilordin Boston", transmite Romanian Global News.
Slujba a fost oficiata de preotul paroh Nicolae Simion care a spus cateva cuvinte despre profesorul Rugina, urmat apoi de discursurile comemorative ale Dr. Nicolae Istrate si Dr. Eugen Predoiu. Cei doi membri ai grupului amintit au elogiat viata si activitatea lui Anghel Rugina, dandu-i credit pentru optimismul sau incurabil si capacitatea de a vedea intotdeauna partea buna a lucrurilor. Vorbitorii au amintit auditoriului despre activitatea laborioasa a cercetatorului roman nascut in urma cu 95 de ani in Romania care a predat la cateva universitati prestigioase din SUA si despre faptul ca după Revoluţia din decembrie 1989, Anghel Rugină a revenit în tara şi a propus un plan de refacere şi stabilizare economică, monetară şi financiară a Romaniei.
"Comunitatea stiintifica a romanilordin Boston" a luat fiinta in 1988 in jurul profesorului Rugina si si-a desfasurat activitatea in casa doctorului Predoiu si a unui alt cercetator roman, lingvistul Nicolae Iliescu, profesor la acea vreme la universitatea Harvard. Printre alti membrii ai grupului s-au aflat economistul Ion Beloiu, inginerul Spiridon Balulescu si inginerul Mihai Mirica.
Savantul Anghel Rugina s-a nascut in comuna Buciumeni, judetul Tecuci (azi Galati), la 24 mai/6 iunie 1913, in familia unui agricultor, cultivator de vita-de-vie. Dupa absolvirea Scolii Comerciale Elementare din Tecuci (1928), si-a continuat studiile la Scoala Superioara de Comert din Galati, pe care a absolvit-o in 1932. Patru ani mai tarziu a devenit licentiat al Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti, sectia Administrativa.
Dupa satisfacerea stagiului militar la Scoala de Cavalerie din Targoviste a sustinut examenul de intrare la Banca Nationala a Romaniei, unde a fost repartizat la Serviciul devizelor din cadrul Relatiilor cu strainatatea, in calitate de impiegat, clasa a VIII-a. A fost mobilizat in Armata Romana si a luptat pe Frontul de Est in cel de-al Doilea Razboi Mondial, fiind ranit. In anul 1942, si-a sustinut teza de doctorat, intitulata Viata si opera economica a lui Dionisie Pop Martian.
(Romanien Global News)