Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13598
De la 07 Ianuarie 2003
122899247

Comentariu la comentarii (XLII)

  • (Ioan Rotundu)
  • 28 February 2007, 23:00
O ştire controversată, având la bază declaraţia liderului de sindicat din învăţământ, Gheorghe Constantinescu, noi am intitulat-o cam aşa: „Profesorii mai au puţin timp să se pricopsească cu cei 100 euro”. Un cititor, ce pretinde că este bine informat, a ţinut să facă următoarea corecţie: „Ca de obicei "marele lider" Gheorghe nu este informat şi dezinformează şi pe alţii. HGR-ul care stabileşte metodologia de acordare a 100 euro se aprobă în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare. Termenul de depunere a cererilor va fi 30 iunie 2007.Sindicalismul bazat pe demagogie, dezinformare şi suficienţă este sortit dispariţiei. Gheorghe, pleacă în pensie, să le faci un bine membrilor!” Un alt cititor a remarcat că „Stimata d-nă Nechifor, de unde scoateţi aceste titluri? Profesorii se pricopsesc...Nu credeţi că un profesor trebuie să se informeze pentru a forma la rândul său? Totul se vede pt. dvs la nivel de .... pricopseală! Mai regândiţi titlurile şi faceţi o presă mai bună! Succes!” Stimate comentatorule, de ce vrei să-ţi depăşeşti statutul de cititor şi dai buzna în bucătăria noastră. De unde ştii cum trebuie ticluit titlul unei ştiri sau al unui material de presă?
Dacă noi am fi intitulat această ştire într-un mod „cumincior”, aşa cum făceau pe vremuri reporterii de la Clopotul, informaţia n-ar fi atras atenţia nimănui. În 14 ani de presă, democrată atât cât au permis condiţiile, avem adunată suficientă experienţă despre cum trebuie formulat un titlu care să reţină atenţia cititorului. Apoi, titlul este exclusivitatea redacţiei şi nu se raportează la canoanele literare cunoscute de profesorii de limba română. În urmă cu doi ani, o profesoară de limba română a venit la redacţie şi ne-a solicitat să-i acordăm statutul de corector, pentru a câştiga un ban în plus. După amiază, când erau deja concepute peste jumătate din articolele ce urmau a fi publicate, i s-au postat pe un calculator şi i s-a dat posibilitatea să le corecteze şi să le dea titlu. Cu vreo câteva compendii de gramatică pe lângă ea, s-a apucat de treabă. Între timp noi ne-am văzut de munca noastră. La ora stabilită prin contract, paginile ziarului, tehnoredactate după regulile jurnalisticii, au fost depuse la tipografie.
Profesoara a transpirat vreme de câteva ore, terminând operaţiunea de corectură pe la miezul nopţii, şi nici atunci nu avea siguranţa că totul este în regulă. S-a convins că nu-i făcută pentru munca de corectură la un ziar, când timpul afectat unei astfel de operaţiuni de multe ori nu depăşeşte o oră. Cât despre titluri, unele erau kilometrice, altele n-aveau nici un vino-n coace. Lăsaţi-ne să ne facem treaba aşa cum ştim noi mai bine şi nu ne mai daţi indicaţii. Modul de stabilire a titlurilor dă personalitate publicaţii şi o diferenţiază de altele. Statisticile zilnice ne ajută ce decizii să luăm în conceperea unui titlu, dacă vrem ca acel articol să fie accesat peste nivelul mediu. Cititorii rubricii „Umor” ştiu de câte ori s-au lăsat păcăliţi de titlul bancului, în realitate conţinutul acestuia fiind mai puţin reuşit.
Zăpada căzută în ultima perioadă a adus fericire pentru mulţi dintre noi, nostalgici să ne plimbăm printre fulgi şi să ne afundăm în zăpada proaspătă şi pufadă, dar şi pentru societăţile care prestează servicii de deszăpezire. „Societatea Urban Serv are treabă”, adică i s-a ivit prilejul de a se înfrupta din banii pe care Primăria Botoşani i-a rezervat pentru astfel de operaţiuni. Numai că serviciile lor s-au dovedit a nu fi pe placul botoşănenilor: „Au intervenit într-o aşa o forţă, că vorba vicep. "s-a format puţin polei" şi adaug eu, cât să-ţi rupi puţin gâtul ca să traversezi sau să nu poată o maşină să frâneze, ca să te ferească! Domnul cu pricina se plimbă şi vede puţin polei pe străzile principale. Ce ar fi dacă s-ar plimba şi pe cele lăturalnice. Acolo ar avea ce vedea: realizări ca-n "iepocă"!” Multă ironie a pus în comentariul său „XXL”, cu aluzie la directorul societăţii: „S-a acţionat ca la casa văduvilor, stil Pricopi.” Stimaţi concetăţeni, să fim serioşi, rostul celor de la Urban Serv era să ciugulească banii alocaţi deszăpezirilor, afişându-se stradal, să fie observaţi. În rest… la lucrul de mântuială suntem aşi. Ca poziţie oficială, vicepreşedinte CJ „Lozneanu zice că directorul Nicolau este de neînlocuit la Apa Grup”. O contrazice „Ueeu” cu „Nimeni nu e de neînlocuit , iar activitatea de furnizare a apei către populaţie trebuie să treacă de la nivelul răfuielilor politice la nivelul soluţiilor viabile. Iar lucrul ăsta trebuie să-l facă CJ-ul + APA GRUP, nu cetăţenii, care trebuie doar să plătească sau să li se dea posibilitatea să plătească pe cel mai bun sau mai ieftin furnizor de servicii.” Problema alimentării cu apă a Botoşanilor ascunde multe manifestări de incompetenţă. Spre nefericirea noastră, toate oalele sparte le plătim cu vârf şi îndesat. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Italia IX
Preţul papei de la Roma
Un anume fel de sarmale de post
Horoscop
Ofertă de piatră naturală
Mesajul primarului către botoşăneni cu prilejul zilei de 1 Martie
Locuinţele ANL rămân o problemă pentru Botoşani
Ploaie de incompatibilităţi în rândul aleşilor locali
Cetăţenii străini au drept de vot la Europarlamentare
Serviciul de paşapoarte s-a eficientizat mult în ultimii doi ani
Prefectul Roman rezolvă o problemă care a stat încurcată 17 ani
IŞJ are nevoie de o strategie
CJAS trece la controale
Festivalul „Mărţişor Dorohoian” bate la uşă
Drogul de la Penitenciar era… şampon
Deţinuţii vor marca ziua de 1 martie
Bani pentru transportul elevilor de la şcoala la domiciliu
Noi controale la agenţii economici care colectează deşeuri
Solidaritate socială între educatoare, pentru a-şi înmormânta o colegă
Spânzurat în propria locuinţă
Isprava unui şofer tânăr şi inconştient
Protest la o societate comercială din Flămânzi
Tari în clanţă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog