Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Învăţământ
Sănătate
Horoscop
Decese
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20402
De la 07 Ianuarie 2003
122906051

Comentariul comentariilor (CCLIII)

  • (Ioan Rotundu)
  • 30 November 2008, 23:00
Simpatic primarul de Hlipiceni. Văzând că în jurul său s-au fondat fel de fel de festivaluri, cel mai aproape de comuna sa fiind Festivalul Harbujilor de la Lunca, omul şi-a scociorât în fel şi chip inventivitatea proprie, iar inspiraţia a rodit. „Primarul de la Hlipiceni vrea să organizeze Miss Gâsca” a fost mesajul său transmis botoşănenilor. Ideea nu-i rea. Comuna Hlipiceni are o tradiţie frumoasă în creşterea gâştelor. Şi zona este prielnică, fiind localitatea unde apele Sitnei se unesc cu cele ale Jijiei, condiţii ideale pentru creşterea pasării ce salvat în antichitate Capitoliul romanilor. Înainte de 1990, la Hlipiceni a funcţionat singurul abator de gâşte din judeţ. Se prepara o celebră pastramă de gâscă, dar şi mai celebru era ficatul, care se vindea la 400 lei/kg, în timp ce salarul minim era 1570 lei.
A alege „Miss Gâsca” n-ar fi un eveniment de natură peiorativă, de vreme ce „Radu” cunoaşte cât de preţioase sunt penele şi puful de gâscă: „Îşi fac pilote în care pot dormi în cort şi nu au nimic de suferit chiar la minus 30 de grade.” Dacă primarul se va ţine de cuvânt, aşteptăm să fim invitaţi la prima ediţie a festivalului.
În prag de alegeri am scris editorialul „Liberalii au o mare problemă”, prin care am arătat că în sânul PNL există o grupare pro-Băsescu care, după alegeri, s-ar putea ralia cu PDL şi forma viitorul guvern. „Portocaliul” este de părere că „Liberalii au o problemă de când s-au înhăitat cu Băsescu. Iar problema lor va exista, şi se va agrava, dacă-şi mai pun mult timp mintea cu Băsescu.”
Să ne amintim de guvernarea CDR. Din cauza miniştrilor PD, printre care şi Băsescu, această guvernare a fost marcată numai de scandaluri. Finalul a fost că PD-ul a reuşit să scoată PNŢCD-ul, nu numai de la guvernare şi din parlament, ci şi din istorie. Guvernarea Tăriceanu a fost marcată tot de scandaluri, şi tot PD-ul a fost partidul care a întreţinut această atmosferă. Se pare că finalul va fi scoaterea din istorie a PNL-ului. Este un final pe care-l prevăd mulţi dintre cei cu capul pe umeri. „Observatorul” este unul dintre aceşti români: „Atenţie liberali! Alianţa cu PD-L sub conducerea din umbra a lui Băsescu va însemna dispariţia de pe scena politica a PNL. Eu nu sunt înregimentat politic, aşa că ceea ce am scris nu vine decât din ceea ce simt. Vedeţi experienţa ţărăniştilor. Analizaţi puţin şi acţiunile lui Băsescu (om foarte instruit în şcoli secrete) şi lunecările lui precum peştele în apă. Dacă vreţi să convingeţi asupra instruirii lui Băsescu, staţi de vorbă cu absolvenţii de la marină, să vă spună dacă au făcut în facultate ceva din cele ştiute de Băsescu.” În fond, este treaba liberalilor. Cum îşi vor aşterne viitorul, aşa vor rămâne sau ieşi din istorie.
Să ne amintim de acea ştire prin care un elev dorohoian s-a prezentat la Inspectoratul Judeţean Şcolar Botoşani să reclame că a fost bătut de director. Elevul avea şi martori. Degeaba, „Elevul bătut, n-a fost bătut, au decis cei de la IŞJ”, respectându-şi statutul de satrap al elevilor. Să sperăm că viitoarea putere va reuşi să desfacă clica mafiotă care domină de 19 ani de zile această instituţie, în care democraţia este ţinută la uşă, pentru că în interior mentalitatea dictatorială implementată de sistemul comunist încă stă pe scaunul din capul mesei, fiind adânc venerată. Comentariile ar fi de prisos.
Înghesuiţi de îndeplinirea unor cerinţe europene pentru a se putea accesa fondurile ce se alocă pentru dezvoltarea socială, „Consilierii judeţeni au aprobat strategia de dezvoltare a judeţului” Numai că strategia întocmită este una de mântuială, în speranţa că-i vom prosti pe cei de la U.E. Foarte bine a sintetizat evenimentul consumat autorul acestui comentariu: „Are habar cineva când trebuia elaborată strategia asta? Are habar cineva că DL. CONTAC SI ECHIPA LUI DE CONSILIERI, INCLUSIV DNA. ZARUG, trebuia să elaboreze această strategie cu mult timp in urma? Ce au făcut până acum? Au dormit pe banii noştri şi acum se plâng că datele din strategie sunt vechi. Păi normal că aşa sunt, sunt culese de ei pe vremea când erau la putere, dar nu au făcut nimic cu ele. E uşor să dai cu praf în ochii cititorului neiniţiat, dar ne mai deşteptăm şi noi, dragi politicieni, şi nu mai înghiţim chiar tot ce ne serviţi. Ne cerşiţi votul ca să vă fie cald pe următorii 4 ani, ca să vă puteţi aranja dosarele pe la DNA, că de noi vă doare...nici măcar acolo, că v-aţi tăvăli. Ne-aţi minţit suficient 18 ani şi v-aţi bătut joc de noi, am fost ruşinea ţării (judeţul roşu) în timp ce voi v-aţi făcut buzunarele mari pe spinarea noastră. Acum vă tremură iar o lacrimă în colţul ochilor cu gândul la popor (hahaha), numai să vă vedeţi cu ciolanul puterii în mână. Ipocriţi penibili.”
Vom încerca să intrăm în posesia acestei strategii de dezvoltare şi s-o publicăm integral, în mai multe episoade. Numai aşa vor putea să-şi dea seama cei interesaţi dacă avem o strategie serioasă sau una de mântuială.
„Să fie primită şi mita electorală din ultima zi!” am zis eu în ultimul editorial dedicat alegerilor parlamentare, alegeri marcate de scandaluri şi lovituri sub centură. U n anume „Je” l-a atacat pe candidatul Buhăianu: „Ia să spună domn deputat Buhăianu cât plăteşte chirie la baza sportivă din centru! Am înţeles că toate investiţiile sunt făcute la negru, fără aprobare de construcţii: trasul apei, fundaţia, scurgerile, chiar şi zgura ar fi primite de la fostul partid PSD. Cica chiar domn Conţac i-a cărat zgura cu maşinile lui. Are domn Buhăianu acte pt împrejmuiri, tras apa, turnat betoane, nocturnă, zgură? Şi să declare public cât plăteşte chirie pt toată baza. ARE CURAJ?” Dacă va ieşi deputat în continuare, întrebările de mai sus nu vor primi răspuns. De nu va ieşi, vor fi „binevoitori” care să ajute la aflarea adevărului. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Mesajul primarului Cătălin Mugurel Flutur către botoşăneni, cu prilejul Zilei Naţionale a României
Botoşănenii „prin viroage şi coclauri”, spre Marea Unire din 1918
Şi-au condus colegul pe ultimul drum
Botoşănenii, interesaţi de Secţia de Artă
Trei preşedinţi de secţii de votare înlocuiţi
Nemţii vor să pună la treabă vântul de la Bucecea
Fratele unui candidat a ajuns membru într-o comisie de votare
Horoscop
Medicii şi avocaţii, răii platnici la fondul de sănătate
Zile grele pentru patronul Debeli
Profesoara porcoasă la vorbă şi mânioasă în fapte
Autorităţile şi-au dat votul fiecare cu câte o speranţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog