Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16320
De la 07 Ianuarie 2003
122901969

Comentariul comentariilor (CIV)

  • (Ioan Rotundu)
  • 25 April 2008, 23:00
Nu mă duc la biserică decât dacă am ceva de văzut, de admirat din punct de vedere artistic, istoric sau dacă ştiu că slujeşte un preot cu har duhovnicesc şi care nu s-a lăsat pradă poftelor omeneşti în ce priveşte lăcomia, dorinţa de înavuţire. În general prefer să-mi exprim credinţa în intimitate şi fără ajutorul intermediarilor de tot felul. Având în vedere aceste considerente, dar şi din respect pentru cei care au alt mod de a-şi exprima credinţa, am oprit şirul comentariilor pentru zilele de miercuri, joi şi vineri, spre a nu fi acuzat că îndemn cititorii la a păcătui prin postarea de comentarii mai puţin plăcute persoanelor publice, aflate în plină luptă electorală. Reiau rubrica cu comentariul de faţă, continuând şi în ediţiile speciale care vor apărea în zilele de după Paşti.
„Distracţie la cote maxime pentru botoşăneni de Zilele Oraşului” a fost oferta primarului Cătălin Flutur, o ofertă care s-a dovedit a fi pe placul a mii şi mii de concitadini. N-au lipsit vocile celor care împing credinţa spre ridicol, neînţelegând sau neavând capacitatea de a separa un eveniment monden de unul pur religios. Iată comentariul semnat de „Cetăţean”, conceput după un tipar cunoscut deja: „De ce tocmai în săptămâna patimilor aţi organizat aceste serbări stimaţi edili? Chiar nu se puteau amâna pentru după Paşti? Nu ştiţi că acum este săptămâna mare? Chiar ne credeţi nişte destrăbălaţi? Nu mai aveţi nici măcar bun simţ, de religie nici nu mai spun? Şi când te gândeşti că dl Flutur este reprezentantul oraşului în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române: Ruşine. Locaţia iar a fost aleasă prost, că să blocheze circulaţia şi să creeze insomnii cu bubuituri la miezul nopţii. Aceste personaje nu mai au ce căuta în primărie.”
În primul rând se poate observa cu uşurinţă că acest comentator are directă legătură cu alegerea viitorului primar, dovadă ultimele cuvinte ale sale. Apoi, între acei „credincioşi” pe care i-a văzut o ţară întreagă călcându-se în picioare, îmbrâncindu-se şi lovindu-se pentru a ajunge la o ramură de salcie, totul petrecându-se în biserică, şi cei care au participat la spectacolele oferite de Primăria Botoşani, dând dovadă de un comportament civilizat, cred că Dumnezeu s-a simţit mai liniştit privind la aceştia din urmă.
În ce privesc Zilele oraşului Botoşani, acestea au dată fixă şi nu le poate purta prin calendar orice netrebnic care a fost sau vrea să mai ajungă primarul Botoşanilor. Iată şi o replică dată acestui comentator de către „Cicanica”, care are altă viziune asupra evenimentului proaspăt consumat: „Măi cetăţean, în ce epocă crezi tu că trăieşti? În perioada creştinismului primitiv sau a Inchiziţiei? Cum să mute zilele oraşului, dacă este sunt de Sf. Gheorghe? Trebuia mutat Paştele, ca să nu cadă de zilele oraşului, că tot avem două Învieri, una la catolici şi alta la ortodocşi. Care este Învierea adevărată? În toate oraşele care se respectă sunt sărbători publice. Dacă nu-ţi plac aceste evenimente, du-te la ţară, de unde ai venit şi pe noi lasă-ne să ne distrăm. Bravo, Flutur! Vei fi ales din primul tur. Tinerii sunt cu tine, nu uita!” E o părere cam îndrăzneaţă, dar ce pare a-şi avea izvorul într-o revoltă interioară justificată.
„Conţac se laudă cu drumuri bune”, iar lauda sa are şi susţinere, dacă avem în vedere că sub mandatul său de preşedinte al CJ s-au asfaltat nişte drumuri judeţene care erau, de peste 15 ani, spaima şoferilor. Mă refer la drumul Dorohoi – Darabani prin Havîrna, Săveni – Dorohoi prin Vorniceni, Săveni – Coţuşca etc. Desigur, nu pot fi toate drumurile judeţului modernizate peste noapte. Trebuie bani, trebuie mijloace tehnice, trebuie forţă de muncă, trebuie timp. „Gigi” ameninţă: „Dar de drumul judeţean Lozna-Dersca-Mihaileni, de ce nu spune d-ul Conţac nimic? S-a ajuns ca în anul 2008, când plouă, cca 4.000 de locuitori din satul Dersca să fie izolaţi, nici cu tractorul nu se poate circula. Vă aşteptăm, d-ule Conţac, în campania electorală pe la Dersca, dar să fiţi pregătit!” Comentatorul greşeşte. Nu Conţac trebuie să rezolve problema acelui drum, ci primarii comunelor Dersa şi Lozna, printr-un program comun şi cu finanţare din sursă europeană. Nici primarul liberal derscan Ioan Ştefan, nici cel social-democrat loznean Viorel Lozneanu nu s-au spetit întocmind programe pentru obţinere de finanţări europene. Pe ei să-i judece electoratul din zonă şi să vadă dacă mai merită un nou mandat.
În ce privesc acuzaţiile aduse lui Conţac că execută lucrările prin societăţile sale, furând cât poate, eu am o opinie proprie. Nu-i Conţac cheie de biserică, deşi sunt mulţi preoţii care s-au înfruptat din banii săi. Vorba unui personaj din piesa Revizorul, semnată de Gogol: „Fură, dar fură după rangul tău!”, se potriveşte şi în cazul de faţă. Dacă ar fi executat lucrările firma Acrada din Galaţi, care a furat la greu pe seama multor drumuri construite prin judeţul nostru, paguba ar fi fost mai mare iar banii furaţi ar fi ajuns la Galaţi. Poate că aşa îi mai bine. Ce s-a furat, dacă s-a furat a rămas în judeţul nostru. Şi încă o observaţie: orice societate va lucra la aceste drumuri, va fura, pentru că sunt de plătit comisioane grele. Să nu fim naivi. Cei care vor preşedinte în locul lui Conţac vor de fapt cale liberă spre comisioane. Are poporul român o vorbă: nu fugări ţânţarii sătui, că vin cei flămânzi şi-i mai rău. Un Paşti fericit!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Cadoul soţiei
Program Tele'M Botoşani
De Paşte, românul şi morcovul
Jandarmi angrenaţi în misiumi de ordine publică cu ocazia Sărbătorilor de Paşte
Cerere de ridicare a restricţiilor impuse românilor în Marea Britanie
Două tragedii în rândul muncitorilor români din Italia
Elisabeta Lipa a luat Oscarul canotajului
DSV, OJPC şi Poliţia si-au unit forţele pentru a-i dovedi pe comercianţi
ISJU va fi aproape de oameni, în seara de Înviere
Deţinuţii vor putea participa la Învierea Domnului
Cu dubiţa, la furat cărămizi
Se anunţă noi locuinţe sociale
Memoria Petronelei, mijloc de campanie electorală
Codreanu susţine că se va lua la trântă serios cu Conţac
Încă o promisiune pentru Casa Sofian
Peremiştii vor alegeri în fiecare an
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog