Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9030
De la 07 Ianuarie 2003
120689096

Comentariul comentariilor (CXIII)

  • (Ioan Rotundu)
  • 14 May 2008, 23:00
Vernisajul unei expoziţii a fost perceput de către noi ca „Locul unde se întâlnesc politicienii, fără să se certe”. Deschisă la Dorohoi, expoziţia a adunat în acelaşi spaţiu politicieni de culori diferite, care şi-au învins instinctele de luptători şi s-au comportat civilizat. Numai că organizarea expoziţiei s-a realizat fără o publicitate prealabilă, ceea ce a privat persoanele interesate să participe la eveniment. „Flămândul” s-a arătat iritat de modul în care s-a procedat: „De ce faceţi aceste acţiuni clandestine? Oare oamenii de rând din Dorohoi nu au voie să ştie de ele? Suntem mulţi "flămânzi" de cultură şi am vrea să ştim prin afişe, programe, anunţuri puse în locuri cât mai vizibile de toate activităţile culturale.” Poate că organizatorii unor astfel de eveniment culturale vor lua aminte şi, pe viitor, vor avea în vedere şi anunţarea lor în timp oportun.
Batjocura care ni se aduce în ţările prin care fascismul îşi face loc în politica internă este o nimica toată faţă de batjocura care o suferim la noi acasă. „Poşta Română din Harghita şi Covasna elimină tricolorul romanesc” este o altă formă de manifestare a iredentismului maghiar. Spre ruşinea noastră, dar şi spre indignarea românilor din zonele cu populaţie majoritară maghiară, Guvernul Tăriceanu nu ia nici un fel de atitudine faţă de aceste manifestări jignitoare la adresa poporului român. „Eva” constată cu multă amărăciune: „Vai de bietul român săracu... la ce să ne mai aşteptăm din partea ungurilor şi a vânzătorilor de ţară în frunte cu Băsescu şi Tăriceanu?”
Eroii recunoscuţi ai evenimentelor din decembrie 1989 au devenit ţintă politică pentru o parte dintre candidaţii locali. Unii consilieri municipali au propus ca legea prin care se acordă acestor eroi anumite suprafeţe de pământ, să fie respectată. Alţii nu recunosc că în decembrie 1989, la Botoşani, s-au derulat acţiuni de represiune şi deci nu pot exista eroi. „Pentru că n-a curs sânge, Ştefan ne desconsideră eroii şi istoria” este o opinie vizavi de declaraţia lui Mihai Ştefan, candidatul PRM la funcţia de primar al Botoşanilor, care, în calitatea sa de consilier municipal neagă existenţa acestor eroi. Comentatorii s-au împărţi în două tabere. Unii s-au situat de partea eroilor şi a drepturilor ce li se cuvin, alţii cred că aceşti eroi nu există şi, deci, nu trebuie acordate nici un fel de drepturi.
Mă opresc asupra comentariului semnat de „Moş Teacă”, pe care-l consider mai apropiat de realitatea evenimentelor din decembrie 1989: „Comentaţi şi răstălmăciţi istoria cum vă sunt interesele. Cei de la războiul de Independenţă ne-au scăpat de turci, cei din Primul Război Mondial au înfăptuit România Mare dar cei din decembrie 1989 ne-au scăpat de cea mai mare ciumă a omeniri, ciuma roşie. Nimic nu trebuie să ni se pară scump, când vine vorba de a răsplăti eroismul celor din decembrie 1989. Mai ales că mulţi dintre noi am stat deoparte, neavând curajul să strigăm măcar "Jos comunismul!". Acum o facem pe erorii, comentând declaraţiile aberante ale unui "linge blide" ca Mihai Ştefan. Dacă vă este aşa de bun ca model social, alegeţi-l primar. Este primarul care se potriveşte multor comentatori care semnează pe aici.”
Dacă eroii din decembrie 1989 au ajuns motiv de dispută politică „Şi veteranii de război pot fi de folos în campania electorală”. Aşa că şi lor li s-a rezervat un rol electoral, fără ca politicienii implicaţi să se simtă jenaţi cât de cât faţă de vârsta pe care o au acum foştii combatanţi de pe front, pierzându-şi respectul pentru actele lor de eroism. Nici cititorii n-au înţeles că aceşti veterani, tot mai puţini la număr, trebuie să se bucure de respect şi nu să le îngreunăm bătrâneţile cu vorbe grele. Iată cam ce părere are „Toto” despre cei sunt supravieţuitorii unor lupte crâncene: „Veteran de război Prajinaru? Cetăţean de onoare al Bt? Ăsta e colonel în rezervă dă hăt ani şi asta datorită lui cumnată-său de la Bucureşti. În care război a luptat el? Poate a stat ascuns în tranşee de frica inamicului... măi oameni buni mai verificaţi ceea ce scrieţi. El nu mai poate de frica neveste-si, nu să mai lupte în război. Vai de capul nostru...Auzi, veteran de război, cetăţean de onoare...păi spuneţi-ne şi nouă ce-a făcut ptr.Bt? Poate suntem noi proşti şi nu ştim. Băi omule, da mare ai mai ajuns. Tre să-i spui lui cumnată-tu sărut mâna ptr. asta.” Nu cunosc cine este acest col. rezervist Prăjinau şi dacă a luptat pe frontul de Est sau Vest, dar mă voi interesa şi voi realiza un articol separat. Este uşor de împroşcat cu noroi viaţa unui om, mai ales dacă are în spate o carieră militară care-l onorează.
Lăsat fără bani de către şeful său politic Gigi Becali, în plină campanie electorală, Dorin Ciuştea afişează uimire faţă de puterea financiară a altor partide, de parcă n-ar şti de unde au acestea banii. „Ciuştea şi mirarea sa, la avutul altora” am zis noi, iar „Alegatorul” ne-a completat: „Dle Ciuştea.......ia explică-ne nouă, alegătorilor, cum a ieşit acu 4 ani Conţac şef de consiliu local, cu votul cui de la PRM...? Îţi este străin acest lucru, chiar nu ştii nimic? Îmi aduc aminte că a ieşit la un vot diferenţă. A cui era votul ăla oare......După aia mai vb şi de bani în campanie electorală. Acu, la partidul lui Gigi.....naşpa frate, nu mai ai aşa influenţe, am citit în ziar că dacă ai luat o amendă de circulaţie fiindcă nu ai respectat un indicator, vinovaţi sunt ăia care te-au amendat......NU..????.. Politica se face pe bani şi pt bani.” La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Poliţist de frontieră destituit pe motive disciplinare.
Culturi compromise
Ţiprigan va ajuta copiii sărmani
Primării în neregulă
Ziaristul Emil Petrescu decorat de regele Spaniei
"Sârma ghimpată de pe Prut este de mult ruginită, iar tot ce e ruginit trebuie să plece"
România cere clarificări cu privire la inscripţiile xenofobe din Alcudia
Un cardinal italian ia apărarea imigranţilor români
Horoscop
Reuşita lui Bulă
CARTEL AFLA - Campanie de sindicalizare
Vinde numai en-gross
Batjocoriţi la intrarea în Cătămărăşti Deal
Centrul Social de Urgenţă a fost recepţionat
Încurcături între corn şi lapte şi elevi lăsaţi flămânzi
„Arcaşii lui Ştefan” vor reprezenta judeţul la un Festival în Slovenia
Nu poate face municipalitatea cât pot distruge unii
Ghiorghiu s-a hărnicit brusc, dar nu ştie până când
Patru partide şi-au unit forţele împotriva „teroristului Magopeţ”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă