Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Aniversări
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23358
De la 07 Ianuarie 2003
122909007

Comentariul comentariilor (LXIV

  • (Ioan Rotundu)
  • 2 March 2008, 23:00
Articolul „Răfuială preoţească pe fond politic şi cu profanare de morminte”, publicat în două episoade, a dat la iveală, prin conţinutul său şi prin comentariile postate, mocirla morală care domină viaţa satelor. Ce s-a întâmplat la Adăşeni, felul în care au comentat persoanele direct vizate sau prin interpuşi, sunt dovezi că în viaţa rurală reperele morale s-au pierdut, s-au distrus. Investigaţia noastră a pornit de la un fax remis redacţiei prin care se acuza imixtiunea bisericii în viaţa politică şi publică a comunităţii din Adăşeni, imixtiunea unui grup politic de o anumită factură în viaţa religioasă a comunităţii prin folosirea bisericii ca pârghie de acţiune, încălcarea legilor şi normelor europene prin folosirea unor cutume religioase. Ancheta desfăşurată la faţa locului a confirmat că la Adăşeni există o implicare a bisericii în viaţa politică, o implicare a unei grupări politice în viaţa religioasă, cât şi încălcarea legislaţiei din domeniul Mediului în ce privesc exhumările şi înmormântările.
Comentatorii, împărţiţi în două tabere, nu s-au ridicat, prin opiniile exprimate, la nivelul temei abordate. S-au limitat atacuri reciproce, insulte şi calomnii, dovezi ale unei intelectualităţi scăzute şi incapabilă de sinteze aspra fenomenului petrecut. Prin comentariile postate nu s-a trecut dincolo de ranchiuna şi ura personală a părţilor implicate, nu s-au analizat cauzele care au determinat degradarea vieţii sociale, politice şi religioase la nivelul comunităţii comunei Adăşeni. Refulările unor neîmpliniri personale sunt frecvente din partea comentatorilor, dar în cazul Adăşenilor prea au abundat, semn că în această comună locuitorii se confruntă cu multe probleme de etică şi morală. Regret faptul că Internetul şcolii din Adăşeni, cu implicarea unor profesori, a devenit mijloc de luptă între taberele politice. Internetul şcolii este plătit din banul public în scop educativ şi nu pentru a fi folosit în lupta politică.
Am să analizeze următorul comentariu: „Nu contează cum este preotul bătrân. Dar nu vedeţi pădurea de uscătura lui. Preotul cel tânăr a dezgropat un om, ia aruncat oasele la câini şi a înmormântat în loc o mamă de securist. Asta nu vă spune nimic, vouă, celor din Adăşeni?” Este poate singurul comentariu care a semnalat faptul că stafia securităţii bântuie printre noi. Singura afirmaţie incorectă este cea cu aruncatul oaselor prin cimitir. Oasele mortului au fost puse într-un săculeţ la picioarele proaspetei înmormântate şi nu aruncate prin cimitir. Nu pot să închei, fără a remarca şi gradul de incultură care domină prin Adăşeni. Un personaj al locului, cu aere de intelectual, s-a dus la chioşcul de ziare să cumpere Jurnalul Online. Mare-i grădina Domnului!
Referitor la imaginea actuală a unor feţe bisericeşti (nu numai a celor din Adăşeni) „Judecătorul” a surprins-o cât se poate de reală: „NEDUMERITUL a exprimat purul adevăr, mă doare inima dar la noi la ortodocşi este ceva de neînchipuit, toată tagma preoţească este bântuită de escrocherii, beţivi, lacomi, hrăpăreţi, curvari, tot ce vrei. Toţi popii ăştia numai cu gândul la bani, vând ţigări, trafic de carne vie (ăla la C. Argeş). Pe ăsta de la Dorohoi îl prinde cu ţigări şi ei îi dau canon, de râsul lumii, doamne unde sa ajuns...”
Bineînţeles că n-au lipsit şi acei comentatori care să ne dea lecţii de jurnalism. Îi informez, pentru cultura lor generală plină de lacune, că cei mai buni jurnalişti nu sunt absolvenţii facultăţilor de profil. Juriştii, economiştii, inginerii, absolvenţii facultăţilor cu profil politic, filozofic, istorie sunt şi cei mai buni jurnalişti, publicişti, editorialişti, analişti politici. Nu cunosc vreun absolvent de facultate de jurnalism care să fi devenit vedetă în domeniul mass mediei. Vă dau un exemplu, pe Mircea Dinescu, absolvent al Facultăţii de jurnalism la fosta Academie „Ştefan Gheorghiu”. Ca poet este epuizat demult, ca pamfletar şi-a pierdut sclipirea, ca analist politic nu-i decât un şmecheraş limitat în vocabular, ca angajat la CNSAS nu-i decât un geambaş de informaţii. La Botoşani, singura care a sclipit în media locală a fost Dorina Balan, căreia, când a venit la Jurnalul i-am atras atenţia că îi lipseşte imaginaţia şi varietatea de vocabular în exprimare, ceea ce o va duce repede la epuizare profesională. A luat chiar şi un premiu naţional, pe seama unui reportaj, dar s-a împlinit prezicerea mea. În lipsă de resurse intelectuale bazate pe o cultură generală solidă, a început să se repete. Şi-a dat seama la timp, spre meritul ei, şi a părăsit jurnalismul.
Zilnic primesc la redacţie, pe adresa de mail, numeroase articole semnate de către cadre didactice, ce cuprind evenimente din şcoli sau licee. Pentru că nu întrunesc minimul de cerinţe pentru a fi publicate, sunt şterse. Puţine ajung să fie postate pe site-ul Jurnalului. Ştiţi de ce? Pentru că nu sunt sintetizate, autorii pierzându-se în detalii în dauna esenţei informaţiei. Când avem timp, sau articolul tratează o informaţie de interes public, prelucrăm totul sub aspectul unei ştiri de redacţie.
Mulţi comentatori critică articolele noastre pentru că n-au sesizat un aspecte sau altul. Un articol de presă, o anchetă, o investigaţie, un editorial, un pamflet de presă, un comentariu trebuie să se axeze pe o temă, alt fel iese un ghiveci fără valoare informativă, fără vreo atitudine constructivă, fără vreun ţel atins.
Multora din cei aflaţi pe margine li se pare că a fi jurnalist nu-i mare scofală. Este o scofală, şi încă una deosebită! Motiv pentru care mai toate redacţiile botoşănene suferă de reporteri care să acopere anumite domenii. Iar un reporter cu merite profesionale recunoscute de cititori, am mai spus-o, se formează după ani de muncă. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Telenovelă politică în patru acte
Florin Ţurcanu versus Florin Ghiorghiţă
Osanale pentru preamărirea unui intrus în sutană
(Cârcotaşul)
O bijuterie arhitectonică ajunsă ruină şi cu ajutorul Bisericii
Primarul Flutur se bazează pe votul preşedintelui CJ Botoşani, la ADR
Democraţia are şi imperfecţiuni
Ioan Rotunhdu
Cu experienţa unei societăţi falimentate, Niţură dă lecţii de management
Balul Gospodarului la Tudora
Elevi cu note scăzute la purtare
Mii de taloane întoarse la CJAS
O aberaţie în interpretarea legii îi afectează grav pe unii profesori
16 şcoli vor fi racordate la Termica
Bolnavii de la psihiatrie au marcat prima zi de primăvară
Onişa prevede Apocalipsa în Botoşani
Liberalul Ciobanu acuză CJ-ul de un blocaj politic
Florin Calinescu este Presedinte la Pro Tv
Sinceritate de un anume fel
Horoscop
Urare Termica
Felicitare PNL
DJT vă oferă o vacanţă ieftină şi de vis
Vinde un telefon mişto
Program TELE’M Botoşani, luni, 3 martie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog