Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Mondene
Aniversări
Comentarii
Publicitate
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18178
De la 07 Ianuarie 2003
122878245

Comentariul comentariilor (LXVII)

  • (Ioan Rotundu)
  • 5 March 2008, 23:00
Nu ştiu ce se întâmplă în ultima perioadă cu Biserica Ortodoxă Română, dar această instituţie sare dintr-o gafă în alta sau comite acte greu de reparat ulterior. „O bijuterie arhitectonică ajunsă ruină şi cu ajutorul Bisericii” a fost un articol prin care s-a adus în atenţia publică degradarea accentuată a clădirii cunoscută sub numele de „Casa Sofian”. Declarată monument arhitectonic cu o valoare istorică deosebită, cu ani în urmă clădirea a intrat în administrarea Mitropoliei Iaşi. Numai că de atunci şi până în prezent Mitropolia n-a luat nici o măsură prin care clădirea să fie reparată şi repusă în circuitul turistic, cum era firesc. „Anonim” a comentat concis: „Mare păcat!!!!” Aşa este, un mare păcat faţă de istoria noastră. O astfel de clădire, dacă ar fi existat prin ţările Occidentale, ar fi devenit mândria locului. La noi, astfel de valori, dacă nu sunt hulite, sunt ignorate. Iată cum poate gândi un botoşănean, care nu separă valoarea de originea proprietarului: „Nu mai plângeţi pentru casele boierilor din trecut, mai bine admiraţi vilele boierilor actuali pentru care sunt fonduri berechet.” Vilele boierilor actuali sunt proprietate privată, fără valoare publică. Dacă nu suntem în stare să facem această diferenţă, ce pretenţie mai putem avea să luăm atitudine pentru a ne păstra şi conserva „istoria în cărămizi”.
Ajuns inspector şef în Construcţii, liberalul Ioan Viorel Ciobanu şi-a păstrat şi calitatea de consilier judeţean. În această calitate „…Ciobanu acuză CJ-ul de un blocaj politic”, blocaj în sensul că cererea liberalilor de a fi ridicată calitatea de consilieri judeţeni pentru trei membri de partid n-a primit binecuvântarea plenului CJ. „Manivelu” a pus o întrebare: „Viorel Ciobanu - toate partidele. Oare ce credibilitate o mai fi având? Când scăpam de el(ei)?” Putinţică răbdare! După alegerile din mai vom număra bobocii, care pot fi plini de viaţă, dacă vom vota raţional şi nu emoţional.
Unii politicieni îşi uită repede trecutul şi încep s-o facă pe lupii moralişti. „Cu experienţa unei societăţi falimentate, Niţură dă lecţii de management”, este un astfel de exemplu. Considerat lider al PRM, Eugen Niţură nu s-a sfiit să-i sugereze prefectului Sorescu anumite căi de urmat în ce priveşte activitatea sa. „Bulă” n-a răbdat să nu sancţioneze ieşirea publică a peremistului: „Dar cu IAS-ul pe care l-ai falimentat şi ţi-a crescut o moşie alături cum rămâne vajnicule PRM-IST?” Cum rămâne? Cum a rămas de pe urma tuturor IAS-urilor. Cei aflaţi în fruntea lor le-au falimentat, nu înainte de a jumuli ce era de jumulit. Niţură n-a făcut excepţie. „Procopsitul” şi-a amintit şi de liderul PRM: „Ce a făcut şi Codreanu cu IAS Cătămărăşti devenit Emagrocom? Au învăţat să fure statul de pe timpul lui Ceauşescu iar acum, ambii, tânjesc după funcţii ca să mai poată fura şi să se destrăbăleze.”
Nu se putea ca declaraţia lui Niţură să nu fi atras atenţia celor care l-au cunoscut şi în vremurile comuniste. „Amintire” ni l-a descris aşa cum se comporta atunci: „În comunism ne teroriza cu fel de fel de metode şi acu acest torţionar a scos capul să ne îndrume democratic. Era o zicală după 1989, LA VREMURI NOI TOT NOI şi văd că este valabilă şi în 2008.Lustraţia politrucilor comunişti nu se doreşte nici acum, chiar dacă este târziu.” Cine să facă lustraţia? Cei care ar trebui lustraţi? Aşa ceva nu se va întâmpla. Lustraţia nu-i decât un mijloc politic de ameţit şi dus în eroare electoratul.
Prăbuşirea disciplinei şcolare are mai multe cauze. Consecinţele sunt dezastruoase şi nimeni nu încearcă să stârpească fenomenul, pornind de la rădăcina lui. Avem „Elevi cu note scăzute la purtare” care se numără cu sutele. „Toni” oferă o soluţie: „Cei cu absente multe ar trebui exmatriculaţi... cum să meargă la şcoală dacă noaptea hălăduiesc prin oraş până la 3,4 dimineaţa...puiţăreală în toata puterea cuvântului. Să le fie ruşine, halal elevi. Generaţia de mâine?” Cred că soluţia propusă este una de extremă, radicală.
Mai întâi trebuie analizată cauza care a dus la pierderea de către educatori a prestigiului de care se bucurau cândva. Pentru că elevii nu mai au nici un fel de respect faţă de educatori. Apoi, trebuie găsită puntea de legătură dintre părinte şi educator, astfel ca actul educaţional din familie şi din şcoală să aibă continuitate. Mai cred că protejarea imaginii elevului care a comis acte de violenţă este o încurajare şi nu o metodă de prevenire. De vreme ce a comis fapta reprobabilă, apariţia pozei în ziar sau a imaginii le televizor însoţite de numele în clar poate fi un mijloc de descurajare a actelor de indisciplină şcolară.
Chiar dacă metoda nu este una democratică, în perioada comunistă elevul purta în public numărul matricol, cu indicarea şcolii aparţinătoare. Era un mijloc de înfrânare a teribilismului, elevul ştiind că poate fi identificat după numărul matricol. Mai exista şi bunul simţ al părinţilor, care nu-i permitea odraslei să-şi facă de cap. Acum îi cumpără maşină de lux încă din anul întâi de liceu, îl copleşeşte pe diriginte sau profesor cu atenţii substanţiale, iar odrasla sa ştie că actele sale de „eroism” nu vor fi sancţionate. Astfel de odrasle devin exemple negative şi pentru elevii proveniţi din familii mai modeste, cu ceva bun simţ. Ştim din experienţă că asocierea la a face ceva rău este mult mai rapidă decât atunci când trebuie realizată o faptă bună. Cred că asupra acestor aspecte trebuie să medităm cu toată seriozitatea cu toţii, adică şi părinţi şi educatori, găsind soluţii comune. Până nu va fi prea târziu. Cu bine!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Liberalul Oprişanu închide cabinetele medicale din comune
el n-a precizat, în această situaţie, cui revine responsabilitatea asupra cazurilor medicale speriat de eventualele consecinţe nedorite, prefectul l-a chemat la ordin
Viol de proprietate rămas în aşteptare (II)
(Ioan Rotundu)
Pentru că primarii dorm în papuci, profesorii nu îşi primesc salariile
Spectacol literar prezentat de deţinuţi
Bădia Costică are a se bucura
Ioan Rotundu
Legăturile culturale cu Moldova sunt tot mai strânse
Sancţiuni aplicate de către Garda Financiară
Copiii, protagoniştii unui spectacol
Cu jalba-n băţ, la prefect, pentru imaş
Conţac recunoaşte că banul va face regula în viitoarele alegeri
Pedeliştii au fost puşi pe gânduri
„Dacă voi câştiga, înseamnă că am făcut ceva pentru populaţie”
Peste o sută de botoşăneni aşteaptă 5000 de euro de la CEC
Hală de Carne la standarde europene
La Botoşani, trenurile au avut şi 120 minute întârziere
Hai la cătănie!
Florin Călinescu stă la biroul lui Ceauşescu
Bărbaţii şi-au cam pierdut darul muncii
Societăţile nu sunt obligate să apeleze doar la medicul de medicina muncii
Horoscop
Tăcere jenantă
Anunţ excursii în străinătate
Felicitare 8 Martie
Program TELE'M Botoşani, joi, 6 martie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog