Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8637
De la 07 Ianuarie 2003
122894286

Comentariul comentariilor (LXXXV)

  • (Ioan Rotundu)
  • 27 March 2008, 23:00
Instituţii ale statului se întrec în a aplica amenzi, fie muritorului de rând, ca simplu cetăţean, fie agentului economic care-şi târâie zilele de azi pe mâine, muncind mai mult pentru stat. Deşi nu vrea să recunoască, Guvernul Tăriceanu îşi completează golurile la buget prin stabilirea de planuri la amenzi. S-a ajuns mai rău ca în evul mediu, când se aplica şi taxă pe fumărit. Măcar atunci ştiai cât şi când trebuie să plăteşti. Acum, te trezeşti la poară cu cei de la Mediu, OJPC sau Garda Financiară care-ţi aplică o amendă cât nu câştigi într-un an de zile. Iar dintre toate instituţiile cu drept de a aplica amenzi, de departe cei de la Mediu sunt şi cei mai „harnici”. În ultimul timp, deşi ştiu că primăriile n-au fonduri, inspectorii Gărzii de Mediu s-au luat de existenţa staţiilor de epurare, care nu sunt modernizate în stil european.
La articolul nostru „Staţiile de epurare, temei de curmei pentru cei de la Mediu”, pe fază, „Judecătorul” întreabă: „Bă fraţilor, s-au dat bani pentru reabilitarea acestor staţii şi nu s-a făcut? Dacă da, rupeţi-i cu amenzi, dacă nu ce tot mai vă aflaţi în treabă, să vedem noi că munciţi? Veniţi în zona industriala, alături de Remat, să vedeţi ce munţi de gunoaie au apărut, au adus nişte rezervoare cu resturi petroliere, cred că nişte substanţe otrăvitoare, ca au murit toţi câinii din zonă. Staţi la cald, leafa merge...” Nu numai în zona Remat, ci şi în alte zone ale Botoşanilor gunoaiele sunt la ele acasă. Curios, cei de la Mediu n-au ochi să vază şi pix cu care să completeze formularul de amenzi. Tot pe cel oropsit de soartă îl pedepsesc.
Am trăit s-o vedem şi pe asta: „Vulpe turbată aflată în plimbare prin centrul Botoşanilor”. Cum o fi ajuns bietul animal la promenadă, nu s-a aflat. Se ştie doar că încolţită de cânii vagabonzi şi oameni, bietul animal şi-a dat duhul, ca o nouă jertfă pe altarul rabiei. Cât despre cânii care au avut proasta inspiraţie să-şi pună mintea cu o vulpe rătăcită, acuzată că ar fi purtătoare de rabie, ceştia urmează să fie eutanasiaţi. „Anonim” ne cere pe ritm de muzică „Iubiţi şi câinii vagabonzi! Sunt mai cinstiţi şi uneori mai lorzi!!! Chiar dacă se vor lua masuri drastice pentru că aşa spune legea, să se procedeze cu respect faţă de orice formă de viaţă şi să se trateze fiecare animal cu demnitate. Asta dacă vrem să ne numim OAMENI!” Din nou cei de la protecţia animalelor n-au considerat că ar trebui să intervină în favoarea câinilor care, din instinct natural, s-au luptat cu vulpea. Noroc că în urma analizelor de la Direcţia Sanitar - Veterinară s-a constata că vulpea nu era purtătoarea microbilor de rabie, aşa că şi câinii vagabonzi vor rămâne în viaţă. Oricum ar fi rămas în viaţă, pentru că n-a stat nimeni să-i fotografieze sau filmeze în momentul luptei lor cu vulpea, pentru a putea fi identificaţi ulterior.
Pe motiv de summit NATO, parlamentarilor li s-a interzis accesul în interiorul Casei Parlamentului, cică pentru securitatea participanţilor. Altfel spus, parlamentarii români sunt consideraţi potenţiali terorişti şi persoane cu manifestări violente. Faţă de o asemenea decizie eu m-am simţit „Umilit şi desconsiderat”, atât ca român cât şi ca alegător al acestor parlamentari. „Naşu’” a surprins atmosfera din aceste zile: „Bravos naţiune, halal sa-ti fie! Dar...gândind tot retro constat că ăştia noi n-au nici un dram de imaginaţie! Tot cu asfaltari în faţa cortegiului, tot cu supravegherea armelor, tot cu restricţii de circulaţie... Lipsesc doar ...mobilizarea generală şi ..steguleţele (măcar tricolore) şi mă simt ca pe vremea împuşcatului!”
Interesant a comentat şi „Ueeu”, chiar emotiv şi cu adânci regrete: „Dvs. v-aţi simţit umilit, dar e grav că din ce în ce mai mulţi români nu mai simt nimic faţă de această ţară, nu mai simt româneşte, simt un dor de ducă, dar nu pe meleagurile copilăriei ci cât mai departe de ţară, şi să mai ierte strămoşii care îngraşă dealurile Moldovei, dacă nu încep să-i înţeleg.”
Problema noastră este una de mentalitate şi de demnitate naţională. Ne plecăm prea uşor şi fără rezistenţă oricăror cerinţe străine, ne conformăm fără să crâcnim, deşi ştim că această atitudine nu ne aduce respect, ci dispreţ sau cel mult îngăduinţă. În contrast, când ar trebui să plecăm capul, adoptăm o atitudine sfidătoare, atrăgându-ne fie oprobiul celor în cauză, fie trezindu-le sentimente de milă. Nu ştiu ce să mai zic, mi se pare că n-o să scăpăm niciodată de eticheta „comportament balcanic”.
Primarul Flutur a constatat că „Titulatura de monument istoric nu cadrează cu toate imobilele de pe listă”. Deranjat de politica de urbanism promovată de Primăria Botoşanilor, „Any” a ţinut să ne ilustreze opinia sa cu exemple concrete: „Din moment ce la serviciul urbanism din cadrul primăriei există trei cereri privind emiterea certificatului de urbanism, formulate de Nord Tur, noul proprietar al imobilului din str. Teatrului nr. 7, nu este de mirare că o casă atât de frumoasă, care îşi merită "statutul" de monument istoric, nu mai prezintă nici un interes. Adică, se solicită demolarea ei şi construirea unui ansamblu de locuinţe. Şi nu orice fel, ci blocuri de 10 etaje. Mai miră pe cineva? În ideea în care, deja, în imediata apropiere a fost construită una dintre cele mai de prost gust clădiri (proprietatea Vegastel), care nu se încadrează în nici un fel arhitecturii zonei - părerea unui nespecialist, dar cu oarecare simţ al frumosului. Asta este aşa zisa dezvoltare a oraşelor mici.” La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Lăcomia părintelui Luca de la Popăuţi pare să nu aibă limite
părintele afuriseşte autorităţile publice pe la mese îmbelşugateel vrea pământul Spitalului de boli contagioase
În naivitatea sa, ministrul Silaghi crede că poate învinge birocraţia
Politicieni cu pretenţii de viitori parlamentari
Ioan Rotundu
Dorohoienii au piedica legată… spre Casă de Cultură
Şef nou la Protecţia Copilului Botoşani
Secretari de primărie puşi la zid
Primarii certaţi cu curăţenia vor rămâne în atenţia autorităţilor
Greul în agricultură abia începe
Semnal de alarmă faţă de citricele de proastă calitate
Nu-i destul că-i sărac, dar mai fost şi păgubit
Directorul Andrieş acuză consilierii locali dorohoieni de nepricepere
Acuzat de evaziune fiscală pentru că întreţine patru amante
Pregătiri pentru Ziua Jandarmeriei
Taina Noului Ierusalim
Un taximetrist e acuzat că face trafic de droguri
Lacrimile Basarabiei care ard faţa României şi a Europei
„Altare”
Poliţiştii din Flămânzi au primit premii dar nu şi avansări în grad
Şoseaua infernului
Atenţionaţi să nu vină la poliţie cu muniţia descoperită, în geantă!!!
Conducta cârpită timp de o lună a funcţionat doar ...o oră
Picasso şi hoţul
Horoscop
Program TELE'M Botoşani, vineri, 28 martie
Ofertă giurgiuveană
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog