Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Mediu
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12472
De la 07 Ianuarie 2003
122898121

Comentariul comentariilor (XLIV)

  • (Ioan Rotundu)
  • 6 February 2008, 23:00
Considerând că este o muncă prost plătită „Botoşănenii nu mai vor să fie confecţioneri”. Dealtfel un „Licean” susţine această teză socială: „De ce să fiu confecţioner cu salarul mizer de minim pe economie, iar patronii vând marfa în afară, la preţurile din occident, transferă profitul în afară sub forma consultanţelor. A se duce la naiba în ţara lor, că ne-am săturat să ne exploateze la sânge fără bani.” Îl acompaniază „Cititor”, care apreciază „Corectă atitudinea ta.”
Lucrurile nu stau nici pe departe aşa. În condiţiile în care în fabricile de confecţii din România nu se aplică normele europene de productivitate, ci se lucrează la cât vor muşchii muncitorilor, şi plata este pe măsură. Românii plecaţi la muncă în străinătate ştiu că dacă nu-şi îndeplinesc norma zilnică de lucru, nu iau bani nici cât să-şi achite chiria. De aceea muncesc, cel puţin în primele luni, până se adaptează ritmului de muncă, de dimineaţă până seara. Să mai adăugăm că, în cele mai frecvente cazuri, leafa lor este la jumătate decât a unui muncitor autohton. În străinătate munca românului este mult mai crunt exploatată decât în ţară, iar salarul este mare pentru traiul din România, că dacă ar fi să trăiască acolo la nivelul condiţiilor din România, n-ar mai face economii.
Apoi, patronii de fabrici de confecţii oferă un preţ pe munca prestată. Cui nu-i convine, nu acceptă încadrarea. Dar dacă vom sta toţi cu mâinile sub braţ, ca să nu muncim pentru a-i îmbogăţi pe alţii, din ce vom trăi? Cred că este o concepţie greşită, o viziune întreţinută de cei care n-au darul muncii şi care s-au obişnuit cu protecţia socială. În ce priveşte destinaţia profitului, este treaba patronului şi a Fiscului, nu a muncitorului.
La „Scrisoarea Cârcotaşului către domnişoara Rodica”, un comentator îndrăzneţ ca „Moş Teacă” a plusat: „Pun pariu că nu-l va amenda!” Este vorba de dorinţa Cârcotaşului adresată domnişoarei Rodica Zelincă, comisarul şef al Gărzii de Mediu Botoşani, de a-l amenda pe primarul liberal de Avrămeni, care a acceptat depozitarea gunoaielor sătenilor din Aurel Vlaicu în locuri neamenajate conform normelor europene. Cum domnişoara Rodica a fost pusă în fruntea Gărzii de Mediu de către PNL, pe acest aspect mizează şi „Moş Teacă”, adică un liberal nu va amenda un alt liberal. N-am nici un temei de curmei să-l contrazic pe „Moş Teacă”.
Despre prefectul Sorescu, până acum, numai vorbe de bine. Semn că botoşănenii n-au motive să-l tăvălească în troaca cu lături politice. Ce-i drept, nici prefectul n-a dat motive să fie muştruluit pentru activitatea sa. Ca o dovadă a seriozităţii sale este şi faptul că „Guralivul Oprişanu l-a pus pe prefect pe gânduri”, adică a început să-l suspecteze pe şeful Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani că mai mult vorbeşte şi mai puţin înfăptuieşte din ce declară. Un botoşănean crede în faptele prefectului: „Domnule prefect, vă rog uitaţi-vă ce bandiţi sunt aceşti domni în frunte cu Oprişanu, care nu se va linişti dacă cineva cu putere ca dumneavoastră nu îl va controla! Fură şi atât!” Acest comentariu este completat de „Jos” cu următorul apel către prefect: „Nişte hoţi şi nişte corupţi......jos cu bandiţii ăştia....la puşcărie.”
Bătaia de joc a celor de la E.ON către abonaţi continuă şi nici o instituţie a statului n-a găsit leacul cuvenit să-i oprească din dispreţul lor faţă de cetăţeni. „E.ON Moldova l-a scos din sărite până şi pe Conţac”, care a constat că instituţiile statului sunt puternic afectate în funcţionarea lor de desele pene de curent. „Nashu” a ajuns la exasperare: „Orice amărât din ţara asta plăteşte dacă greşeşte (unii, uneori şi când nu greşesc), numai marii privatizaţi şi monopolişti nu! Eu plătesc fiecare watt, nu? Ei îmi plătesc pierderile cauzate? De ce? Protecţia consumatorului = protecţia patronului?” Nemulţumiţilor s-a alăturat şi „Zorro”, ce îi dă dreptate preşedintelui Conţac: „Ai mare dreptate nea Costică că au venit să ne mulgă de bani şi lucrează mai rău decât atunci când era patron statul. Guvernul doarme?” Mai avem oare Guvern? Eu zic că nu. Dacă am avea, ar face ordine cu aceşti insolenţi furnizori de servicii. Dacă patronul ar face în Germania ce îşi permite în România, era demult după gratii. În România îşi permite orice, iar angajaţii români au devenit chiar mai răi decât patronul. Comportamentul lor este de slugă boierească ajunsă şefă peste şerbii de pe ogoare.
Primarul Flutur l-a avertizat public pe prefectul Sorescu că unii angajaţi ai Prefecturii fac politică în timpul programului. Prefectul n-a rămas dator şi i-a răspuns tot public. Ştirea s-a intitulat „Avertismentul prefectului Sorescu către primarul Flutur”. Comentariile au fost aprinse, pro şi contra prefectului şi a primarului. Cred că adevărul l-a rostit „Chiţibuşaru”, printr-un comentariu la obiect: „Numai la hoţii şi la funcţii le este gândul, ca să nu mai vorbim de certuri şi contre în timp ce problemele judeţului şi ale oraşului rămân nerezolvate sau rezolvate prost Ajung la conducere toţi neisprăviţii şi fac ce vor fără a fi traşi la răspundere. Ce a făcut prefectul cu premiile încasate de şefii instituţiilor ? Fâs.....Au cotizat la el???” La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum iau naştere monstruozităţile urbanistice
Dan Sandu decretat: „Bun de construit!”
Tatarcan joacă la cacealma, cu puterea legii (II)
Ioan Rotundu
“Iluzionistul” din spatele unei poveti de dragoste magice!
Control la depozitele de medicamente
Majorarea alocaţiilor de hrană în spitale şi creşe
Centrul European al Consumatorilor România
Majorarea, de patru ori, a indemnizaţiilor pentru invalizii, văduvele şi veteranii de război
AJOFM vrea să-i scoată pe tineri la muncă
Trei primării speră să pună mâna pe banii de la Mediu
Oprişanu îl somează pe managerul Spitalului judeţean să intre în legalitate
Monacu anunţă că a realizat un record la aplicat amenzi
Sălile de operaţii vor fi inaugurate săptămâna viitoare
Protopopul Leonte a sfinţit, cu prezenţa, bilanţul Penitenciarul
Horoscop
Ciocnire cu consecinţă bărbătească
Îşi vinde biroul... utilat complet
Program TELE'M Botoşani, joi, 7februarie
Liberalul Ţurcanu i-a aplicat o corecţie fizică conservatorului Bârlădeanu
Pricopi are partea sa, de pe urma construcţiei mall-ului
Ţărăniştii stau în expectativă
Avem planuri de acţiune pentru romii din Botoşani, n-avem rezultate
Furtună crede că revenirea lui Năstase în politică este benefică pentru PSD
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog