Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20491
De la 07 Ianuarie 2003
122880558

Comentariul comentariilor XXXIV

  • (Ioan Rotundu)
  • 18 February 2009, 23:00
Politicienii pun la cale o reformă administrativ-teritorială, dorind să împartă ţara în 12 regiuni. Cică numai aşa se va asigura o dezvoltare echilibrată şi se vor putea absorbi fondurile europene într-un grad ridicat. Numai că această formulă poate fi interpretată “Regionalizarea, primul pas spre federalizarea României”, pentru că pe la noi gândurile de autonomie teritorială sunt mai vechi şi poartă amprenta inconfundabilă a maghiarilor.
O reformă administrativ-teritorială ar deschide porţi periculoase pentru unitatea teritorială a României, Kosovo fiind modelul ce vor maghiarii să-l aplice şi în România. Iar pentru că regionalizarea ar impune şi alegerea unor noi conduceri, cele două partide aflate la guvernare, PSD şi PDL, par să-şi fi împărţit sferele puterii de influenţă.
Dorind să intre într-o polemică publică, un coleg de la Monitorul a comentat: “Eu zic că regionalizarea nu începe în PSD. Sau dacă va fi pesede regionalizat, va fi mai uşor de regionalizat şi ţara, după modelul partidului? Bateţi câmpii domnu' Rotundu, după umila mea părere. Regionalizarea, dacă e să se facă, se va face indiferent de cum sunt organizate partidele, din păcate. Şi o să rămânem a cincea roată la căruţă după regionalizare, aici aveţi dreptate. Tot din păcate, nu Geoană sau Hrebe vor regionalizare, vor asta chiar oamenii din Ardeal, chiar şi cei din Dobrogea, vor să-şi gospodărească singuri banii, se întâmplă în toată Europa, ultimul exemplu e cel al Spaniei. Problema e ce vom face noi după aia. Că e pesedeul regionalizat, asta e problema lor, nu cred că trebuie să confundăm una cu alta. Părerea mea.”
Problemele regionalizării stau cu totul altfel prin Europa şi altul este rostul lor. Dealtfel, această formă de regionalizare s-a aplicat şi în România. Avem opt regiuni de dezvoltare economico-socială. Cu Spania problema stă cu totul altfel, pentru că la ei există, constituţional, o autonomie teritorială bazată pe o tradiţie istorică, cum este Ţara Bascilor. Regiunile spaniole au drept de legislaţie proprie, aliniată celei naţionale numai în ce priveşte unitatea şi securitatea statului. Bascii vor autodeterminare, vor independenţă statală, de unde şi actele de violenţă pe care le generează. Bascii vor în Spania ce nutresc maghiarii în România.
În ce priveşte o eventuală regionalizare a României, nu după forma de organizare a PSD-ului se va face această reformă administrativă. Din materialul publicat sub semnătura mea rezultă clar că PSD-ul, cunoscând viitoarea împărţire administrativă, îşi formează deja structuri organizatorice, îşi consacră liderii. Asta am pus eu în evidenţă, iar timpul îmi va da dreptate, cum mi-a dat în cele mai multe cazuri. Mult mai profund a analizat situaţia un alt comentator: „DOMNULE ROTUNDU, Sunteţi mereu pe fază! Ce părere aveţi de o reformă administrativ-teritorială care să aibă la bază JUDETUL = CIRCUMSCRIPTIE ELECTORALA PARLAMENTARA, condus de un prefect, numit de Primul Ministru, chiar şi cu reînfiinţarea judeţelor istorice, cu rezultate benefice în managementul acestora şi apropierea conducerii naţionale de cetăţean, cu eficientizarea şi celeritatea autoreglării sistemului La acest nivel-judeţean nu ar mai fi necesar un organism deliberativ - Consiliul Judeţean, care s-a dovedit a fi doar un balast consumator de resurse umane şi materiale, o perversă fetişizare a democraţiei! Se înţelege că nu sunt de acord cu regionalizarea sau federalizarea ROMANEI.”
Am mai afirmat, şi o fac din nou, nu sunt adeptul păstrării consiliului judeţean ca formă intermediară în gestionarea bugetului public între Guvern şi comune, ca unităţi administrative de bază. Este o verigă intermediară ce sporeşte birocraţia şi dă posibilitate politicului să intervină prin abuz şi corupţie. Bugetul se poate repartiza foarte bine prin Direcţia Finanţelor iar controlul utilizării lui prin Curtea de Conturi. Numai că eliminarea consiliului judeţean ca verigă intermediară nu convine politicienilor, iar noi vom continua să suportăm consecinţa moftului lor.
Preşedintele „Ţâbuleac le aminteşte parlamentarilor că nu-şi uite promisiunile făcute”. Gestul preşedintelui este un demers corect, numai că ”Anonim” nu l-a iertat: „Corect! toată admiraţia! Dar cum rămâne cu fondurile europene promise de el? Un pic de decenta nu i-ar dăuna!” Decenţă la politicieni n-o să întâlnim.
„La Flămânzi, liberalii sunt o opoziţie puternică primarului Pitorac”, iar îndrăzneala lor de a-l bloca în anumite decizii pe primar pare să fie alimentată chiar de către primul edil. Iată cum priveşte lucrurile „Gion”, care nu pare a fi străin de atmosfera care domină prin Consiliul Local orăşenesc Flămânzi: „Pitorac este în opoziţie cu el însuşi, cu colegii de partid, cu familia, cu electoratul, dar este la putre cu consilierii personali, nişte monumente ale prostiei.” Avem, aşadar, o problemă de comunicare între primar şi consilierii locali. Când primarul Constantin Pitorac va realiza că vorba dulce mult aduce şi colaborarea sa cu consilierii liberali va fi mai bună. La revedere!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Gunoiul de Flămânzi va deveni gunoi european
Indicatoare şi coşuri menajere noi, ce schimbă estetica localităţii
Spărgători pedepsiţi de Dumnezeu după ce au îngropat crucifixul furat
„Vasilache” vă cheamă!
Poliţiştii care opresc autovehiculele trebuie să se legitimeze la cererea şoferilor
Procurorii şi judecătorii şi-au secretizat trecutul profesional
Miliardari ruşi cu afaceri în Basarabia
Presa italiană pune paie pe foc zilnic împotriva comunităţii româneşti
Spovedania ultimilor români din Ţinutul Secuiesc
Horoscop
Promisiune de politician îndeplinită
Ce ziceţi de-un pokeraş?
Ţâbuleac vrea să-şi pensioneze secretara
Supărarea lui Conţac... pe Nechita
Pentru liberalul Popescu vin zile grele
Teribiliştii şi derbedei distrug, în miez de noapte, bunurile publice
Nici dacă vrei să mori nu ai unde!
Paza bună lasă Parcul Mihai Eminescu intact
Autovehicul cu numere false descoperit de poliţiştii de frontieră
Profesorii navetişti se luptă să-şi recupereze banii cheltuiţi pe transport
Ţiprigan vrea dovezi asupra unui fapt devenit notoriu
Femeie decedată în Maternitatea Botoşani, fără putinţa de a fi salvată
Oprişanu a eliberat scaunul de şef
Românul şi răbdarea
Supă de roşii cu orez
Scrisoare deschisă pentru susţinerea domnului Conţac
Domnule Preşedinte Mircea Geoana,
Noi intervenţii reuşite ale pompierilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog