Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22968
De la 07 Ianuarie 2003
122883035
Comisia Europeana:

Romania a facut unele progrese in combaterea platilor informale (spagi) din Sanatate,

  • dar coruptia este perceputa la un nivel ridicat/Ce au reclamat telefonic anul trecut pacientii externati
  • 21 March 2018, 23:00
Pacientii romani au efectuat 164 de apeluri in perioada iulie-octombrie 2017, din care 48 de apeluri priveau infractiuni, iar 37 de apeluri priveau acte legate de coruptie in sistemul de sanatate, gratie mecanismului de feedback pus la dispozitie de autoritatile romane pacientilor externati, se arata in raportul de tara privind Romania publicat in aceasta luna de Comisia Europeana. Executivul european noteaza ca in Romania 's-au realizat unele progrese privind combaterea platilor informale', dand ca exemplu implementarea acestui mecanism, care include o linie telefonica securizata.
Recentul raport de tara publicat in aceasta luna de Comisia Europeana contine un tabel sinoptic cu recomandari specifice fiecarei tari pentru 2017 (RST) adresate Romaniei, si ceea ce s-a realizat intre timp.
In domeniul sanatatii, se precizeaza ca Romaniei i s-a recomandat sa combata platile informale si oficialii europeni subliniaza acum ca in Romania s-au realizat unele progrese in acest sens:
"Unele progrese. Compartimentul de integritate din cadrul Ministerului Sanatatii este legat de Agentia Nationala de Integritate si primeste sprijin din partea Directiei Nationale Anticoruptie. Compartimentul de integritate monitorizeaza mecanismul de feedback al pacientului care a fost regandit in decembrie 2016. Mecanismul de feedback are la baza doua elemente: un chestionar de feedback al pacientilor care se transmite pacientilor externati si o linie telefonica securizata.
In perioada iulie - octombrie 2017 s-au inregistrat in total 164 de apeluri, din care 48 de apeluri priveau infractiuni, iar 37 de apeluri priveau acte legate de coruptie. Lunar se intocmeste un raport privind rezultatele chestionarului (care se trimite Comisiei). Guvernul si spitalele desfasoara campanii de sensibilizare. Cu toate acestea, este prea devreme sa se evalueze impactul acestor masuri asupra reducerii platilor informale.", se arata in raportul de tara.
Expertii europeni mai noteaza insa faptul ca "in Romania, coruptia in sectorul sanatatii este perceputa ca fiind la un nivel ridicat", dand ca exemplu rezultatele unui Eurobarometru asupra coruptiei din 2017.
"Conform unui sondaj Eurobarometru din 2017, 19 % dintre respondenti au declarat ca, in cursul anului precedent, au trebuit, cu ocazia vizitei medicale la un medic generalist sau intr-un spital, sa efectueze o plata suplimentara pe langa costul standard al consultatiei. In ciuda unei imbunatatiri in comparatie cu sondajul anterior, aceasta cifra este in continuare una dintre cele mai ridicate din UE (media la nivelul UE: 4 %).", se mentioneaza in raport (vezi documentul atasat).
Potrivit oficialilor europeni, 'coruptia in sectorul sanatatii acopera un spectru vast: practica larg raspandita a platilor informale, practicarea meseriei atat in clinici publice, cat si in clinici private, precum si coruptia legata de achizitionarea dispozitivelor medicale, de autorizarea si achizitionarea medicamentelor, de numirea managerilor de spitale sau a functionarilor din cadrul Ministerul Sanatatii, precum si coruptia existenta in sistemul de formare pentru profesia de medic. In acest context, exista inca motive de ingrijorare cu privire la transparenta si eficacitatea procedurilor de achizitii publice in vederea construirii celor trei spitale regionale'.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Instanta suprema a decis, in premiera, sa aiba loc o confruntare intre Liviu Dragnea si fosta sefa a DGASPC Teleorman,
Bancul zilei: Solicitare în spirit de gaşcă
Horoscopul zilei de 22.03.2018
Dragnea, in instanta: Incerc sa inteleg de ce am fost trimis in judecata fara nicio proba,
ci doar in baza unor barfe spuse la un sprit. Am ramas tinta DNA
Scrisoare catre premierul Dancila pe tema regulamentului de receptie a lucrarilor de infrastructura
, trimisa de un deputat USR: "28 de km de autostrada intre Sebes si Turda sunt gata de folosire, dar stau inchisi din cauza unei hotarari de guvern absurde"
Israelul recunoaste, pentru prima oara, ca a bombardat un "reactor nuclear" in Siria, in 2007
Avertismentul pentru Iran
Cazul Skripal Rusia: O substanta toxica militara ar fi facut mai multe victime
Brennan, fost sef al CIA: Rusii ar putea avea ceva personal despre Trump
Cred ca ii e frica de Vladimir Putin
Multe controverse în depoziţia de martor a Ralucăi Stâncescu
Ioan Rotundu
Rupert Wolfe Murray, noi detalii despre presupusa propunere a Cambdridge Analytica de a lucra pentru PSD
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog