Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15377
De la 07 Ianuarie 2003
122875444

Comisia Europeana a anunţat câştigătorii concursului european pentru tinerii cercetători

  • 25 September 2013, 23:00
Trei echipe de cercetatori din Finlanda, Irlanda si Marea Britanie au obtinut premiul I in cadrul concursului Uniunii Europene pentru tinerii cercetatori, anunta Comisia Europeana intr-un comunicat remis HotNews.ro.
Concursul s-a desfasurat marti, 24 septembrie, la Praga unde 126 de tineri cu varste cuprinse intre 14 si 21 ani si-au prezentat proiectele. Cele trei premii I au fost in valoare de 7.000 de euro fiecare.
Anul acesta la Praga s-a desfasurat a 25-a editie a competitiei EUCYS, unde au fost inregistrate 85 de proiecte din 37 de tari, incluzand statele membre ale UE si alte tari asociate si terte. La concurs nu a fost inscris niciun proiect din Romania.
Cine a castigat premiul I
Perttu Polonen din Finlanda pentru proiectul "Music A' Clock"
Ciara Judge, Emer Hickey si Sophie Healy-Thow din Irlanda pentru proiectul "A statistical investigation of the effects of diazotroph bacteria on plant germination" ("O investigatie statistica a efectelor bacteriilor diazotrofe asupra germinatiei plantelor")
Frederick Turner din Marea Britanie pentru "Genetics at home: Building a PCR machine and other equipment for setting up a home genetics lab" ("Genetica acasa: Construirea unui aparat PCR si a altor echipamente pentru crearea unui laborator de genetica acasa")
Cele trei premii II au fost acordate Austriei, Germaniei si Elvetiei, iar cele trei premii III au fost acordate unor proiecte din Ungaria, Germania si Belarus. In acest an, juriul a fost prezidat de Dr Henrik Aronsson, de la Universitatea din Goteborg. Toate proiectele prezentate castigasera deja premiul I la concursurile stiintifice pe domenii specifice, organizate pe plan national, informeaza CE.
In cadrul concursului s-a decernat si un premiu pentru cooperarea internationala, pentru cel mai bun proiect prezentat de o echipa din tarile invitate care au incheiat un acord cu UE in domeniul stiintei si tehnologiei: SUA, Canada, China, Noua Zeelanda, Coreea de Sud si Egipt. Premiul a fost castigat de Jessie MacAlpine din Canada pentru "Mustard Oil as an Apicomplexan-targeting Drug Therapy for Plasmodium falciparum" ("Uleiul de mustar ca terapie medicamentoasa vizand Apicomplexan impotriva Plasmodium falciparum")
Comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta, Maire Geoghegan-Quinn, a declarat ca "avem nevoie de mai multi tineri care sa se orienteze spre disciplinele STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica) la scoala. In special, doresc sa incurajez mai multe tinere femei sa urmeze o cariera in domeniul stiintei si tehnologiei".
Context
Concursul Uniunii Europene pentru tinerii cercetatori a fost creat de Comisia Europeana in 1989. Prima editie a concursului a avut loc la Bruxelles si, de atunci, s-a desfasurat in 23 de orase europene diferite. Concursul urmareste sa sprijine eforturile depuse in tarile participante in vederea atragerii tinerilor inspre studiul disciplinelor STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica) si inspre alegerea unei cariere in domeniul stiintei si cercetarii.
Incepand din 1989, numarul tinerilor cercetatori participanti a crescut in fiecare an, de la 59 in cadrul primei editii, la 126 in 2013, recordul atingandu-se in 2009 la Paris cu 137 de concurenti.
Rata de participare a femeilor la concurs reflecta problema mai ampla a sub-reprezentarii femeilor in domeniul STEM, sustine Comisia Europeana. In acest an, aproape 35% dintre participanti au fost femei (44 de participanti femei fata de 82 de participanti barbati). In 1997, rata de participare a femeilor la EUCYS a depasit pentru prima oara 30%, si de atunci a fost de obicei cuprinsa intre 30% si 35%, atingand un varf de 41% in 2005. In cursul celor 25 de ani, 168 de fete si 576 de baieti au castigat premii.
Toate cele trei echipe care au castigat premiul I au fost recompensate cu 7.000 de euro; echipele de pe locurile II si III au primit 5.000 euro si, respectiv, 3.500 euro. Printre alte premii s-au numarat excursii la Forumul stiintific international pentru tineret de la Londra si la Seminarul stiintific international pentru tineret de la Stockholm, premii acordate de sponsori din mediul privat, incluzand excursii la INTEL ISEF in SUA, precum si premii acordate de Centrul Comun de Cercetare (serviciul stiintific intern al Comisiei Europene), de Eiroforum (grupul paneuropean al organizatiilor de cercetare) si de Oficiul European de Brevete.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Alibi pentru moartea soacrei
Bruxellesul ameninţă Franţa pentru că ne trimite pe ţigani acasă
România, în ultima grupă a ţărilor europene după competitivitate
Crin Antonescu vrea amnistiere a incompatibililor
baronii PNL fac presiuni la vârful partidului pentru rezolvarea problemei
Curtea Constituţională a declarat constituţională Legea câinilor comunitari
Nu vă grăbiţi cu „super-rezultatul” Angelei Merkel şi al CDU
s-ar putea ca pierderea să fie mai mare decât câştigul
Voronin, acum sau niciodată
Comunicat de presă Modern Calor
Precizări referitoare la intrarea în vigoare a unor dispoziţii legale privind clauzele abuzive
din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori
Ciudăţeniile din gândirea arhitectului Dan Sandu
Ioan Rotundu
Botoşani: Toamna se numără bobocii. I-ar număra şi Ţurcanu dar nu-i are
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog