Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10329
De la 07 Ianuarie 2003
122870396

Comisia Europeană a lansat planul pentru un ''Schengen militar''

  • prin care să faciliteze transporturile de trupe și echipamente militare pe teritoriul UE
  • 28 March 2018, 23:00
Comisia Europeană a lansat miercuri un plan de acțiuni pentru crearea unui "Schengen militar" care să faciliteze transporturile de trupe și materiale militare în cadrul Uniunii Europene, activități frânate în prezent de o multitudine de formalități administrative si de lipsa infrastructurilor. Planul vizează direct modernizarea unor șosele, poduri și structuri de infrastructură pentru deplasarea echipamentelor grele, dar și relaxarea unor proceduri.
Planul de acțiuni lansat de Comisia Europeana prevede în special identificarea nevoilor de transporturi militare si recensămîntul infrastructurilor utilizabile în scopul modernizarii şoselelor şi a podurilor astfel încât acestea să suporte vehicule grele.
Mobilitatea militară a devenit o prioritate pentru NATO şi pentru 25 de state membre ale UE care au convenit asupra unei noi forme de cooperare în domeniul apărării.
Prin îmbunătăţirea mobilităţii militare, UE poate fi „mai eficientă în prevenirea crizelor şi în desfăşurarea misiunilor noastre şi mai rapidă în a reacţiona la apariţia unor provocări”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, potrivit Agerpres care citează DPA.
Din 2019 obiectivele de infrastructură identificate și propuse spre modernizare vor primi fonduri cu prioritate
Propunerile Comisiei Europene includ o analizare a situaţiei reţelelor rutiere şi feroviare din Europa pentru a identifica rute de transport militar adecvate şi o evaluare a actualelor controale frontaliere în vederea accelerării formalităţilor pentru personalul şi echipamentele militare, inclusiv pentru bunuri periculoase.
Multe dintre podurile rutiere din UE nu au fost proiectate pentru a putea suporta greutatea sau înălţimea vehiculelor militare supradimensionate, în timp ce infrastructura feroviară nu dispune de suficientă capacitate de încărcare pentru uz militar, a explicat miercuri executivul UE, notează Agerpres.
Conform propunerilor Comisiei Europene, care urmează să fie supuse aprobării Consiliului, în urma analizei în 2019 urmează să fie anunţată lista obiectivelor de infrastructură a căror modernizare este cea mai urgentă şi fondurile aferente necesare.
Noile propuneri ale CE au fost prezentate la aproape o lună după ce NATO a aprobat crearea unui nou centru de comandă care să sprijine mişcările rapide de trupe ale ţărilor aliate în interiorul Europei.
General american, fost comandant al forțelor SUA în Europa: "Avem nevoie de un spațiu Schengen militar. Rușii au o libertate totală de mișcare în cadrul teritoriului lor”
„Aceste propuneri au o dimensiune practică, dar finalitatea lor este evidentă în momentul în care tensiunile cu Rusia se exacerbeaz”, a explicat un diplomat european. „Nu mai putem spune că un conflict în Europa este imposibil”, afirmă, sub protecția anonimatului, numeroși responsabili europeni citați de AFP.
„Avem nevoie de un spațiu Schengen militar. Rușii au o libertate totală de mișcare în cadrul teritoriului lor. Trebuie să ne putem deplasa la fel de rapid, dacă nu mai repede, pentru a ne masa forțele împotriva unui potențial inamic, cu scopul de descurajare”, a susținut recent generalul american Ben Hodges, fost comandat al forțelor americane din Europa.
Statele baltice au consituit deja un mini-Schengen militar, arată Elisabeth Braw, analist la Atlantic Council.
„Trebuie să ne asigurăm că infrastructurile necesare există, că tunelurile sunt practicabile, că drumurile au o lățime suficientă, că podurile pot suporta greutatea materialelor transportate”, a explicat un alt diplomat european.
„Uniunea Europeană poate ajuta în realizarea infrastructurilor acolo unde sunt necesare”, în special in țările Europei de Est, a subliniat un responsabil militar.
ntia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Amant lipsit de inspiraţie
Horoscopul zilei de 29.03.2018
Conducerea ANAF urmează sa fie schimbată, iar Ionut Mișa va fi noul șef ANAF
Ministrul Finanţelor despre evaziunea fiscala:
plăteşti la stat toată suma, nu te duci la puşcărie, pentru că nu ăsta este interesul
Toader acuză Curtea de Apel Ploiești că a trimis cu întârziere acte privind extrădarea lui Ghiță:
Ar fi ajuns şi pe jos mai devreme de două săptămâni
Declaraţia unică va fi disponibilă online începând din 16 mai,
iar în săptămânile următoare parola de acces va fi trimisă prin poștă
Daniel Zamfir a fost exclus din PNL
Dcizie critică privind modul cum a fost difuzat interviul cu Sebastian Ghită la emisiunea lui Ionuț Cristache
Klaus Iohannis, despre legile justiției:
Sunt conștient de pârghiile constituționale pe care le am / Îmi doresc niște legi cu care să putem merge înainte
„Vocea României” privind Centenarul Unirii auzită la Botoşani
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog