Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9446
De la 07 Ianuarie 2003
106170147

Comisia speciala condusa de Iordache a scazut standardele de integritate ale magistratilor:

  • judecatorii si procurorii trimisi in judecata nu vor mai fi suspendati automat
  • 27 November 2017, 23:00
Comisia speciala din Parlament condusa de Florin Iordache a modificat luni articolul 62 al Legii 303/2004 in sensul scaderii standardelor de integritate ale magistratilor. Astfel, daca pana acum judecatorii si procurorii trimisi in judecata erau suspendati automat de CSM, modificarea de azi face ca suspendarea sa fie posibila, in functie de decizia CSM. "Va dati seama ce corect vor judeca judecatorii trimisi in judecata? Sau ce dosare bune vor face procurorii trimisi in judecata?", scrie parlamentarul PNL Daniel Fenechiu pe Facebook.
"Reforma legilor justitiei: va poate face dosar penal un procuror inculpat si trimis in judecata, si va poate judeca un judecator inculpat si trimis in judecata", a mai scris Fenechiu.
Pentru a fi definitiva, modificarea trebuie sa treaca de votul din plenul ambelor camere ale Parlamentului.
Iata cum va arata articolul 62 dupa votul de azi din Comisia speciala parlamentara pentru elaborarea legilor justitiei, prezidata de deputatul PSD Florin Iordache:
„Art. 62 - (1) Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri:
a1) când faţă de acesta s-a dispus arestarea preventivă sau arestul la domiciliu;
a2) când faţă de acesta s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune şi organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligația de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta.”
b) când suferă de o boală psihică, care îl împiedică să-şi exercite funcţia în mod corespunzător;
c) când a fost sancţionat disciplinar, în condiţiile art. 100 lit. d).
d) în cazul prevăzut la art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată;
e) în perioada cuprinsă între data pronunțării hotărârii Secției corespunzătoare de aplicare a sancțiunii disciplinare prevăzute la art. 100 lit. e) și data eliberării din funcție.
1^1) Judecătorul sau procurorul poate fi suspendat din funcţie şi în cazul în care a fost trimis în judecată pentru o infracţiune, dacă se apreciază, în raport de circumstanţele cauzei, că se aduce atingere prestigiului profesiei. În situaţia în care s-a apreciat că judecătorul sau procurorul poate fi menţinut în funcţie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuţii până la soluţionarea definitivă a cauzei. Prevederile prezentului alineat se aplică în mod corespunzător și în cazul în care faţă de judecător sau procuror s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune şi organul judiciar a stabilit în sarcina sa obligația de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta.”
(1^2) Judecătorul sau procurorul care suferă de o altă afecţiune decât cea prevăzută la alin. (1) lit. b), care-l pune în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile poate fi suspendat din funcţie, la cererea sa sau a colegiului de conducere al instanţei sau parchetului. Această măsură se poate dispune numai după epuizarea duratei pentru care se acordă concediile medicale şi indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Afecţiunea se stabileşte printr-o expertiză de specialitate care se efectuează de o comisie medicală de specialitate numită prin ordin comun al ministrului justiției și ministrului sănătății. Suspendarea din funcţie se dispune de Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii până la însănătoşire. Prin raportul de expertiză, comisia stabileşte termenul în care magistratul urmează să revină la reexaminare.
(1^3) În situaţii personale deosebite, la cererea judecătorului sau procurorului, Consiliul Superior al Magistraturii poate dispune suspendarea din funcţie a acestuia, pe o durată de cel mult 3 ani, dacă măsura nu afectează buna funcţionare a instanţei sau parchetului.”
Ce prevede in prezent art. 62:
ART. 62
(1) Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri:
a) când a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni;
a1) când faţă de acesta s-a dispus arestarea preventivă sau arestul la domiciliu;
b) când suferă de o boală psihică, care îl împiedică să-şi exercite funcţia în mod corespunzător;
c) când a fost sancţionat disciplinar, în condiţiile art. 100 lit. d).
(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. a), dacă trimiterea în judecată a intervenit pentru o infracţiune din culpă şi se apreciază că aceasta nu aduce atingere prestigiului profesiei, judecătorului sau procurorului i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atribuţii până la soluţionarea definitivă a cauzei.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Un sfat îndoielnic
Horoscopul zilei de 28.11.2017
Sondaj la 10 ani de la aderarea Romaniei la UE:
principalele temeri ale populatiei sunt terorismul, relatiile cu Rusia si politica de emigratie
De Ziua Nationala, proteste fata de modificarea legilor Justitiei si a Codului Fiscal,
precum si fata de prezenta politicienilor penali la Parada militara: “Romania moare”
Niculae Badalau anunta o remaniere in guvernul Tudose:
Cred ca pana in februarie o veti vedea pe Elena Dinu la Ministerul Sanatatii
Val de plangeri la adresa Facebook dupa protestele de duminica:
numeroase conturi blocate cel putin partial, dupa distribuirea de materiale referitoare la manifestatiile din Bucuresti
Hans Klemm, ambasadorul SUA, despre modificarea legilor Justitiei:
Avem ingrijorari foarte serioase, cel putin privind propunerile initiale. Urmarim foarte atent ce se intampla in Parlament
Să apărăm România Centenară de invazia penalilor!
Ioan Rotundu
Pe moment, pictura din biserica Ipoteşti a fost salvată
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă