Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16770
De la 07 Ianuarie 2003
122902419

Compania suedeza Usitall nu mai vrea sa investească în România lui Ponta

  • 6 December 2012, 23:00
Compania suedeza Usitall, specializata in dezvoltarea de centrale de productie a energiei electrice si termice pe baza de deseuri, a decis oprirea discutiilor cu municipalitatile din Romania si orientarea strategiei companiei catre alte piete europene, se arata intr-un comunicat al companiei. Potrivit acestuia, compania suedeza a purtat numeroase discutii si negocieri cu autoritati locale din mai multe municipii in vederea construirii in Romania a unor centrale termice in cogenerare. Vezi in text motivele renuntarii.
"Desi Romania are o strategie nationala de gestionare a deseurilor si obiective clare impuse de Uniunea Europeana care presupun mai multe tinte intermediare, precum cele legate de inchiderea gropilor de gunoi neconforme normelor de mediu, nu exista inca un plan de implementare a acestei strategii care sa se bucure de sustinerea si de vointa intregii clase politice", a declarat Mattias Philipsson, CEO Usitall.
Comunicatul mai arata ca Usitall, ca dezvoltator al proiectelor, ar fi asigurat integral finantarea, principalele beneficii pentru comunitatile locale fiind productia de energie termica la costuri minime si eliminarea gunoiului municipal. Tehnologia Usitall ar fi rezolvat doua mari probleme cu care se confrunta municipalitatile din Romania: cea a asigurarii caldurii, apei calde si energiei electrice la preturi competitive, precum si eliminarea deseurilor menajere in conditii de siguranta si cu impact minim asupra mediului inconjurator.
"Negocierile noastre au esuat in primul rand la nivel local. Desi reprezentantii municipalitatilor au avut acces la toate informatiile despre tehnologia Usitall o perioada indelungata, nu a existat niciun angajament din partea acestora fata de planul nostru de investitie, in ciuda faptului ca solutia noastra de cogenerare ar asigura, in doar cativa ani, incalzirea apartamentelor din aceste orase la preturi extrem de competitive, folosind doar deseuri municipale.
Din pacate, la nivelul autoritatilor locale nu exista deocamdata un plan sustenabil pentru asigurarea agentului termic pe termen lung, la costuri mici sau in ceea ce priveste impactul deseurilor asupra mediului inconjurator. Probabil mai sunt necesari cativa ani pana se va ajunge la prioritizarea acestor proiecte, noi ne mentinem disponibilitatea de a impartasi din experienta noastra in acest domeniu", a adaugat Mattias Philipsson.
Pentru a stimula investitiile straine la nivel local in acest domeniu, oficialii Usitall considera ca autoritatile ar trebui sa atribuie in totalitate municipalitatilor puterea de a decide referitor la modalitatea de exploatare a deseurilor municipale, asa cum se intampla in toate celelalte state europene.
Usitall este o companie suedeza cu o experienta de peste 60 de ani in constructia si operarea centralelor de cogenerare ce functioneaza prin valorificarea deseurilor municipale. Avantajul sistemului Usitall de producere a energiei consta in faptul ca foloseste o resursa regenerabila produsa local " gunoiul municipal" care poate inlocui cu succes combustibilii fosili pentru generarea de energie termica si electrica la preturi competitive.
Agenţia de ştiri nHotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul yilei: Cadoul neveste-si de… Moş Crăciun
Gastronomie: Cârnaţi de casă
Măsurile economice ale Guvernului Ponta
Ce a promis şi ce a realizat
Victor Ponta l-a împins la sinucidere pe procurorul Panait
Eu cu cine votez? Și unde?
Politica - o frază de dânşii inventată
Ioan Rotundu
COMUNICAT – PER Botoşani
Anita a câştigat preşedinţia Tribunalului Botoşani
Botoşani: Primăria a găsit leac pentru ca HSR să se cuminţească
Trei şantajişti au ajuns după gratii
Suliţa: Şoferul care a provocat accidentul mortal era băut
Botoşani: Primul Club al pensionarilor a fost inaugurat
Banii pentru ajutorul la încălzire pe noiembrie au intrat în Trezorerie
mai trebuie ca primarii să-i ridice
Mănăstirea Popăuţi: Mirarea mitropolitului Teofan
Botoşani: Zăpada căzută n-a ridicat probleme
prefectul Macaleţi a stat pe poziţie
Delibaş recunoaşte că avem pământuri atractive pentru străini
zeci de mii de hectare de teren agricol au ajuns la aceştia
Mulţi botoşăneni se arată nemulţumiţi de service-urile auto
Botoşani: Au venit ajutoarele pentru încălzire, fix înainte de alegeri
Cerc Pedagogic la Şcoala 7 Botoşani cu directorii din municipiu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog