Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8475
De la 07 Ianuarie 2003
122868542

Comunicat de presă

  • 4 September 2007, 23:00
Parlamentarii europeni au fost de acord cu principiile Severin-Lamassoure legat de distribuirea mandatelor naţionale în PE
Strasbourg, 4 septembrie
Parlamentarii europeni, reuniţi luni seara în Comisia de afaceri constituţionale a PE (AFCO), au aprobat principiile propuse de co-raportorii Adrian Severin, respectiv Alain Lamassoure, legat de distribuirea mandatelor naţionale în cadrul Parlamentului European.
Este vorba practic de prima prezentare a principiilor în baza cărora ar urma să se distribuie mandatele de europarlamentar între statele membre în vederea reformării componenţei naţionale a PE. Această problemă are o mare importanţă practică prin prisma faptului că, dacă PE nu ajunge la o decizie şi nu valorifică cele 750 de locuri conform viitorului tratat, se rămâne la prevederile Tratatului Nisa (cu plafon maxim de 736), deci fiecare stat are de pierdut. În prezent sunt 785 de europarlamentari.
Adrian Severin a susţinut ideea că, în lipsa unei formule matematice care să poată fi utilizată, trebuie adoptat un set de principii şi linii directoare de natură a aşeza pe baze obiective această distribuţie. Această bază obiectivă ar urma să lege legitimitatea politică a europarlamentarilor de realitatea demografică din ţările membre.
Principiile propuse de raportori sunt:
- principiul eficienţei - PE nu poate funcţiona cu mai mult de 750 de membri, acest plafon fiind raţional;
- principiul reprezentării naţionale şi motivării naţionale - fiecare stat membru trebuie să dispună de un număr de locuri pentru a putea fi reprezentate toate curentele politice naţionale pentru a stimula cetăţenii să participe la vot, şi, în consecinţă, la procesul democratic european;
- principiul solidarităţii europene - statele cele mai populate acceptă să primească locuri mai puţine decât ceea ce li s-ar cuveni printr-o aplicare a proporţionalităţii directe, pentru a permite statelor mai puţin populate să aibă o reprezentare mai bună;
- principiul proporţionalităţii relative – proporţia între populaţie şi numărul de locuri este mai mare cu cât statul este mai mare şi mai mică cu cât acesta este mai mic;
- principiul distribuţiei corecte - niciun stat nu va avea mai multe locuri decât un stat mai mare ca populaţie sau mai puţine decât unul mai mic după acelaşi criteriu;
- principiul flexibilităţii justificate - cu respectarea celorlalte principii s-ar putea totuşi ajunge la modificări uşoare ale numărului de locuri, dacă există un acord în acest sens printr-o procedură transparentă, între state cu populaţie şi număr de locuri similar.
Europarlamentarul social-democrat a susţinut că "trebuie evitat ca pe viitor locurile să se împartă prin târguieli politice inspirate de egoismele naţionale şi influenţate de puterea inegală a ţărilor membre". Parlamentul European nu a reuşit în timpul conferinţelor interguvernamentale anterioare să vină cu o propunere unitară legat de distribuirea mandatelor naţionale în PE, decizia fiind luată într-un final de statele membre. Acest lucru urmează a se schimba în urma aprobării viitoare a raportului Severin-Lamassoure.
Unii participanţi la dezbatere au apreciat că abordarea propusă de coraportori este revoluţionară în timp ce alţii au subliniat nevoia de a se da prioritate unei evoluţii pragmatice în condiţiile în care reforma constituţională e în criză. Răspunzând celor care au intervenit în dezbatere solicitând o poziţionare între revoluţie şi evoluţie, domnul Severin a afirmat că proiectul propus de raportori este expresia unui "evoluţionism revoluţionar".
Pe baza aprobării primite pentru principiile propuse, cei doi raportori vor definitiva raportul şi vor calcula numărul de mandate pentru fiecare stat. Raportul va fi prezentat în AFCO săptămâna viitoare, iar intenţia raportorilor este de a se vota acest raport in sesiunea miniplenară din 11 octombrie, potrivit lui Alain Lamassoure.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sorescu a fost investit prefect
Sport.ro lansează ofensiva de toamnă
meciurile din UEFA Champions League vor putea fi urmărite în direct
UEFA Champions League promite o toamnă-spectacol la Pro TV
Calculatoare subvenţionate cu 200 de euro
Peste 200 de catedre au rămas vacante
Peste 86% dintre elevi vor învăţa în şcoli autorizate sanitar
A murit la sânul mamei
Tânăr îngropat în lut de viu
Mersul pe bicicletă, un sport periculos
Maşină a Poliţiei Rutiere avariată de un biciclist
Sorescu a slobozit porumbelul păcii
Rotaţia cadrelor de la PCR a devenit principiul mobilităţii în activitate la PNL
este baza legală care a stat la schimbarea din funcţie a prefectului Roman
Prefectul îşi începe ziua de lucru cu un dialog la IŞJ
Botoşănenii au ales gândind pe termen scurt
Ghiorghiţă s-a supărat pe popularii de la Balada
Conţac vrea să facă lumină în Programul Samtid
Comunicat de presă
Comunicat de pres㠖 piaţa europeană a forţei de muncă pentru români
Horoscop
Glumă macabră
În Asigurări nu vreţi să lucraţi?
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 5 septembrie
Geoană spune una, Hrebenciuc alta pune la cale
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog