Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
698
De la 07 Ianuarie 2003
122886347

Comunitatea românească din Ucraina trage încă un semnal de alarmă

  • 2 September 2008, 23:00
Pe fondul procesului de la Haga privind Insula Serpilor si a lucrarilor canalui Bastroe, autoritatile ucrainiene continua masurile agresive de asimilare a numeroasei comunitati romanesti din Ucraina(Transcarpatia, Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei, zona de la est de Bug), transmite Romanian Global News. Cea mai eficienta metoda a autoritatilor de la Kiev este eliminarea limbii romane din scoli. Reactiile comunitatii romanesti au fost pe masura, insa Ministerul de Externe roman tace ca si alte institutii ale statului roman. Ba mai mult Ministrul Educatiei de la Bucuresti se duce la Kiev si semneaza un protocol care avantajeaza net partea ucraineana in procesul de stopare a venirii tinerilor romani din Ucraina, la studii in Romania.
Intr-o scrisoare deschisa preluata de Romanian Global News, „Comunitatea romaneasca din Ucraina”, face apel la Preseintii Ucrinei si Romaniei pentru stoparea masurilor discriminatorii care urmeaza au inceput a fi aplicate in scolile si clasele romanesti din Ucraina de la 1 septembrie 2008.
Ne adresam organelor puterii locale, reprezentantilor organizatiilor obstesti, parintilor, organele de presa, catre intreaga opinie publica.
La conducerea Uniunii Interregionale „Comunitatea romaneasca din Ucraina” se adreseaza profesori, parinti, directorii scolilor cu predare in limba romana nemultumiti de deciziile Ministerului invatamantului si stiintei al Ucrainei, care urmeaza sa fie aplicate de la 1 septembrie 2008. Din cauza acestor dispozitii, situatia in scoli s-a complicat in preajma noului an de invatamant. Mai mult, in unele colective pedagogice, au aparut chiar conflicte.
Ne-am adresat nu odata presedintelui Ucrainei Viktor Iuscenko, presedintelui Radei Supreme a Ucrainei Arsenii Iateniuk, Primului Ministru al Ucrainei Iulia Tymosenko, imputernicitul Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului Nina Karpaciova, presedintelui Romaniei, d-lui Traian Basescu.
in legislatia in vigoare a Ucrainei, in primul rand in Constitutie, este fixat dreptul reprezentantilor minoritatilor nationale de a obtine studii in limba materna (de la invatamantul prescolar pana la cel cel universitar). in pofida acestui adevar asupra scolilor cu predare in limba romana se exercita asemenea incercari cum n-au avut loc niciodata de-a lungul a peste 200 de ani de invatamant in limba materna. La prima vedere se pare ca „inovatiile” Ministerului invatamantului si stiintei au o motivatie serioasa – obligativitatea sustinerii testelor in limba ucraineana. in realitate are loc o campanie de destabilizare a colectivelor pedagogice, a comunitatilor de parinti, scopul final fiind eliminarea limbii romane din sfera invatamantului, asimilarea fortata a populatiei romanesti prin invatamant.
Nu demult domnul Ivan Vakarciuk, ministrul invatamantului s-a exprimat, ca dreptul de a invata in acea limba in care comunici in familie, in limba poporului tau e un lucru sfant. Dar omul matur, care intra in viata publica, trebuie de asemenea sa cunoasca si limba de stat.
Cine să nu fie de acord cu această afirmaţie?
In realitate insa este vorba de standarde duble. si mai inainte in scrisorile Ministerului catre directiile regionale de invatamant, si respectiv de la structurile regionale catre cele raionale, mai departe catre scoli cuprindeau diverse recomandari privind trecerea scolilor cu predare in limba romana la studierea disciplinelor de baza in limba ucraineana. Acum insa Ministrul invatamantului si stiintei, Ivan Vacarciuk a emis Dispozitia nr. 461 din 26 mai 2008 „ Cu privire la intarirea programului privind imbunatatirea studierii limbii ucrainene in scolile de cultura generala cu predare in limba minoritatilor nationale pe anii 2008-2011” si a ordinului cu numarul 496 din 3 iunie 2008 „Cu privire la confirmarea Instructiunii privind completarea jurnalelor de clasa pentru clasele 5-11 ale institutiilor de invatamant”
Inovatiile Ministerului invatamantului si stiintei constau in urmatoarele:
– De la 1 septembrie 2008 se va mari numarul de ore la studierea limbii ucrainene pe contul partii variative a planurilor de invatamant, adica pe contul reducerii numarului de ore la alte obiecte in clasele 2 – 4 si respectiv 10-11;
– in clasele a 10-a din scolile cu predare in limba romana se introduce studierea istoriei Ucrainei si matematicii in limba ucraineana;
– in clasele de a 5-a se va introduce predarea in doua limbi a Istoriei Ucrainei, iar din anii viitori si predarea geografiei, matematicii, muncii fizice, educatiei fizice s.a.
– Conform Ordinului nr. 496 al Ministerului inscrierile in jurnalul de clasa se fac in mod obligatoriu in limba ucraineana.
La ultima sedinta prin selector cu directorii scolilor din 22 august 2008 Ministerul invatamantului sublinia: „... cu scopul luarii in considerare a specificului regional, noi am obligat organele locale de conducere a invatamantului sa elaboreze programe regionale de imbunatatitre a studierii limbii ucrainene in institutiile de invatamant in limba minoritatilor nationale, prin care sa fie concretizati termenii de aplicare a masurilor prevazute de programul ministerial in fiecare scoala aparte. Trebuie de urgenta sa fie desfasurata o munca de lamurire printre elevi si parinti referitor la acest Program. Pentru realizarea lui este necesar sa fie create conditii pentru a deschide in scoli clase paralele, unde o parte din obiecte sa fie studiate in limba ucraineana”.
Noi suntem pentru ca in scolile cu predare in limba romana sa se sudieze limba ucraineana la cel mai inalt nivel, dupa cele mai bune programe si manuale, ca profesorrii de limba ucraineana sa fie instruiti in permanenta, sa aiba posibilitati reale de a-si perfectiona nivelul profesional si sa-i invete cat mai bine pe elevi.
Dar aceste documente incalca in mod brutal legislatia existenta: p.3 art.22 al Constitutiei Ucrainei, conform caruia „la adoptarea unor noi legi, sau la introducerea unor amendamente la legile existente nu se permite de a ingusta continutul si volumul drepturilor si libertatilor existente”, art. 10 p.3 al Constitutiei Ucrainei, precum si art.7 al Legii Ucrainei „ Cu privire la invatamantul mediu, art.3, p.1, art.25 p.3 ale „Legii Ucrainei” Cu privire la limbi in RSS Ucraineana”.
Mai mult decat atat, noile dispozitii ale Ministerului ruineaza planurile de invatamant pe anul de invatamant 2008-2009.
O astfel de politica in domeniul invatamantului vine in contradictie cu valorile europene si de fapt prevede masuri pentru trecerea in scolile minoritatilor nationale la predarea obiectelor de baza in limba ucraineana, fapt ce vine in contradictie cu legislatia Ucrainei, precum si cu prevederile Cartilor europene si a Conventiei cadru privind apararea drepturilor minoritatilor nationale.
Consideram, ca intentiile de schimbare treptata a limbii de predare a obiectelor de baza din romana in ucraineana in scolile minoritatii romanesti nu are nic un temei legal si logic.
Ce se va intampla cu sistemul de invatamant in limba minoritatiilor nationale din Ucraina?
Unde vor duce toate aceste inovaţii ministeriale nu se ştie
Este cunoscut doar faptul ca acei care discrimineaza comunitatile minoritare, limba lor, dau societatii exemple negative si de fapt provoaca fenomene sociale de intoleranta, nationalism sovin si, la urma urmei, la aparitia unor atitudini rasiale vizavi de reprezentantii oricaror minoritati din Ucraina. Prin aceasta se si complica integrarea Ucrainei in comunitatea europeana si mondiala.
Iata de ce declaram un protest ferm impotriva declansarii procesului de asimilare prin scoli. Cerem sa fie suspendate orice actiuni, orientate spre asimilarea artificiala lingvistica, spre limitarea drepturilor si libertatilor constitutionale ale minoritatilor nationale”, se arata in comunictul semnat de Reprezentantii Comunitatii romanesti din Ucraina, Deputatii Consiliului regional Cernauti: Aurica BOJESCU, secretar responsabil al Uniunii interregionale „Comunitatea romaneasca din Ucraina”, Vasile TaRatEANU, Presedinte al senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina”, Deputatul Consiliului regional Transcarpatia Ion Botos, presedintele Asociatiei regionale „Dacia” din Transcarpatia. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ela Prodan s-a căsătorit c-un oficial
Magda s-a plimbat la Acropole şi şi-a sărbătorit ziua de naştere în Portugalia
68 de ani de la Dictat. Mărturii despre masacrele de la Ip şi Trăznea
Nou atac al Rusiei împotriva intereselor româneşti în Basarabia
Va lovi Occidentul elita rusă în cel mai sensibil loc?
Ziua Porţilor Deschise
Prinşi la furat din autoturisme
Nebunie la Ministerul Sănătăţii
Vaccinul Silgrad care se va administra elevelor de clasa IV, poate duce la…DECES
ElectroFish ajunge în Justiţie !
Doi poliţişti acuzaţi de practici mafiote: au torturat până la moarte un nemţean
Program Tele'M Botoşani miercuri, 3 septembrie
Riscă 15 ani închisoare pentru două căruţe de lucernă
Încearcă să obţină fondurile necesare reabilitării Casei de cultură
Un general gras şi împuţit
Horoscop
Este tânără, 20 de ani, vrea să muncească
Drumul spre “Serbările pădurii”, un drum al ruşinii
Oprişanu zice că vom plăti la tomograf, dar extrem de puţin
Medicii de familie, din nou la control
S-au obişnuit cu amenzile, nu le pasă!
Vor putea urma clasa a IX-a în şcolile de arte şi meserii
Vor să-şi mute casele din Botoşani
Şocul... Stolo
Un drept la replică… nepublicabil
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog