Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17722
De la 07 Ianuarie 2003
122903371

Consiliul Fiscal: Impactul bugetar la Electorată ar putea fi mult sub estimări. Măsura nu e atractivă

  • 27 June 2014, 23:00
Consiliul Fiscal apreciaza ca impactul bugetar in urma aplicarii schemei fiscale pentru restructurarea creditelor, Electorata, s-ar putea situa cu mult sub estimarea Finantelor, de 725,5 mil. lei pentru 2016 si 757 mil. lei pentru 2017, intrucat masura nu este atractiva pentru majoritatea debtorilor, scrie Mediafax.
Consiliul Fiscal a realizat o analiza pe esantionul de debitori bancari persoane fizice cu venituri lunare brute sub 2.200 lei, expunerea aferenta pe aceste credite fiind de 31,81 miliarde lei, cu o pondere de 36,93% din totalul imprumuturilor pentru persoanele fizice. In aceasta categorie se incadreaza circa 985.000 de debitori, reprezentand 48,84% din totalul celor care au luat credite imobiliare si de consum pe segmental de retail. Luand in calcul un exemplu a valorii ramase de rambursat de catre un client de 26.651 lei, cu o dobanda anuala efectiva (DAE) de 10,2% si o perioada ramasa din contract de 6 ani, clientul plateste in mod normal o rata lunara de 496,2 lei si o dobanda totala de 9.087,37 lei.
In cazul restructurarii cu deducere fiscala, cu reducerea ratei de maxim 35% si prelungirea scadentei cu doi ani, rata lunara va fi de 322,68 lei in primii doi ani si de 448,97 lei in urmatorii 6 ani. In aceasta situatie, clientul va plati o dobanda totala de 13.419 lei, iar economia de la plata impozitului pe venit se situeaza la 1.293 lei, creditul avand un cost anual efectiv de 9,62%.
Desi rata lunara si costul annual sunt mai mici, clientul ramburseaza bancii in total mai multi bani decat daca n-ar fi optat pentru restructurare, intrucat perioada pe care se aplica dobanda creste cu doi ani.
Consiliul Fiscal apreciaza ca este greu de estimat cate persoane vor beneficia in realitate de aceasta facilitate, decizia depinzand de capacitatea debitorului de a-si plati datoriile catre banca, dar si de dispozitia bancilor de a aproba restructurarile de credit.
"Exista sanse rezonabile ca propunerea legislativa sa fie mai putin atractiva in cazul debitorilor care nu inregistreaza intarzieri la plata (circa 90% din totalul debitorilor eligibili au intarzieri la plata mai mici de 15 zile), in conditiile in care acestia nu ar intentiona sa se indatoreze suplimentar si, in acelasi timp, mai atractiva pentru cei care inregistreaza deja intarzieri mai semnificative, dar pana in 90 de zile, dar care reprezinta sub 10% din debitorii eligibili, se arata im opinia Consiliului Fiscal privind restructurarea creditelor,
Astfel, Consiliul a calculat ca impactul bugetar anual pentru anii 2016 si 2017 ar putea fi de maxim 771,73 milioane lei, nivel apropiat de estimarea Ministerului Finantelor, in scenariul in care toti debitorii eligibili ar opta pentru reducerea ratei cu 35% pe o perioada de doi ani, iar bancile ar aproba toate cererile de restructurare, situatie putin probabila.
Ca atare, Consiliul apreciaza ca exista o ""probabilitate ridicata ca impactul bugetar net sa se situeze in partea inferioara a intervalului, adica mai apropiat de zero, acesta fiind scenariul in care niciun debitor eligibil nu ar opta pentru aceasta facilitate sau nicio banca nu ar aproba cererile de restructurare."
￯Aceasta se datoreaza atat caracterului optional al facilitatii in conditiile in care gradul de atractivitate este potential redus pentru acei debitori care nu inregistreaza arierate in serviciul datoriei (90% din cei cu restante sub 90 zile au intarzieri la plata mai mici de 15 zile), cat si potentialului efect de antrenare asupra economiei din perioada de diminuarea ratelor lunare de plata ca urmare a plusului temporar de venit disponibil￯, noteaza Consiliul Fiscal.
In scenariul maximal, in care toti debtorii eligibili ar opta pentru facilitatea fiscala, venitul disponibil ar putea creste cu cel mult 5 miliarde lei, iar impactul economic pozitiv ar fi consistent daca masura tinteste consumatorii cu venituri apropiate de medie, deci cu inclinatie ridicata spre consum.
Consiliul Fiscal considera, ca in conditiile prezentate, pierderile de venituri anuale ar trebui sa fie ￯usor de acomodat￯ in cadrul proiectului de buget pentru ca tintele anuale si pe termen mediu sa nu fie afectate.
Guvernul a aprobat joi forma finala a schemei fiscale pentru restructurarea creditelor, denumita "Electorata", care se va aplica pentru persoanele cu venituri brute de cel mult 2.200 de lei/luna, dar cu o reducere a plafonului cu care banca poate diminua rata lunara de plata, de la 50% la 35%.
Potrivit formei finale a ordonantei de urgenta, obtinute de MEDIAFAX, deducerea din venitul lunar impozabil a fost mentinuta la 900 de lei, restructurarile fiind permise pana la finele lui 2015. Astfel, fiecare client care va obtine o restructurare a creditelor in conditiile solicitate de stat ar putea primi un beneficiu lunar de cel mult 144 de lei, aferent impozitului de 16% aplicat la suma maxima deductibila.
Ordonanta stabileste ca deducerea se acorda lunar, dupa incheierea perioadei de reducere a ratei, incadrabila in perioada 1 ianuarie 2016 si 31 decembrie 2017 si reprezinta rata din aceasta perioada, dar nu mai mult de 900 lei /luna.
Intrucat bancile si clientii pot aplica astfel de restructurari incepand cu 1 iulie 2014 pana la 31 decembrie 2015, iar perioada in care se acorda deducerea este cuprinsa intre 1 ianuarie 2016 si 31 decembrie 2017, rezulta ca perioada maxima pentru care un client ar putea beneficia de deducere este de un an si noua luni.
In proiectul publicat de Ministerul Finantelor la inceputul lunii iunie, schema fiscala se aplica pentru venituri din salarii de cel mult 2.000 de lei/luna, dar nu era precizat daca este vorba de salarii brute sau nete.
Consiliul Fiscal este o autoritate independenta infiintata in baza Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, care isi propune sa sprijine activitatea Guvernului si a Parlamentului in cadrul procesului de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare si sa promoveze transparenta si sustenabilitatea finantelor publice.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: isteţimea ţăranului
Horoscopul zilei
Portariuc, nu fi mincinos, dă elevului casa promisă!
Panouri turistice de orientare amplasate în Botoșani
Vâzdoagă consideră că vreo patru-cinci aleşi locali au o problemă medicală
Circulaţia tramvaiului pe strada Primăverii va fi întreruptă
Promovabilitate de 64 la sută la Evaluarea Națională la Botoșani
Botoşani: Preşedintele Florin Ţurcanu mai bifează o realizare
Modern Calor Botoşani – Comunicat de presă
Traian Basescu, intrebat cum au comentat liderii europeni cererea Parlamentului de a demisiona: S-a ras direct
Diplomatia rusa: Acordul intre Ucraina si UE va avea “consecinte grave”
Cioaba: Din cauza lui Bercea, etnia e cu 30 de ani inapoi. Ii cerem scuze lui Basescu pentru situatie
Guvernul Ponta loveste in invatamant printr-o alta Ordonanta de Urgenta data pe ascuns
Presedintia, replica la Antena 3, care a afirmat ca Traian Basescu este "ignorat" la Consiliul European
Calin Popescu-Tariceanu strange semnaturi pentru a candida la presedintie si infiinteaza un nou partid
UE da trei zile Rusiei pentru actiuni concrete de reducere a tensiunilor din Ucraina, sub amenintarea unor noi sanctiuni
Romania a ocupat locul I pe natiuni la Olimpiada Balcanica de Informatica
Ministrul Finantelor anunta cresteri salariale de 10% pentru angajatii din Sanatate si asistentii sociali care au sub 1.500 lei
Mircea Basescu ramane in arest preventiv, a decis Curtea de Apel
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog