Atunci, Curtea de Conturi a stabilit că salariaţii Consiliului Judeţean şi ai unor instituţii subordonate, precum Protecţia Copilului, au primit sporuri nejustificat, fără un temei legal. În consecinţă s-a dispus retragerea, retroactiv, a sumelor respective trebuie retrase de la angajati. Consiliul Judeţean a uzat de pârghiile legale aflate la îndemână şi a contestat decizia Curţii de Conturi. Reprezentanţii instituţiei de control au rămas însă pe poziţii.
„Răspunsul primit de la Curtea de Conturi, la contestaţia noastră, a fost cel previzibil. Niciodată Curtea de Conturi nu a răspuns la o contestaţie altfel decât au operat inspectorii iniţial. Juriştii noştri vor introduce plângere în justiţie, având ca obiect măsurile dispuse prin raportul de inspecţie efectuat” a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac.
Acesta a adus câteva argumente care să justifice decizia angajaţilor din aparatul propriu care au considerat legală acordarea sumelor respective la vremea aceea.
„Este greşit să judeci situaţii din trecut pe baza unor legi noi, mai ales atunci când intervin schimbări fundamentale. Cei de la Curtea de Conturi nu au fost de acord că s-au plătit în 2009 sporuri pe seama contractelor colective de muncă, fără să aibă în spate şi legi speciale, însă la vremea respectivă toate aceste sume au fost justificate de faptul că existau acele contracte colective care au fost încheiate în conformitate cu prevederile legale şi, mai mult decât atât, au fost cenzurate şi acceptate ca valabile, de către justiţie”, a adăugat preşedintele CJ Botoşani. În anul 2009, fiecare angajat al Consiliului Judetean a primit, în medie, câte o primă în valoare de 500 de lei. (Lavinia Preda)