Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7259
De la 07 Ianuarie 2003
122579198

Construcţie agresivă şi inestetică, dar cu toate aprobările legale

  • 7 November 2007, 23:00
În portofoliul de reclamaţii al redacţiei îşi aştepta rândul, să fie rezolvată, şi o reclamaţie legată de construcţia care se ridică în faţa bisericii Sf. Ilie, biserică la care slujeşte chiar părintele protopop Lucian Leonte. Reclamantul clama faptul că biserica fiind sub protecţia legii, ca monument istoric, acea construcţie nu-i are acolo locul.
Ieri s-a reuşit să clarificăm şi regimul juridic al acestei construcţii şi să aflăm cine este beneficiarul. În primul rând îi de menţionat că biserica „Sf. Ilie”, cunoscută şi ca Biserica Blănarilor, datată 1834, se află sub protecţia prevederilor Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. De asemenea, clădirea figurează pe Lista Institutului Naţional al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Ea ocupă pe lista judeţului Botoşani locul 330, din 516 monumente istorice pe care le are judeţul ca inventariate.
Faţă de legile mai vechi, în care era prevăzută interdicţia ca lângă un monumente istoric, pe o rază de 50 de metri, să nu se ridice vreo altă construcţie, noua lege este mai blândă. Se pot ridica astfel de construcţii, dar cu avizul Ministerului Culturii şi Cultelor.
Revenind la construcţia noastră, ea se ridică la cererea părintelui protopop Lucian Leonte şi va avea drept destinaţie spaţiu comercial pentru vânzarea obiectelor de cult. „Părintele protopop are avizul nostru, iar clădirea se ridică pe pământul bisericii” ne-a confirmat Dana Petrariu – directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Botoşani.
Am s-o contrazic pe doamna director şi am să evidenţiez faptul că viitorul magazin se construieşte în cea mai mare parte pe terenul public, de unde şi nemulţumirea reclamanţilor, care au remarcat că prin ridicarea construcţiei s-a afectat spaţiul verde, dar şi circulaţia pietonală.
Lămuriri calificate ne-a oferit şi viceprimarul Romulus Eram. „Construcţia se ridică la cererea părintelui protopop, iar pentru partea care afectează spaţiul public s-a aprobat concesionarea terenului. Şi mie mi se pare o construcţie agresivă, poate nelalocul ei, dar fiind obţinute aprobările legale nu pot să zic nimic” – a fost opinia viceprimarului.
Reclamanţii mai cred că aprobările date de primărie sunt la intervenţia primarului Cătălin Flutur, ca o mulţumire faţă de părintele protopop pentru că l-a propus şi a fost ales în Colegiul Electoral Bisericesc, în această calitate participând la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Această acuzaţie nu stă în picioare, pentru că autorizarea unei construcţii şi concesionarea terenului sunt atribute ale consilierilor municipali şi nicidecum ale primarului.
Dar ce este interesant, potrivit viceprimarului, proiectarea construcţiei pare să aparţină lui Mihai Mihăilescu, arhitectul Muzeului Judeţean Botoşani, cel pus să conserve şi să pună în valoare astfel de clădiri monument.
De vreme ce viitorul magazin de vânzare a obiectelor de cult se construieşte cu toate aprobările legale obţinute, nu mai contează că s-a pierdut o porţiune de spaţiu verde şi nici faptul că noua construcţie este cam agresivă şi inestetică. Nu m-aş mira dacă, de vreme ce s-au ridicat case praznicale pe lângă mai toate bisericile monument, să se ridice şi câte un magazin. Nu contează nici dacă veniturile vor fi ale bisericii sau vor spori averea vreunui slujitor bisericesc în sutană.
Zornăitul arginţilor este o dulce melodie care se îmbină armonios cu cântările bisericeşti închinate perfecţionării moralei creştine. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Academia Carmen Caragiu de la Pro Tv îşi închide porţile
Comunicat de presă
„Un computer pentru fiecare elev” începând cu anul viitor
Program TELE'M Botoşani, joi, 8 noiembrie
Programul activităţilor Zilelor Liceului Economic
Pui cu susan
Fanatism pescăresc
Horoscop
Vrea un job, pune maşina la bătaie!
Botoşăneanul cu vila cea mai tare din ţară
(Cârcotaşul)
Frig în şcolile dorohoiene
Referendum în rândul profesorilor
Profesorii au vrut să iasă în stradă, s-o oprească pe Bontaş din drum
Au învăţat pentru a deveni… şomeri
O nouă rundă de înscrieri pentru a deveni eco-şcoală
"Festivalul Naţional al şanselor tale"
Cabinetele medicale insalubre, în atenţia prefectului
Au început lucrările la magistrala de gaz
Primarii botoşăneni au fost instruiţi pentru alegeri
Punct muzeistic deschis la Truşeşti
Ciuştea zice că nu-i invidios pe circul PNL, dar…
S-a deblocat începerea lucrărilor la cele opt drumuri
Festivalul Şanselor Tale lansat şi la Botoşani
Italieni din Bari interesaţi de colaborări cu Botoşanii
Anomalii administrative: un sfert din Botoşani are statut de sat
Ramona Mănescu, negociator- şef al tinerilor români în Europa
Prea cinstitul primar a împărţit apartamentele după propunerea portarului
după ce-a stat un an de zile în Italia, cu voia primarului, portarul a fost pontat în concediu fără plată în tot acest timp, de la telefonul primarului s-a vorbit în Italia de zeci de milioane de leisătul de viaţa peninsulară, portarul a revenit la primărie pentru a fi promovat în funcţieaşa a ajuns un portar să facă ordine în împărţirea apartamentelor
Năravul din fire, la noi n-are lecuire
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog