Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8635
De la 07 Ianuarie 2003
123142375
pnl
Convenţia Organizaţiilor de Media

Condamnă public comportamentul lui Sorin Roşca şi Bogdan Chireac

  • 11 November 2009, 23:00
Referitor la faptele care reies din stenograma si inregistrarea audio a unei discutii care a avut loc la restaurantul El Capitan din Snagov, intre Sorin Rosca Stanescu (SRS), Bogdan Chireac (BC) si directorul Agentiei Nationale de Integritate (ANI) Catalin Macovei, COM considera urmatoarele:
Autenticitatea inregistrarii a fost deja confirmata de SRS, BC si presedintele ANI. Concret, SRS si BC pot fi considerati autorii unei tentative de santaj asupra unui demnitar public. Ei incearca sa-l constranga pe presedintele ANI sa puna in miscare prioritar mecanismele de verificare ale unei agentii de stat impotriva unor anumiti politicieni si sa “scurga” eventualele rezultate catre SRS si BC.
Totodata, SRS si BC se dovedesc a fi in posesia unor informatii compromitatoare despre Catalin Macovei, dar aleg sa priveze publicul de aceste informatii, pentru a obtine alte avantaje. Intentia celor doi ziaristi nu este aflarea adevarului ci obtinerea cu orice pret a unor informatii compromitatoare despre anumiti politicieni aflati in functii de conducere. Modul de abordare a celor doi incalca statutul jurnalistului si principiile de baza ale oricarui cod deontologic si-i descalifica din postura de jurnalisti. Avind in vedere lunga lor cariera in presa si consistenta mediatizarea a celor doi sub titulatura de “jurnalisti” si “formatori de opinie”, consideram ca fapta lor aduce grave prejudicii oricarui jurnalist care vrea sa-si indeplineasca munca profesionist si onest. Presa critica si de investigatie este confundata cu manipularea si santajul.
Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca cei doi incalca grav statutul de jurnalisti. De asemenea, recomandam celor care gazduiesc articole tiparite sau in format electronic, aparitii radio sau televizate ale lui SRS si BC sa mentioneze calitatea in care sunt invitati cei doi.
Recomandam institutiilor media care au contracte de prestari servicii media cu SRS si BC sa prezinte o pozitie publica fata de fapta celor doi si sa-si informeze publicul cu privire la acest caz.
Recomandam TVR sa ia in discutie in Comisia de Etica daca, din postura de moderator emisiune pe postul public de televiziune, BC incalca sau nu Statutul jurnalistului din TVR. Sesizam public Comisia de Etica a Clubului Roman de Presa – Asociatia Jurnalistilor din Romania pentru a lua in discutie acest caz si sa prezinta o concluzie publica.
Solicitam institutiilor statului sa se autosesizeze si sa investigheze daca actiunea celor doi constituie incalcari ale legii si sa se pronunte in regim de celeritate.
Cerem ANI sa prezinte o pozitie oficiala in acest caz si sa dea publicitatii elementele cu care s-a incercat santajarea presedintelui ANI.
Conventia Organizatiilor de Media (COM) se afla in plin efort de autoreglementare a media din Romania. Recent, a adoptat un set de reguli care are şanse să fie asumat de întreaga piaţă mass media si a elaborat un cod care unifică principiile deontologice pe care aceste organizaţii le promovau individual până acum (link
http://www.cji.ro/articol.php?article=842).

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Grenadă descoperită pe un şantier din municipiul Botoşani
Este Mircea Geoană noul om al Moscovei la Bucureşti ?
Eşecul UE în Basarabia
Fondatorul Stratfor: România îşi va recăpăta Moldova
Între „imigranţi” şi comunitari
Ierarhi români din diaspora, la al X-lea Congres Nepsis
Andreea Marin Banică se declară iubită de poliţişti
Pentru Monica Columbeanu şi Jean de la Craiova ar putea fi ultima seară
Coşurile de fum şi sobele defecte aduc necazuri… fierbinţi
Ţigări de contrabandă confiscate la Dorohoi
Dosar penal pentru pescuit în prohibiţie
Muzeul Judeţean Botoşani a expus la New York
Toma Grigore: Politica
Ţâbu are necazuri
Horoscop
Neîncrederea alpinistului
Salată demenţială
Acuzat că obstrucţionează programele TV ostile lui Băsescu
Un an şi jumătate închisoare pentru furturi repetate din locuinţe
Ţâbuleac tot prost iese în faţa celor de la protecţia Copilului
„Judeţul Botoşani are nevoie de Traian Băsescu”
a spus primarul PNL al comunei Viişoara, Daniel Hurmuz
Ochelari de la PDL
Guvernul obligă oamenii să-şi pună ştreangul de gât
crede liderul SIP Botoşani
Aparatură electrocasnică furată, nrecuperată de poliţişti
Secretara Florica mai comite o şotie
Unii patroni de discotecă au dat de belea
Simplificări asupra examenului de bacalaureat
Condiţiile în care se va face vaccinul împotriva cancerului de col uterin
Este tupeistă şi practică şantajul
Geoană cheltuie pe săptămână cât câştigă într-un an
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog