Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6074
De la 07 Ianuarie 2003
123641499

Copălău: Veteran cu 100 de ani şi 40 de strănepoţi sărbătorit de autorităţi

  • 19 September 2014, 23:00
Botoşăneanul Mihai Marineac se poate lăuda cu multe realizări din viaţa sa, însă, ca mai toţi centenarii, veterani de război, e destul de zgârcit cu laudele de sine. Bărbatul, născut în satul Cerbu, comuna Copălău, a împlinit pe 18 septembrie 100 de ani, motiv din care, în urmă cu câteva zile, Asociaţia Veteranilor de Război (AVR) l-a anunţat că trebuie să se pregătească de vizită.
Cum are o familie numeroasă şi o gospodărie aranjată cu de toate, nu i-a fost greu să-i întâmpine de ziua sa pe reprezentanţi ai Prefecturii, Garnizoanei, Centrului Militar Judeţean, pe primarul din comună, dar şi pe generalul Gheorghe Prăjinaru, preşedintele AVR. Emoţia momentului a fost întreţinută de cadourile făcute de musafiri, tradiţionalul toiag cu tricolor dăruit din partea prefectului Costică Macaleţi, drapelul oferit de garnizoană, dar şi diplome, plachete şi chiar sume de bani. Gazda nu s-a lăsat mai prejos şi a scos pe masă, pe lângă vinul şi ţuica făcute după reţetele lui nenea Mihai, şi un tort de dimensiunile potrivite unei astfel de vârste.
Rugat să povestească despre el, centenarul din Copălău spune cum, în timpul războiului, a fost rănit la un picior de o schijă şi, ajungând la spitalul din Iaşi nu a putut suporta ce vedea şi auzea. „Măcel a fost, dragi copii. Să ne ferească Dumnezeu să se mai repete aşa ceva. Nu am putut suporta răcnetele şi durerea celor de acolo. Şi afară şi înăuntru, în spital. Am plecat şi am spus că mă pansez în altă parte.”, povesteşte Mihai Marineac. Luat prizonier, caporalul de pe atunci a evadat „cu ajutorul lui Dumnezeu”, Cel de Sus fiind, aşa după cum mărturiseşte, şi secretul longevităţii sale. Mihai Marnieac are, nici mai mulţi nici mai puţini decât 7 fii, 25 de nepoţi şi 40 de strănepoţi. Strada pe care stă în Copălău este numit㠄cartierul marinecilor” de către consăteni.
Povesteşte cu drag despre familia sa numeroasă şi nu ascunde că uneori strănepoţii i se adună în jur ca să-l asculte cum povesteşte despre război. Sănătos, actualul plutonier adjutant în retragere, nu se plânge de vreo durere, doar că oboseşte cam repede şi se aşează pe scaun ca să-i privească în tihnă pe musafiri. Nu e prea vorbăreţ. „În 100 de ani multe s-au întâmplat, dar au trecut.”, spune bătrânul, atunci când e invitat să povestească despre viaţa sa.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Obiceiul nevestei
Horoscopul zilei
Prognoza meteo in weekend: Vremea se va raci
Rusia ar vrea sa se "decupleze" de restul internet-ului, in caz de razboi
Efectul ordonantei privind migratia primarilor
In Buzau 72 din 87 de edili sunt din PSD
Viata la tara. Aventuri birocratice in cautarea curentului electric
Victor Ponta, intrebat daca a fost ofiter acoperit
Daca as fi fost trebuia sa va spun tot nu
Arhiepiscopia Bucurestilor vrea sa construiasca o biserica pe Platoul Bucegi, arie naturala protejata
Victor Ponta: Strict personal, am o mare dezamagire fata de Stelian Tanase
I-am cerut lui Corneliu Calota sa isi dea demisia din CA al TVR
Victor Ponta, despre o a treia sesiune de Bacalaureat
Daca va fi cazul, da
Țurcanu acuzat că dă bani la primării pe ochi frumoși
Pocăitul Marius Buliga declarat trădător fariseic
Portariuc dă jos „Dictatura Ţurcanu” s-o pună pe-a sa
Botoşani: Cum îşi bate joc E.ON de abonaţi
Ioan Rotundu
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Anunţ Urban Serv
Informare meteorologica de ploi abundente, duminica si luni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog