Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25021
De la 07 Ianuarie 2003
122885088

Corina Cretu, in mijlocul unui scandal major la Bruxelles.

  • Comisarul european, criticat pentru programul lejer de lucru si vacantele prelungite
  • 10 December 2015, 23:00
Aproape jumatate din personalul apropiat comisarului UE pentru politici regionale Corina Cretu a demisionat in timpul primului ei an in functie, motivul parand sa fie ingrijorarile provocate de obiceiurile de munca ale acesteia, scrie Politico, intr-un articol critic la adresa fostului parlamentar UE, citand surse din cadrul cabinetului. Potrivit publicatiei, fosti si actuali angajati povestesc ca aceasta ar avea un program de lucru lejer, ar combina delegatiile oficiale cu calatoriile de vacanta si ar solicita personalului din subordine sa indeplineasca sarcini de natura personala. Corina Cretu a raspuns acuzatiilor afirmand ca plecarile sunt provocate de faptul ca echipa a fost formata in graba la preluarea functiei, nefiind alegerile ei. "Cu unele persoane, nu am putut lucra", spune comisarul.
Corina Cretu acuza Politico de un atac "fara precedent si fara nicio baza reala": Schimbarile de personal nu sunt exceptionale. Multi realizeaza ca ritmul de activitate este mult mai alert decat si-au imaginat
Politico scrie ca fosti si actuali angajati au descris cabinetul Corinei Cretu ca fiind intr-o stare de dezordine pe fondul plecarii sefului de cabinet, al sefului adjunct, al sefului de comunicare dar si a altora. Rata de rotatie a personalului este neobisnuit de mare - 8 din cei 19 membri ai cabinetului privat al comisarului au plecat in decurs de 12 luni.
Mai multi consilieri din cabinetul personal al comisarului au plecat pentru ca s-ar fi temut ca nu vor putea sa o apere, sustine Politico, adaugand ca personalul a inceput sa fie atat de ingrijorat de faptul ca Corina Cretu isi ia prea mult timp liber incat seful sau de cabinet de la acea vreme ar fi avertizat-o ca blocarea programului cu mentiunea "timpul comisarului" sau "fara intalniri" poate parea suspecta.
Publicatia a vorbit cu 11 fosti si actuali membri ai cabinetului sau, iar multi dintre ei au refuzat sa comenteze oficial "revolta personalului".
Intr-o copie a programului ppersonal al comisarului Cretu din ultimele 12 luni, obtinuta de publicatie, se poate oobserva ca in multe zile de luni, joi si vineri nu sunt programate intalniri, iar surse din cadrul personalului au declarat ca un program deschis inseamna ca in general aceasta nu lucra in zilele respective.
Din cei 28 de comisari UE, Corina Cretu are cea mai mare rata a absenteismului de la intalnirile saptamanale ale Colegiului Comisarilor, lipsind la aproape un sfert dintre ele.
Totodata, potrivit Politico, Corina Cretu (in varsta de 48 de ani) ar ignora adesea regulile de comportament intern ale Comisiei, ceea ce ar fi hranit frustrarea membrilor cabinetului. Spre exemplu, actuali si fosti membri ai cabinetului sustin ca ea ar fi fumat in birou, ignorand o interdictie exista la nivelul intregii institutii.
"Toata lumea i-a spus <>, insa a raspuns <>", sustine un fost membru al cabinetului.
Publicatia aminteste ca Corina Cretu a fost propusa pentru postul de comisar european de catre fostul premier Victor Ponta, si ca sotia acestuia, Daciana Sarbu, este prietena apropiata cu Cretu. Mai multe surse au declarat ca Cretu le-ar fi spus membrilor cabinetului sau ca pe viitor intentoneaza sa candideze pentru o functie publica acasa.
Corina Cretu isi apara programul de lucru
Pana acum nu au fost depuse plangeri oficiale cu privire la comportamentul comisarului si nu au fost lansate investigatii cu privire la problemele de personal, potrivit unui oficial al Comisiei.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Margaritis Schinas a declarat ca aceasta "este un membru solid al Echipei Juncker si ca face o treaba buna, in calitate de comisar pentru politici regionale, in privinta locurilor de munca si cresterii economice".
Intr-un interviu acordat in urma cu o luna, Corina Cretu si-a aparat obiceiurile de lucru, spunand isi mentine un program in totalitate profesionist: "Eu sunt cea care nu spune niciodata nu. Am vizitat 24 de tari, supraveghez toate programele operationale. Am 700 de oameni in DG (Directoratul-General - n.red.) pentru care ma pregatesc. Ma pregatesc pentru cabinet."
Potrivit sursei citate, Cretu a recunoscut ca incearca sa diminueze, pe cat se poate, orele dedicate intalnirilor, insa sustine ca isi petrece mult timp citind pentru a se pregati pentru ele.
"Prefer mai putine intalniri si sa fiu mai pregatita decat sa am mai multe intalniri si sa nu stiu ce spun", a declarat comisarul european.
Corina Cretu a refuzat sa raspunda la intrebari despre acuzatiile membrilor cabinetului potrivit carora i-ar fi pus sa indeplineasca sarcini de natura personala. "Nu as vrea sa ma injosesc pana la acest nivel. Nu este corect", a spus Corina Cretu.
Dragos Bucurenci, care a lucrat timp de aproape un an pe post de consilier de comunicare al comisarului Cretu, a declarat in august, cand si-a anuntat plecarea, ca a fost o decizie luata de comun acord si ca "doamna Comisar avea nevoie de cineva care sa se plieze mai bine pe stilul dumneaei de lucru."
Desi nici Corina Cretu si nici actualul sef de cabinet nu au vrut sa vorbeasca despre motivele plecarii angajatilor sau despre activitatile ei in zilele in care programul oficial pare sa fie lejer, membrii cabinetului sustin ca plecarile au de a face cu obiceiurile de lucru ale acesteia.
Politico mai sustine, citand declaratii ale consilierilor comisarului Cretu, fost vicepresedinte al Parlamentului european si fost consilier prezidential, ca acestia au fost nevoiti adesea sa rearanjeze programul comisarului dupa ce a anulat intalniri spunand ca "nu e o persoana matinala", dand vina pentru intarzieri pe naveta dintr-o suburbie a Bruxelles-ului pana la locul de munca.
Potrivit publicatiei, angajatii ar fi tras linie la sugestia acesteia de a programa toate intalnirile dupa-amiaza si seara, sustin sursele.
Vizite oficiale frecvente in Romania, deplasare oficiala de 4 zile in Reunion transformata in vacanta de 10 zile
Programul ei personal din ultimele 12 luni indica o tendinta de pastra un volum de munca lejer in jurul weekendurilor, petrecute adesea in Romania. Sursele au declarat ca Mikel Landabaso, fostul ei sef de cabinet, ar fi plecat in septembrie dupa o disputa cu comisarul pe tema lipsei de rigoare in programul de munca si cum isi petrece timpul in deplasarile oficiale.
Surse din cadrul personalului dau exemplul unei deplasari de munca de 4 zile fectuate in mai la Reunion, care s-a prelungit intr-o vacanta de 10 zile cu sotul sau, omul de afaceri Ovidiu Rogoz. Initial Corina Cretu a declarat pentru Politico ca ca si-a extins sederea doar pe weekend, insa ulterior a recunoscut ca a fost vorba de 10 zile, precizand: "Am platit pentru excursie dupa cele 4 zile de intalniri".
Wall Street Journal relata in aprilie ca ea a venit in Romania de 5 ori, iar in martie a efectuat o vizita de lucru de 3 zile in Romania, de marti pana joi, si ca nu si-a programat nicio intalnire vineri, alimentand zvonurile ca ar fi petrecut un weekend prelungit acasa.
Tiparul apare frecvent in programul vazut de sursa citat, aparand adesea saptamani cu lunea si vinerea lasate libere - care coincid adesea cu vizite oficiale in strainatate. Sapte dintre cele douazeci de vizite oficiale efectuate de Cretu in decursul ultimului an au fost facute in Romania.
In urma articolului din WSJ, Landabaso ar fi avertizat-o ca nu este indicat sa isi blocheze bucati mari din program, pentru ca poate da impresia ca nu lucreaza, au mai indicat sursele. Fostul sef de cabinet neaga acest lucur, spunand ca a discutat cu ea despre agenda de lucru si ca nu a avut nicio problema cu blocarea unor zile.
Cretu a mai declarat pentru Politico ca intervalul de timp blocat din programul sau este dedicat cititului: "Este pentru citit. Nu merg la cumparaturi. Nu muncesc niciodata mai putin de 10 pana la 8 ore pe zi".
Intr-un memo intern transmis cabinetului in iunie si obtinut de publicatie, Cretu a incercat sa reduca programul de intalniri la cel mult 3 pe zi, cu o pauza de 30 de minute intre ele.
Sarcini de natura personala
Politico scrie, citand sursele mentionate anterior, ca unor asistenti li s-ar fi cerut sa indeplineasca sarcini ce tin de atributiile unui asistent personal, in locuinta Corinei Cretu, ceilalti membri ai echipei fiind nevoiti sa preia din munca administrativa ramasa astfel descoperita.
Asistenta Corinei Cretu Arina Stoenescu, care a locuit cu comisarul si care, potrivit mai multor surse, ar fi indeplinit tot felul de sarcini domestice pe langa cele oficiale, a revenit in Romania in luna aprilie invocand motive personale.
Contactata de Politico, Stoenescu a negat ca s-ar fi ocupat de sarcini de natura personala pentru comisar.
Inlocuitoarea ei, Aida Bajanaru, fosta SPP-ista a lui Adrian Nastase, ar fi primit aceleasi sarcini insa i s-a permite sa isi ia liber, neoficial, 2 zile pe luna pentru a compensa orele de munca peste program, mai spun sursele. Bajanaru a refuzat sa comenteze.
Soferul Corinei Cretu Lucien Van Rossum a plecat in iunie dupa ce s-ar fi plans ca trebuie sa astepte dimineata ore intregi in fata casei comisarului si ca trebuie sa plimbe cu masina membri ai familiei Corinei Cretu, sustin sursele. Van Rossum a refuzat sa comenteze.
Corina Cretu a negat acuzatiile ca soferul s-a enervat pentru ca i s-a cerut sa o plimbe cu masina pe nepoata et.
"Au fost 2 zile intr-un an", a afirmat Cretu, precizand ca a fost vorba despre vizitarea institutiilor europene.
Sursele au mai afirmat ca echipa actuala a ajuns la o intelegere cu Corina Cretu. Astfel, De ichelis, noul sef de cabinet, s-ar fi inteles cu comisarul sa nu programeze intalniri inainte de ora 10:00 si sa lase zilele de vineri libere, si ar fi primit in schimb mana libera pentru coordonarea unui cabinet profesionist.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Ficat de porc la tigaie cu ceapă marinată
Bancul zilei: Poziţia… rodeo sălbatic
Horoscopul zilei de 11.12.2015
CJCPCT Botoşani: Comunicat de presă
Prognoza meteo pentru vineri
"Bulibasa" Stanescu Ferdinant, retinut pentru 24 de ore de DNA,
dupa ce a fost prin in flagrant cand primea 12.000 euro
Sintagma din Codul de procedura civila privind limitarea revizuirii unei hotarari, neconstitutionala
Cine e Dan Andronic, unul dintre inculpatii in dosarul fraudei de 135 de milioane de euro cu retrocedari ilegale
Dumitru Martin, unchiul deputatului PSD Eduard Martin si actionar Polaris, arestat de FBI si acuzat de mituirea unui ofiter al US Air Force
Scandal intre Telekom si Vodafone din cauza unei campanii publicitare:
Telekom a restrictionat accesul clientilor sai catre un numar Vodafone folosit in scop comercial
Purgatoriul Bisericii Ortodoxe.
Citeva implicatii ale deciziei premierului Ciolos de a nu da bani de la buget pentru constructia de biserici noi
Volumul „Doar politicieni sau şi ticăloşi?” comentat de prof. dr. Iulian Nechifor
Vă aştept la Casa Armatei din Botoşani, astăzi!
Microbuzul SRl Botoşani vă informează
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog